yle.fi


Valkoinen delfiini Um

Julkaistu: 13.02.2008 - Vilkasta mielikuvitusta vai?

Onko joskus 30 vuotta sitten tullut lasten piirrossarja nimeltä 'Valkoinen delfiini Um'. Jos on, voisko sen uusia, Muumitkin on näytetty jo moneen kertaan vois välillä muistella jotain muutakin.

Rouva Ruutu vastaa:

Hei.
Mielikuvituksesi ei ole lainkaan liian vilkas.
Um - valkoinen delfiini (Oum le dauphin blanc, 1970) on ranskalainen animaatiosarja, jonka ohjasi René Borg. Se perustuu Vladimir Tartan lastenkirjoihin, sen hienon musiikin ovat tehneet Vladimir Cosma ja Michel Legrand. Sarja pyöri MTV:n Pätkiksessä 1970-luvulla.
Sarja kertoo trooppisesta saaresta, jossa kaksi lasta asustelee vanhan tarinoivan setänsä kanssa. Ystävinään heillä on mm. mainalintu ja koala - sekä tietysti valkoinen delfiiniperhe, joiden kanssa joudutaan hurjiin seikkailuihin vedenalaisissa luolissa ja haaksirikkoutuneissa laivoissa.
Sarjasta tehtiin pitkä elokuva vuonna 1974, joka saatta löytyä videona ja dvd:nä sekä Ranskasta että Englannista. Englanninkielinen nimi on Zoom the White Dolphin. Sarjasta löytyy runsaasti katkelmia myös YouTubesta sekä ranskalaisnimellä että englantilaisella nimellä. Sillä pääset jo muistelemisen makuun.
Uusintoja voit toivoa kanavien omilta sivuilta.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!