yle.fi


Tv-sarja 90-luvulta: Kun taivas repeää ja Taivas sinivalkoinen

Julkaistu: 12.11.2008 - Mona

90-luvulla Ylellä näytettiin sarjaa Talvisodasta tai Jatkosodasta, jossa lottien sekä sotilaiden suhteet olivat esillä paljon. Nimi taisi liittyä jotenkin siniseen ja valkoiseen tai muuhun isänmaalliseen. Olin lapsi seuratessani tätä sarjaa, enkä siksi muista paljoa. Haluaisin siis saada selville kyseisen sarjan nimen.

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Mona.
Kotirintaman tapahtumat talvi- ja jatkosotien aikana sekä lottien rooli sodassa nousivat vahvasti esiin 1990-luvulla Suomessa.
Yleisradio tuotti kotirintamasta kuusiosaisen sarjan Kallis oli maa, joka esitettiin YLE TV2:ssa keväällä 1991. Se kertoi Merenmaan pikkukaupungista jatkosodan aikana, kotirintaman toiminnasta ja muun muassa lotista. Sarjan pääosissa olivat Markku Hokkanen ja Margit Uusitalo, mutta luulenpa että tarkoitat hiukan myöhäisempää sarjaa.
Taru Mäkelän haastatteludokumentti Lotat (1995) herätti paljon huomiota ja antoi aihetta uusille tv-draamoille. MTV teki vuonna 2000 lääkintälotta Ainosta kertovan neliosaisen sarjan Kun taivas repeää, joka sijoittuu jatkosodan vuosiin 1943-44. Sarjan ovat käsikirjoittaneet Kirsti Manninen ja Markku Onttonen, joka on myös ohjannut sarjan. Samojen tekijöiden kuusiosainen jatkosarja Taivas sinivalkoinen valmistui vuonna 2001. Se kertoo Ainon ja entisen sissipartioluutnantti Laurin elämästä sodan jälkeen, vuoden 1952 olympialaisiin saakka.
Lääkintälotta Ainoa näissä sarjoissa esitti Eeva Palonen ja partioluutnantti Lauria Matti Ristinen. Tuon jälkimmäisen sarjan tunnuslaulun lauloi Bablo listahitiksi asti, joten sarjan sinivalkoisuus on varmaan iskostunut siitä mieleesi.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!