yle.fi


Vielä Maigretista

Julkaistu: 19.09.2008 - G.S.

Kertoisitko vielä tarkemmin Maigret-sarjasta joka esitettiin 90-luvun alkupuolella. Muistaakseni jokaisella jaksolla oli eri ohjaaja ja viimeinen jakso oli kuvattu Suomessa. Yritän etsiä antamillasi tiedoilla ko sarjan dvd-boxia, jos sellainen on olemassa. Ei tietysti olisi pahitteeksi vaikka sarja uusittaisiin.
Kiitos paljon.

Rouva Ruutu vastaa:

Hei G.S.
Georges Simenonin Maigret-romaaneista on tehty useita tv-sovituksia. Arvostettujen eurooppalaisohjaajien 12-osainen yhteistuotantosarja pyöri YLE TV1:ssä kesällä 1994.
Sarjan ohjaajista tunnetuin oli sveitsiläinen Claude Coretta, mutta koko sarja alkoi Suomessa tehdyllä elokuvalla Maigret ja aave (Maigret et le fantôme), jonka ohjasi Hannu Kahakorpi. Ensimmäisessä osassa selvitetään Maigret'n vanhan virkatoverin murhaa. Simenonin alkuperäisteoksen tapahtumat sijoittuvat Lontooseen, mutta tv-elokuvassa ne on sujuvasti sijoitettu Kekkosen ajan Suomeen.
Sarjan Maigret on karismaattinen Bruno Cremer, joka on esiintynyt piippua polttelevan komisarion roolissa kaiken kaikkiaan yli 50 tv-elokuvassa vuosina 1991-2005. Kahakorven ohjaamassa jaksossa Cremeriä komppasi ranskantaitoinen Timo Torikka, pikkurooleissa mukana olivat mm. Lilga Kovanko, Milka Ahlroth, Paavo Pentikäinen, Elina Salo ja Taneli Mäkelä.
Sarja sai hyvän vastaanoton niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa, ja sille tehtiin heti seuraavana vuonna jatko-osia. Yleisradio osallistui myös jatko-osien rahoitukseen, ja niinpä tuonkin sarjan avausjaksossa Maigret sai kutsun Suomeen murhatutkimuksiin. Komisario Jules Maigret ei siis käynyt Suomessa vain kerran, vaan peräti kahdesti!
Bruno Cremerin ja Timo Torikan lisäksi Maigret Suomessa (Maigret en Finlande)-nimisessä jaksossa näyttelivät Irina Björklund, Sara Paavolainen, Jonna Järnefelt, Jukka-Pekka Palo ja Peter Franzen. Jakson ohjasi Pekka Parikka ja se näytettiin meillä lokakuussa 1995.
Koko Maigret-sarja on julkaistu dvd:nä Ranskassa sekä yksittäisinä elokuvina että 42:n levyn jyhkeänä pakettina. Englanninkielisillä tekstityksillä sarjaa on julkaistu kymmenen jakson paketteina, ja molemmat Suomessa tuotetut jaksot löytyvät 10 dvd:n paketista "Maigret - Volume 4".


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!