yle.fi


Tikkusia ja kummituksia: Kummituslinna, Filopat & Patafil

Julkaistu: 18.01.2008 - Herra 66

1) 1970-luvun alussa televisiossa käytettiin usein täyteohjelmana ulkomaista (Italia, Itä-Eurooppa?) nukkeanimaatiota, jonka esitysnimenä oli mahdollisesti "Tikkuset". Siinä kaksi pallopäästä ja piippurassista rakentuvaa tikku-ukkoa seikkaili erittäin minimalistisissa lavasteissa ja abstrakteissa juonenkäänteissä.
2) Noin vuonna 1971 (+- 1 vuosi) esitettiin ranskalainen tai espanjalainen lapsille suunnattu minisarja, jossa nuoret roolihenkilöt selvittivät vanhassa linnassa esiintyvää kummittelua.
Olisi hauskaa saada tietää näiden ohjelmien alkuperäisnimet, ohjaaja tms., jolla pääsisi googlettamisen alkuun.

Kommentti: Hyvä idea vastailla ihmisten näihin ihmisten hamäriin tv-muistumiin. Toivottavasti ei jää väliaikaiseksi herkuksi tällainen. Kannattaisi muuten kysyä seuraavan web-sivuston tekijältä lupaa linkin pystyttämiseen näille sivuille:
http://www.tuonpuoleinen.com/toosa/67.htm
Kovinkaan moni ei välttämättä tiedä tuosta erinomaisesta sivustosta. Näin myös välttyisitte kaikkein helpoimmilta (ja tylsimmiltä) kysymyksiltä ja voisitte keskittyä varsinaisten arvoitusten ratkaisemiseen.

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Herra 66.
Jos katselet tuosta aikaisempia vastauksiani pienen matkan alaspäin, löydät otsikon, jossa mainitaan Filopat & Patafil. He ovat juuri ne kysymäsi piippurassiukkelit. Niiden luoja on itäsaksalainen Günter Raetz.
Kummituslinna (Vacations with Ghosts/Wakacje z Duchami) ei ollut espanjalainen eikä ranskalainen vaan puolalainen. Se oli seitsemänosainen nuorisosarja, jossa kolme 11-vuotiasta poikaa ryhtyy kesälomalla selvittämään vanhan, restauroitavan linnan mysteeriä. Linnassa väitetään kummittelevan: öisin kuullaan kahleitten kolinaa ja nähdään outoja hahmoja ja savuja. Heti ensimmäisessä osassa yksi pojista päättää viettää yön linnan raunioissa ja näkee omituista väkeä.
"Jos sinua vähän pelottaa, pidä mielessä, että kummituksia ei oikeasti ole olemassakaan", neuvoi Antenni-lehti vuonna 1972, kun sarja alkoi huhtikuun alussa. Sarjan ohjasi Stanisław Jędryka ja se on ilmestynyt Puolassa myös dvd:nä.
Ihmisten muistumiin on tosiaan hauska vastailla, vaikka monet niistä teettävätkin aika lailla työtä. Minusta on kuitenkin mukavaa jakaa näitä tiedomurusia kysyjille, koska tiedän että niiden kautta saattaa aueta muistikuvia vaikkapa kokonaisista lapsuuden kesäpäivistä.
Mainitsemasi Toosa on mainio nettisivusto, josta halukkaat voivat helposti tarkistaa monien sarjojen esitysvuosia 1960-luvun puolivälistä 1980-luvun loppupuolelle saakka. Sieltä löytyy myös useita alkuperäisnimiä ja linkkejä.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!