yle.fi


"Tunnetteko Linnuradan"???

Julkaistu: 21.12.2007 - JP

Tervehdys
Isäni muistikuvien mukaan ensimmäinen hänen näkemänsä Tv-ohjelma olisi ollut nimeltään "Tunnetteko Linnunradan". Siinä olisivat esiintyneet Edwin Laine ja Joel Rinne.
Löytyneekö arkistoista tietoa moisesta ohjelmasta ja milloin se olisi esitetty, varmaankin kyseeseen tulee 60-luvun alku.
--jp--

Rouva Ruutu vastaa:

Terve JP.
Karl Wittlingenin näytelmä Tunnetteko linnunradan? (Kennen Sie die Milchstraße?) ensiesitettiin Suomen Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä vuonna 1959, pääosissa Edvin Laine ja Joel Rinne. Kyseessä on kahden miehen näytelmä, jossa Joel Rinne esittää sodasta toipuvaa saksalaissotilasta ja Edvin Laine hermoparantolan psykiatria. Laineen ohjaama näytelmä oli suurmenestys ja se pyöri teatterissa useamman vuoden.
20.11.1961 MTV aloitti uuden Tähtiteatteri-nimisen sarjan. Sarja oli kiinnostava kulttuurinen kokeilu: siinä näytetiin teatteriesityksiä suorana lähetyksenä teatterin lavalta. Sarjan ensimmäinen esitys oli juuri Kansallisteatterin Tunnetteko Linnunradan?
Näitä kulttuurihistoriallisia esityksiä ei valitettavasti ole tallella, koska ne ovat olleet suoria lähetyksiä teatterista koteihin. Mutta nyt isäsi tietää ainakin päivälleen, koska hän on ensi kerran katsonut televisiota!


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!