yle.fi


Velipuolikuu: Raivolan Rysäpöksyt

Julkaistu: 27.11.2007 - Hannu vm -59

Aikansa mieleenjäävimpiä tv-sketsejä oli "Raivolan Rysäpöksyt", loistava vedätys senaikaisiin kokeiluihin nähdä Eesti-TV täällä Etelä-Suomessa. Sketsihän oli mustavalkoinen tottakai kaikkine häiriöineen värillisen ohjelman keskellä. Muistelen, että ohjelma oli tekstitetty (sivulla 333) ainakin kyseisen sketsin kohdalla. Pitääkö tämä paikkansa, vai muistanko väärin? Kateellisena kuuntelin ystäväni kertomusta tekstityksen sisällöstä, joka oli sketsi sinänsä. Kyseinen pätkä näyttää olevan tallessa arkistossa, mutta miten on kuulovammaistekstityksen kanssa, tallentuiko sekin?
Tekniikan miehenä tiedän teksti-tv:n olevan ns. kuvanvaihtosignaalin sisällä, eli yksittäisten kuvien "välissä", ja normaalilla nauhurilla nämä välit eivät tallennu. Entä teidän senaikaisilla nauhureilla?

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Hannu,
ja anteeksi kun vastaukseni viipyi.
Velipuolikuun isä, ohjaaja-käsikirjoittaja-suunnittelija-tuottaja Kari Kyrönseppä ei muista mitään erityistä tekstitystä, ainakaan sellaista, johon ohjelman tekijöillä olisi ollut osaa tahi arpaa.
Ylen Teksti-tv aloitti toimintansa vuonna 1981, jolloin sivuja oli käytössä vain 80. Pääsääntöisesti ensimmäisinä vuosina tehtiin juuri kuulovammaistekstityksiä; ne ovat sanasta sanaan ohjelman mukaisia, toki ruutuun sopiviksi lyhennettyjä. Niitä eivät tee ohjelman käsikirjoittajat vaan tekstittäjät.
On siis hyvin mahdollista, että Velipuolikuu on ollut kuulovammaistekstityksen piirissä keväällä 1984, jolloin Rysäpöksy-sketsi esitettiin. Todennäköisesti kuulovammaistekstitys on löytynyt teksti-tv:stä joka kerta kun ohjelma on uusittu vuosien saatossa. Ja jos digisignaalin tekstitysongelmat saadaan kuntoon, jatkossa voi ongelmitta valita kuulovammaistekstityksen myös digilähetyksiin.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!