yle.fi


Vanhoja sarjoja: Janosik, Smith ja Jones, Painajainen

Julkaistu: 06.11.2008 - Miihkali-70

Molskis ja loiskis Ruuturouva!
Muistanko oikein, eikös tv:ssä tullut joskus 70-luvulla sellainen sarja kuin Janozik ( en tiedä kuinka tuo kirjoitetaan oikein...), kertoi jostain sankarista joka ravasi pitkin metsiä.
Milloin tuli länkkärisarja Smith&Jones? Entäs milloin tv:stä sai seurata Jules Vernen tieteistarinoita?
Mistä voi toivoa uusintaa kotimaisesta Ismo Sajakorven kauhujännäristä Painajainen?

Kiitos jo etukätöseen!!
T: Miihkali

Rouva Ruutu vastaa:

Molskis itsellesi, Miihkali.
Tässäpä napakoita vastauksia kysymyksiisi!

Janosik tuli meillä televisiosta vuonna 1978. Puolalaissarja kertoi sankarirosvo Juro Jánošíkista (1688-1713), joka esiintyy monissa slovakialaisissa ja puolalaisissa legendoissa ja lukuisisssa elokuvissa. Janosik vei rikkailta ja auttoi köyhiä hiukan Robin Hoodin tapaan. Tälle ryövärille kävi niin oikeassa elämässä kuin tv-sarjassakin lopulta huonosti. Janosikia sarjassa esitti Marek Perepeczko.

Lännensarja Smith ja Jones pyöri Suomessa MTV:llä vuosina 1972-73 ja se uusittiin vuonna 1980. Oikeasti noiden pyssymiesten nimet olivat Hannibal Hayes ja Kid Curry, mutta he ottivat peitenimet Joshua Smith ja Thaddeus Jones - siksi sarjan alkuperäisnimi on "Alias Smith & Jones". Lainsuojattomina kaveruksina nähtiin Ben Murphy ja Pete Duel.

Jules Vernellä on valtavan laaja tuotanto, ja monista hänen teoksistaan on tehty elokuvia ja tv-sarjoja. Useimmille on jäänyt mieleen 1970-luvun puolivälistä kuusiosainen tv-sarja Mysteerien saari, jossa Kateeni Nemoa esitti Omar Sharif. Sarjasta leikattiin vuonna 1974 myös puolitoistatuntinen elokuva.

Ismo Sajakorven ohjaama ja käsikirjoittama 3-osainen Painajainen tuli MTV:ltä joulun alla vuonna 1988. Jännärin pääosissa ovat Eero Melasniemi, Anna-Leena Härkönen, Johanna Raunio, Pertti Palo ja Martti Tschokkinen. Sen uusintaa voi siis toivoa menemällä MTV3:n sivuille ja laittamalla sitä kautta toiveensa eteenpäin.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!