yle.fi


Yhtä suurta perhettä

Julkaistu: 03.09.2008 - Hemppu

Arvoisa Rouva Ruutu: Olisiko teillä tietoa, että millainen oli ja millaisilla säännöillä huhtikuussa vuonna 1986 esitetty YLE:n tai Maikkarin Yhtä suurta perhettä-visailu, jota juonsi minun muistini mukaan Heikki Hietamies ja ketkä siellä kilpailivat?

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Hemppu.
Yhtä suurta perhettä oli VipVisionin tuottama visailuohjelma, jonka takana seisoi niin monen kotimaisen visailun isä Jarmo Porola. Ohjelmaa esitti MTV ja sen juontajana oli tosiaankin hurmaava Heikki Hietamies, joka muistaa visailun erinomaisesti:
"Yhtä Suurta Perhettä eli YSP oli arvauskilpailu, jossa kaksi perhe -tai sukujoukkuetta yritti arvata, kuinka moni sadasta suomalaisesta oli samaa mieltä kuin joukkueen arvaus."
Esimerkkinä Heikki kertoo kysymyksen suomalaisten lempiruoasta: 48 suomalaista sadasta oli sitä mieltä, että se on hernekeitto. Hernekeiton ilmoittanut joukkue sai siis siitä 48 pistettä. Kilpailijoiden piti arvata viisi suosituinta ruokaa - niistä kertyivät joukkueen pisteet. Joukkuiden kapteenit joutuivat välillä nopeustesteihin. Voittajajoukkue sai 5000 markkaa ja mahdollisuuden jatkaa kahden viikon kuluttua uutta joukkuetta vastaan.

Ohjelma oli siis juoneltaan liki identtinen 1990-luvun lopulla tulleen, Nicke Lignellin juontaman Voitto kotiin -visailun kanssa. Eikä parhaillaan pyörivä Kuudes aisti -visailukaan kovin kaukana ideasta ole.
Taustalla väijyvä formaatti on amerikkalainen: Family Feud aloitti ABC-kanavalla jo vuonna 1976, ja kehittyi vuosien saatossa niin suosituksi, että se jatkuu yhä. Ilmeisesti vain Voitto kotiin oli virallisesti tehty tuon amerikkalaisformaatin muottiin. Nicke Lignell käytti jopa sloganeita, jota viittaavat suoraan alkuperäiseen: "Our survey says..." oli Nicken suussa: "Ja sata ihmistä sanoo..."
"Samat jutut tulevat aina ja aina uudelleen ruutuun", toteaa Heikki Hietamies, jonka mielestä juontajan tehtävä oli lähinnä esitellä kilpailijat ja vauhdittaa kilpailua. Turhaa vaatimattomuutta sanon minä: juontaja on aina visailuohjelman sielu! Terveiset myös Nickelle ja Kuudetta aistia juontavalle Tapio Suomiselle.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!