yle.fi


T.J.A. Heikkilä vs. Lipponen

Julkaistu: 28.01.2008 - Sonoran sankari

Muistan hämärästi, että joskus 60-luvun alussa oli lauantai illan kohokohta se kun syötiin karjaanpaistia ja katsottiin telskusta joko Pekka lipposta tai kenraaliluutnantti T.I.A. Heikkilän seikkailuja. Paljonko näitä sarjoja tehtiin ja onko nitä enää tallella?

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Sonoran sankari.
Kenraaliluutnantti T.J.A. Heikkilän seikkailuja seurattiin televisiossa seitsemän jakson verran vuonna 1963-64. Jaksojen pituudet vaihtelivat kymmenestä kahteenkymmeneen minuuttiin.
Nimiroolissa Meksikon eksoottisena seikkailusankarina oli Åke Lindman. Muissa rooleissa olivat mm. Helge Herala, Ville-Veikko Salminen, Tauno Söder ja Ekke Hämäläinen. "Äke Lindman nimiosassa hurmaa donnat ja surmaa konnat", todetaan Radiokuuntelija-lehden kuvatekstissä. Niitä hemaisevia donnia Heikkilän ympärillä esittivät mm. Iris-Lilja Lassila, Carola, Anja Pohjola ja Rose-Marie Brecht, jonka eräskin roolihenkilö oli mainiosti nimeltään Anita Basta.
Näytelmäsarjan ohjasi Mauno Hyvönen, ja ne perustuivat Simo Penttilän suosittuihin seikkailuromaaneihin. Penttilä (oik. Uuno Hirvonen) julkaisi runsaasti viihdekirjallisuutta 1920-luvulta aina 1960-luvulle saakka. "Herra ja ylhäisyys" T.J.A. Heikkilän lisäksi hänen seikkailusankareitaan olivat mm. Punavyö, varatuomari Kaarlo Rautamo ja Kalpea Kamala. Tähän televisiosarjaan Penttilä teki itse käsikirjoituksen, mutta yhtään sarjan jaksoja ei valitettavasti ole tallella.
Outsiderin klassisia Pekka Lipposen seikkailuja esitti Mainos-TV keväällä 1964 kaikenkaikkiaan 11 jaksoa. Ne vuorottelivat lauantain alkuillassa Me Tammeloiden kanssa. Sarjan olivat tv:lle sovittaneet Seppo Tuisku ja Reino Helismaa. Pekka Lipposta esitti Ossi Elstelä, Kalle-Kustaa Korkkia Kullervo Kalske. Seikkailujen sivurooleissa nähtiin tässäkin sarjassa maineikasta porukkaa: Risto Mäkelä, Leo Lähteenmäki, Ossi Ahlapuro, Heidi Krohn, Leo Jokela, Siiri Angerkoski, Maija Karhi, Saara Ranin... Minua kiehtoisi kovasti nähdä toukokuussa 1964 tullut jakso, jossa Kalle Holmberg esittää lehtitietojen mukaan "neekeripalvelijaa". Mutta varmaan arvaatkin jo - sarjaa ei ole tallella MTV:n arkistoissa.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!