yle.fi


Z-cars - Radiopartio

Julkaistu: 20.05.2008 - zetaturusta

Millä nimellä tuo mainio brittipoliisisarja tunnettiinkaan Suomessa? Ja milloinka sitä esitettiin?

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Zetaturusta.
Brittiläistä Z-Cars-sarjaa tehtiin huikaisevan pitkään, peräti vuodesta 1962 aina vuoteen 1978 saakka. Suomessa sitä esitettiin nimellä Radiopartio. Sarja alkoi YLE TV2:lla 23.8.1966 ja tuli vuoden 1968 loppuun saakka. Sarjan nimi tulee kahdesta radiopuhelimin varustetusta poliisiautosta, joiden nimet ovat Z-Victor1 ja Z-Victor2.
Realistisella tavalla poliisin arkista työtä kuvaava sarja on paitsi kiehtova rikossarja, myös melkoinen läpileikkaus arjen ja poliisirutiinien muutoksesta. Sarja saavutti suuren suosion Britanniassa, ja etsivät Charlie Barlow (Stradford Johns) ja John Watt (Frank Windsor) olivat tuttuja jokaiselle kadunmiehelle.
Sarjaa tehtiin kaikkiaan 667 jaksoa, joten se on brittiläisen televisiohistorian pitkäikäisin rikossarja. James Ellis on ainoa näyttelijä, joka oli mukana sarjan ensimmäisestä viimeiseen jaksoon saakka; hänen roolihahmonsa Bert Lynch yleni sarjan aikana rivipoliisista poliisiaseman päälliköksi.
Z-Cars oli silläkin tavoin poikkeuksellinen tv-tuotanto, että BBC lähetti sitä suorana lähetyksenä vuodesta 1962 aina vuoteen 1965 saakka, jolloin draamasarjojen suorat lähetykset olivat jo harvinaisia. Lähetykset kuitenkin kuvanauhoitettiin - ja juuri nuo vuosien 1962-65 nauhoitetut jaksot olivat ne, jotka esitettiin Suomen televisiossa vuosina 1966-68.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!