yle.fi


Till Eulenspiegelin tarina

Julkaistu: 14.02.2008 - Aapeli

Sattuipa mieleeni tv-sarja, josta joskus pidin kovasti. Sarjan nimi oli muistaakseni Till Eulenspiegelin tarina ja se kertoi Flanderia (?) keskiajalla kiertävästä veijarista ja hänen ystävästään Lammesta. Mitään itse sarjan tapahtumista en muista enkä sitä koska se esitettiin. Muistaakseni tämä loistava sarja oli Neuvostoliittolainen suurtuotanto, jossa lavatukset ym rekvisiitta olivat "viimeisen" päälle. Esitettiinköhän tämä sarja 70- vai 80- luvulla ja osuvatkohan muut sarjaa liittyvät muistelot sinne päinkään?
P.S. Jos osuivat niin YLE voisi tehdä kulttuuriteon ja julkaista sarjan DVD:nä ja pistää myyntiin YLE Shoppiin ;)

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Aapeli.
Till Eulenspiegelin legenda teki minuunkin valtavan suuren vaikutuksen syksyllä 1979, kun se ensi kerran esitettiin YLE TV2:lla. Kyseessä ei ole varsinaisesti tv-sarja, vaan Mosfilmin vuonna 1976 tekemä yli viisituntinen elokuva, alkuperäisnimeltään Legenda o Tile. Televisioesityksiä varten se leikattiin neljään osaan. Sarja uusittiin kesällä 1983.
Till Eulenspiegelhän oli veijari, josta kertovia kansantarinoita on varsinkin saksalaisissa ja flaamilaisissa kulttuureissa. Legendan alkuperää on jäljitetty 1300-luvulle saakka; ensimmäiset tarinakokoelmat ilmestyivät jo 1500-luvun alussa.
Neuvostoelokuvan pohjana on belgialaisen Charles de Costerin romaani, jossa Till Eulenspiegelin seikkailut on sijoitettu 1500-luvulle, jolloin Espanjan kuningas Filip II hallitsi Alankomaita. Elokuvan käsikirjoittivat ja ohjasivat Aleksander Alov ja Vladimir Naumov. Nimiroolissa keskiaikaisena veijarisankarina nähdään Lembit Ulfsak, Lammea esittää Jevgeni Leonov. Muissa rooleissa ovat mm. Natalia Belohvostnikova, Mihail Uljanov, Alla Deminova ja Larisa Malevannaja.
Minulle Till Eulenspiegein legenda on jäänyt mieleen paitsi hurjana historiallisena spektaakkelina, myös visuaalisena nautintona. Alov ja Naumov käyttävät upeasti hyväkseen Pieter Brueghelin ja muiden flaamilaistaiteilijoiden maalauksia kuvasommitteluissaan ja lavasteissaan.
Kulttuuritekoja olisi aina ihana tehdä, mutta valitettavasti Yleisradiolla ei ole oikeuksia Mosfilmin arkistoihin. Suomessa on useita kaupallisia dvd-tuotantoyhtiöitä ja maahantuojia, joille kannattaa aina vinkata hyvistä tuotteista. Venäjällä huippusuosittu elokuva on julkaistu kahden dvd:n pakettina.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!