yle.fi


Valistuin! - Tupuna Vaissin tarinoista

Julkaistu: 28.11.2007 - pessi

Muistikuvaputken kolmannessa jaksossa vilahti ällistyksekseni tieto, että lapsuuteni voimakkain TV-elämys, jonka olin lukenut Kylli-tädin ansioksi, olikin Tupuna Vaissin luomus. Tarkoitan niitä tarinoita, joiden taustana oli kalvolle tai paperille tehty piirros, jota kertoja näkymättömissä kalvon takana väritti ja jatkoi. Se valkoisen värin ilmestyminen itsestään kuvaan oli pienelle piirtämisintoiselle ihan veret seisauttavaa.... Milloin tätä ohjelmaa lähetettiin, mistä saisin tietää siitä lisää?

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Pessi,
luulenpa että moni muukin valistui samassa asiassa, sillä Kylli-tädin ja Tupunan sadut ovat menneet monelta 1960-luvun pieneltä katsojalta sekaisin. Eikä ihme, sillä nämä ihanat satutädit kertoivat tarinoitaan samassa ohjelmassa ja vain Kylli-täti näkyi. Kyse oli TV1:ssä vuosina 1966-70 pyörineestä makasiiniohjelmasta Pienten piiri. Sen tekijöihin kuului vielä kolmaskin suurenmoinen piirtäjä, nimittäin Nunnu-animaatioiden tekijä Oili Tanninen.
Tupuna Vaissi piirsi musiikin säestyksellä satujaan myös 1970-luvulla makasiiniohjelmassa Lasten tv pala pala. Näistä Tupunan 1960-70-lukujen saduista on tallella muutama. Ne kestivät 6-10 minuuttia, ja jo niiden nimet olivat maagisia: "Huvipuisto Tuulenhumina", "Niittyminkkien talventoivomustanssi..."
Vaissi kirjoitti TV1:lle myös paljon lastennäytelmiä, jotka Raili Rusto ohjasi. Vuonna 1985 hän palasi satujen pariin ohjelmassa Taikahattu ja piirsi paperin takana neljä satuaan väreissä!
Esitäpä Tupunan saduista toivomus Elävälle arkistolle - musiikin käyttö voi tosin aiheuttaa tekijänoikeusongelmia.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!