yle.fi


Turun TES-tv

Julkaistu: 27.03.2009 - Laila

Tervehdys Ruutu Rouvalle!
Turun TES-tv vuosilta 1958 en ole nähnyt minkäänlaista tietoa, toimintaa on kyllä ollut, itselläni on pari TS tekemää artikkelia.
On ollut haku päällä jo pari vuotta, mutta laihoin tuloksin!
Apua Ruutu Rouvalta toivoo Laila

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Laila.
Turun Televisiokerho perustettiin huhtikuussa 1955. Kokousten ja esitelmien lisäksi järjestettiin peruskursseja tv-tekniikasta, ja lopulta rakennettiin pieni kuva- ja äänilähetin Samppalinnanmäelle. Syksyllä 1956 Turun Televisiokerho päätti ryhtyä yhteistyöhän Tekniikan Edistämissäätiön kanssa; näin saatiin lupa koelähetyksiin. Ensimmäinen lähetys oli 31.10.1956, ja sen kuulutti Anneli Haroma.
Turun Televisiokerhon TES-tv toimi koko vuoden 1957 ja vuonna 1958 lähetyksiä oli jo kahtena iltana viikossa. Uudenvuodenpäivänä 1958 startannut Suomen Televisio ei näkynyt Turussa ennen kuin joulukuussa 1958. Turun TES-tv ei pystynyt kilpailemaan Suomen Television tekniikan ja tarjonnan kanssa, ja se joutui lopettamaan lähetystoiminnan vuonna 1959.
Tällaisen kiehtovan siivun suomalaisen television historiasta voi löytää ainakin Vilho Lukkarisen ja Väinö J. Nurmimaan teoksesta Kun telkkari Suomeen tuli (Kirjayhtymä, 1988), jossa käydään läpi TES-televisiotoiminnan historiaa.
Ihan uusimmissa television historiaa käsittelevissä teoksissa ei TES-tv:n vaiheista ole paljonkaan uutta tietoa, Turun televisiokerhosta vielä vähemmän. Siinäpä olisikin innostava aihe tutkittavaksi viestinnän opiskelijoille!


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!