yle.fi


Vielä kerran! Brittisarjat Kunnes jälleen tapaamme ja Neljäs armeija

Julkaistu: 04.03.2008 - Muistoja kuvaputkesta

Luulin jo saaneeni vastaukset kaikkia mieltäni vaivanneisiin TV-ohjelmakysymyksiin, mutta pari sarjaa putkahti vielä mieleen.

Minua vaivaavat nyt kahden englantilaisen sarjan nimet. Toisessa saattoivat myös amerikkalaiset ollla mukana. Kumpikin sarja sijoittuu toisen maailmansodan aikaan ja Englantiin.

Toisessa seurattiin pienen paikkakunnan elämää ja asukkaiden reagointia ja yhteiselämää paikkakunnalle tulleiden amerikkalaislentäjien kanssa. Kyseessä oli siis lentotukikohta. Muistelen sarjassa olleen paljon romantiikkaakin, eli romanseja paikkakunnan tyttöjen ja komeiden amerikkalaislentäjien kanssa oli. Sarjan tunnari oli todella hyvä, ellen hirveän väärin muista se oli swing-tyyylinen ja hyvin tarttuva. Radiossakin tunnari on soinut aina silloin tällöin. Sarjaa esitettiin ehkä sunnuntai-iltaisin, ellen siis muista aivan pieleen.

Toista sarjaakin esitettiin mielestäni viikonloppuisin, mutta en muista oliko kyseessä mahdollisesti lauantai- vai sunnuntai-ilta. Siinä haettiin joukkoa koulutettavaksi erikoistehtävään Ranskaan, yhtenä vaatimuksena joukkoon mukaan pääsylle oli ranskan kielen osaaminen. En muista montako koulutukseen otettiin, mutta joukossa oli ainakin yksi vankilasta mukaan otettu kassakaappien murtoihin erikoistunut vanki. Ainakin yksi nainen joukossa oli, hänet koulutettiin sähköttäjäksi. Kun joukko oli valittu, heidät vietiin siviileistä eristyksiin leiriin, jossa heidät koulutettiin tehtäväänsä ja heille opetettiin laskuvarjohyppyä jne taitoja, joita he tarvitsivat pudotuksen jälkeen. Muistuttaa idealtaan jotensakin paljon Likaista tusinaa, mutta kyseessä oli sarja. Saisitko näillä vinkeillä selville sarjojen nimet?

Olisihan noita kyseltäviä sarjoja vaikka kuinka paljon, mutta täytyy vähän rajata sentään. Muistan myös

Rouva Ruutu vastaa:

Hei jälleen.
Tuo ensimmäinen brittisarja, jota muistelet, on Kunnes jälleen tapaamme (We'll meet again, 1982). 13-osaisen sarjan juonen kerroitkin jo itse. Sarjaan totaalisesti vuonna 1983 hurmaantunut ystävättäreni kertoo, että siinä oli paljon "angelikamaisia" romanttisia yksityiskohtia hääyön jälkeen lennolleen katoavasta sulhosta ja naislääkärin kanssa heilastelevaan viiksekkääseen upseeriin. Suffolkiin saapuneet jenkit herättivät väkeviä epäluuloja pikkukaupungin vanhoissa asukkaissa, mutta nuoret naiset olivat Amerikan herkkuihin lääpällään.
Sarjassa näytteli useita tuon ajan elokuvanäyttelijöitä, kuten Susannah York, Ronald Hines, Michael J. Shannon, John Saxon, Patrick O'Donnel ja Ed Deveraux.
Tunnusmelodian on säveltänyt Denis King ja sen nimi on "The Song that I Sing". Britanniassa laulu nousi jopa listoille. Sen on levyttänyt säveltäjän oma kokoonpano Stuz Bear Cats & The Denis King Orchestra. Ystävättäreni muistelee, että juuri tuo hääyön jälkeen ylkänsä menettänyt morsian laulaisi tämän hitaasti keinahtelevan laulun.

Brittiläisten vastarinta- ja vakoilutoiminnasta miehitetyssä Ranskassa on tehty melkoinen määrä elokuvia ja tv-sarjoja 1960-luvulla tulleesta Jerichosta 1970-luvun Maanalaiseen armeijaan ja 1980-luvun farssisarjaan Salainen sotamies - Private Schultz.
Arvelisin sinun kuitenkin tarkoittavan 12-osaista sarjaa Neljäs armeija (The Fourth Arm, 1983), jonka MTV esitti vuodenvaihteessa 1983-84. Siinä englantilaiset perustavat kymmenhenkisen iskujoukon, kuusi miestä ja neljä naista, kaikki eri elämänaloilta ja ammateista. Viimeisenä värvätään jopa puolalainen nuorallatanssija.
Ensimmäisissä jaksoissa seurataan henkilöiden rekrytointia, sitten pitkää ja raskasta koulutusta. Lopulta henkilöt pudotetaan miehitettyyn Ranskaan suorittamaan saisia tehtäviään. Kaikille annetaan koodinimet, jotka ovat veikeästi ranskankielisiä lintujen nimiä: Hibou, Rossignol, Corbeau... Se muistelemasi murtovaras on George "Choucas" Macklin, ja häntä esittää Dean Harris. Muiden näyttelijöiden nimet voit tarkistaa täältä.
Molemmat tv-sarjat on julkaistu Britanniassa dvd-paketteina.

Kaikki tiedot, kuvia ja jopa näytteitä sarjoista Etsivä Ironside (Ironside), Takaa-ajettu (The Fugitive), Poliisipäällikkö McMillan ja vaimo (McMillan and Wife) ja Vaimoni on noita (Bewitched) löydät helposti internetistä. Vaimoni on noita -sarjan kaksi ensimmäistä tuotantokautta on muuten julkaistu Suomessakin dvd:llä.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!