yle.fi


Tuliportaat

Julkaistu: 20.03.2008 - Janne

Katsoin äskettäin videolta TV1:n Kotikatsomo-sarjan Tuliportaat (1998). Se on mielestäni paras sarja mitä tuolla paikalla koskaan on esitetty, päihittää tarinallaan jopa paljon kehutun Tahdon asian, vaikka hyvä on sekin.
Aloin miettimään, että kuinka paljon tuon sarjan tekeminen on tullut YLE:lle maksamaan? Kun sen kestokin on tosi pitkä, 16 x 50 minuuttia. Ja sitten siinä on paljon kuvauspaikkoja Pariisia myöten ja paljon ammattinäyttelijöitä parhaimmasta päästä; Sylvi Salonen, Tapani Perttu, Esko Hukkanen...
Kuulin huhuja, että Salosen palkkio olisi ollut 100 000 markkaa. Kuinka paljon kuvattiin oikeilla paikoilla ja kuinka paljon lavastettiin studioon? Mistä päin Suomea löytyy Kaitaloiden talo ja Lehtitalo? Oma arvaukseni sarjan hinnaksi on noin 3,2 miljoonaa markkaa. (eli 200 000 markkaa per jakso) Osunko lähellekään?

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Janne,
Tuliportaat oli komeaa katsottavaa, ja kun se kertoikin rahakkaasta lehtiyhtiösuvusta, ei ihme että aloit pohtia kustannuksia. Tarkkoja lukuja en pysty sinulle kertomaan, mutta sain sarjan tuottaneelta Anna-Maija Eräkankaalta YLE Draamasta vähän valaistusta. Hän kertoo seuraavaa:
"Kaikki Tuliportaiden kuvaukset tehtiin Suomessa. Pariisi-kuvat tehtiin Helsingin Kruunuhaassa, Indonesia-kuvat Lohjalla ja Porkkalassa, öljynporauslautta oli pienoismalli jne. Suurin osa sisäkuvauspaikoista oli lavastettu studioon. Talojen ulkokuvat löydettiin Helsingin ympäristöstä.
Sarja oli pituutensa takia kallis, mutta tuntihinta oli draaman keskitasoa. Palkkioissa noudatimme Yleisradion ja näyttelijäliiton tariffeja.
Sylvi Salosesta pidimme hyvää huolta, hän oli oli pirteä ja hyväntuulinen ja hoiti työnsä täysin ammattimaisesti korkeasta iästään huolimatta. Hänhän oli kuvausten aikaan lähes 80-vuotias."
Valtataistelun ja intohimojen pyörteissä liikkunut Tuliportaat herätti intohimoja. Kriitikko Jukka Kajavan mielestä se oli "sarjamämmi", "lähes täyttä hölynpölyä ja tieten tahtoen". Kun sarja päättyi 27.4.1998, sitä jäi kaipaamaan miljoonayleisö. Sarjan ohjasi Kurt Nuotio ja kirjoitti Irmeli Castrén.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!