yle.fi


Speden ohjelmista - dvd-kysymys

Julkaistu: 22.04.2008 - SPEDEFANI

ostin tuossa aikoinaan kaikki spede show dvd:t, mitä julkaistiin kokonaisuudessaan 5 kpl. muutama puuttuva sketsi jäi vaivaamaan. eräässä ohjelmassa näytettiin sketsejä, joissa spede meni kylpyyn vaatteet päällä; simo piti uudenvuoden puhetta; sekä sellainen, missä spede kyseli mielipiteitä speden saluunasta simo salmiselta, heikki kuvajalta ja äidiltään. ohjelma tuli mtv3:lta. ohjelman nimi oli "muistoja", jakson nimi oli "kansan lemmikit spede ja tarva"

toinen epäkohta: naisen logiikka-cd:llä oli sketsi nimeltään kuulalaakeri. sitä ei kuitenkaan ollut millään spede show-dvd:llä mukana. luin myös jostain, että spede oli käsikirjoittanut viimeiseen spede show'hun speden ja loirin välisen riidan ennen vesku show'n alkua. tätäkään ei ollut dvd:llä.

onko näitä puuttuvia sketsejä/osuuksia paljonkin? Jos on niin onkohan niitä nähtävillä jossakin muodossa. saisiko niitä koostettua yhteen pakettiin ns. puuttuvana materiaalina.

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Spedefani.
Anteeksi, että vastaukseni on viipynyt, mutta Speden tuotannon dvd-asiantuntija Inkeri Pilkama oli matkoilla, eikä ehtinyt perehtymään kysymykseesi. Minähän en tuollaiseen olisi itse osannut vastata mitään - nuo dvd-tuotantojen tiet ovat niin kiemuraiset ja niin kaukana tästä television maailmasta!
Inkeri, joka on myös ohjannut suurimman osan Speden ohjelmista, on koonnut dvd-paketeissa olevan materiaalin. Hän kertoili minulle äsken, että dvd-levyillä on likipitäen kaikki tallessa olevat kokonaiset Spede Showt.
"Viimeinen Spede Show ei mahtunut levylle ja siinä oli mm. kaksi naisen logiikkaa ja muistaakseni se "riita" myös. Sitten levyiltä puuttuvat koosteohjelmat, joissa pojat spiikkasivat vanhoja sketsejä ja muistelivat menneitä. Tyyne juonsi yhden koosteen, joka myös puuttuu. Veikkaan, että Muistoja-ohjelma on tehty jo muinoin ja sen Spedesketsit on jyrätty, kuten lähes koko 70-luku. Ikävää."
Spede-fanille ja Inkerillekin tiedoksi, että Marja Mosanderin kokoama Muistoja-sarja kävi läpi MTV:n arkistojen aarteita, erityisesti filmiarkiston, joka nykyisin on jo siirretty Suomen Elokuva-arkistoon. Sarjaa esitettiin sunnuntaisin vuosina 1995-2001, ja massiivinen, korvaamatonta materiaalia sisältävä ohjelmasarja ansaitsisi hyvin uusintakierroksen. Sitä voi toivoa MTV3:lta!
Muistoja-sarjan jakso "Kansan lemmikit Spede ja Tarva" esitettiin 29.10.1995. Siinä nähtiin katkelmia ohjelmista Speden saluuna (1965), MTV:n 10-vuotisjuhlaohjelma (1967), Ilmasilta (1965), Tervetuloa (1967 ja 1968) ja Toukokuun rapsodia (1965). Nuo ohjelmat, joita Mosander on käyttänyt, eivät siis ole kaikki kokonaisuudessaan tallella, valtaosasta on säilynyt vain joitakin filmille kuvattuja pätkiä.
Inkeri Pilkama kertoo, että Speden dvd-tarjonta tulee aikanaan täydentymään kaikenkattavaksi deluxe-paketiksi, johon pyritään sisällyttämään kaikki se materiaali, mikä aiemmista paketeista on jäänyt pois.
Hyvää ei koskaan odota liian kauan, vaikka fanit toki malttamattomia ovatkin!


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!