Metsäsienirisoton juju on tryffelivoivaahdossa

Metsäsienirisotto. Kuva: Paweł Zawistowski, stock.xchng

Metsäsienirisotto (4-6:lle)

1,5 litraa kasvislientä
25 g kuivattuja herkkutatteja
1 rkl oliiviöljyä
3 salottisipulia
2 valkosipulin kynttä
2 lehtisellerin vartta
4 isoa kourallista tuoreita metsäsieniä
400 g risottoriisiä
2 dl kuivaa valkoviiniä
1 sitruunan mehu
2 oksaa tuoretta rosmariinia
1 dl sileälehtistä persiljaa
himalajansuolaa ja pippuria

Tryffelivoivaahto

100 g luomukirnuvoita
100 g vastaraastettua parmesania
pari tippaa tryffeliöljyä

Aloita tryffelivoivaahdosta. Vatkaa huoneenlämpöistä voita, kunnes siitä tulee kuohkeaa. Pyöräyttele joukkoon vastaraastettu parmesan sekä tryffeliöljy. Pari tippaa tätä herkkua riittää mainiosti! Pistä valmis vaahto jääkaappiin odottamaan risoton valmistumista. Laita samalla kuivatut sienet likoamaan pieneen kulhoon, jossa on vettä.

Kuumenna kasvisliemi. Kuori ja hienonna sipulit sekä selleri ja siirrä paksupohjaiseen kattilaan. Kuullota niitä öljyssä tuoreiden rosmariinin oksien kanssa noin 5 minuuttia. Lisää joukkoon riisi ja nosta hieman lämpöä. Riisit alkavat paistua pannulla, joten sekoita aineksia koko ajan. Paras väline tässä on vispilä! Noin minuutin kuluttua riisit ovat hiukan kuultavia. Lisää viini ja jatka sekoittamista. Koita olla huumaantumatta ilmassa leijuvasta tuoksusta!

Kun viini on imeytynyt riisiin, lisää kattilaan kuivatut sienet makoisine liotusnesteineen sekä ensimmäinen kauhallinen lämmittämääsi kasvislientä. Lisää myös pieni ripaus suolaa. Vähennä lämpöä hieman, jotta riisit eivät kypsy ulkopinnaltaan liian nopeasti. Lisäile lientä kauha kerrallaan aina kun edellinen on imeytynyt riisiin melkein kokonaan. Sekoita riisiä koko ajan vispilällä, jotta riisistä irtoaa kermaista tärkkelystä. Tämä vaihe kestää reilut 15 minuuttia ja vaatii lieden äärellä päivystämistä, joten se on huomattavasti nautinnollisempaa viinilasi toisessa kädessä!

Liemen lisäilyn loppuvaiheilla voit pilkkoa tuoreet metsäsienet ja paahtaa ne kuumalla kuivalla pannulla. Mausta sienet suolalla ja pippurilla. Kun riisi on sopivan kypsää eli antaa vielä hieman purutuntumaa, ota risotto pois liedeltä ja poista rosmariinin oksat. Risoton pitäisi olla tässä vaiheessa sopivan kosteaa ja valuvaa. Lisää joukkoon paahdetut metsäsienet sekä tryffelivoivaahto. Anna risoton muhia kannen alla viitisen minuuttia. Sekoita risottoon juuri ennen tarjoilua kourallinen hienonnettua sileälehtistä persiljaa. Maista ja mausta tarvittaessa lisää.

Vinkki: Ruoan kumppaniksi sopii hienosti Pinot Noir -rypäleestä tehty keskitäyteläinen, hieman mausteinen punaviini. Jos taskun pohjalla sattuu olemaan ylimääräisiä ropoja, kannattaa ruokapöytää istuttaa pullo Baroloa, joka toimii tryffelin kanssa kuin unelma!

Ohje: Santeri Hämäläinen

lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Mikä Voita & Sokeria?

Aamu-tv:n Voita & Sokeria -sarjassa valmistetaan ruokaa rennolla otteella lauantaiaamuisin. Reseptit löydät Olotilasta. Syksyn 2012 kokkeina sopassa Sasha Löytty ja Santeri Hämäläinen.

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä