Villinä yrteistä

Santeri Hämäläinen: Villinä yrteistä. Kuva: Steve Ford, stock.xchng

 

Ruokaintoilijalle kevät tarkoittaa villiyrttikauden alkamista. Hortoiluksikin haukuttu harrastus tarkoittaa hortan eli villiyrttien tai villivihannesten keräämistä, säilömistä, kokkaamista ja tietysti herkuttelua, sillä herkutellahan niillä kelpaa: villiyrttejä voi lisätä smoothieihin, salaatteihin, muhennoksiin, keittoihin, munakkaisiin, yrttijuomiin ja kastikkeisiin.

Villiyrtit ovat huikean terveellistä syötävää. Itse kasvupaikkansa valitsevissa villivihanneksissa on huomattavasti korkeammat ravintoarvot kuin viljellyissä kasveissa. Suomen pitkät kesäpäivät vain lisäävät ravinteikkuutta. Todellista kotimaista superruokaa siis! Lisäksi villiyrtitovat ilmaisia ja tietyin rajoituksin kaikkien vapaasti kerättävissä (esimerkiksi kuusen- ja männynkerkät eivät kuulu jokamiehen oikeuksiin).

Villiyrttisesonki kestää huhtikuusta lokakuulle. Parasta keruuaikaa on kevät ja alkukesä. Pienet, maasta nousevat versot ovat kaikkein herkullisimpia ja ravintorikkaimpia; isommaksi kasvaessaan monet kasvit muuttuvat sitkeiksi ja puisiksi. Villiyrttisatoa voi kerätä kuitenkin ihan koko kesän, aina syksyyn asti.

Kevään ensimmäisiin villiherkkuihin kuuluvat muun muassa nokkonen, raparperi ja kuusenkerkkä. Myöhemmin kesällä tulevat muun muassa syötävät kukat. Niitä lisäämällä ruokiin saa lisää makua, väriä ja näyttävyyttä. Myöhäinen syksy on parasta keruuaikaa juurille.

Aivan kuten sienissä ja marjoissa, myös villiyrttien joukossa on myrkyllisiä ja ravinnoksi kelpaamattomia kasveja. Niihin pätevät tutut säännöt: kerää ja käytä vain niitä kasveja, jotka tunnet ja tiedät syötäväksi kelpaaviksi. Suuri osa hyvistä ravintokasveista on helposti tunnistettavia. Harvinaiset ja rauhoitetut kasvit tulee tietysti jättää myös rauhaan, eikä muutoinkaan ole tarkoitus perata koko kasvualuetta kokonaan tyhjäksi: on mukavaa, että kerättävää löytyy myös tulevina vuosina.

Vinkit villeihin yrtteihin

  • Villiyrttien keruumatkalle kannattaa suunnata aamupäivällä aamukasteen hälvettyä joko aurinkoisella tai poutasäällä. Varusteeksi riittää ilmava kori, kenties sakset ja hanskat. Muovipussissa ja ämpärissä villiyrtit pilaantuvat nopeasti.
  • Yrttejä on syytä kerätä mahdollisimman puhtailta ja saasteettomilta paikoilta. Välimatkaa autotiehen tulisi olla 50 - 200 metriä riippuen tien koosta ja käytön yleisyydestä.
  • Nouki koriisi vain puhtaita ja terveitä kasveja. Kasvitautien tai hyönteisten vioittamat kasvit on syytä jättää poimimatta.
  • Käsittele villiyrtit heti keräämisen jälkeen, sillä ne eivät pysy hyvinä pitkään. Etenkin huoneenlämmössä ne voivat pilaantua jopa päivän aikana.
  • Huuhtele yrtit huolella, ja anna niiden liota runsaassa vedessä. Liikuttele yrttejä, jotta multa ja muut mahdolliset epäpuhtaudet vajoavat liotusastian pohjalle. Valuta ja kuivaa yrtit huolella, käytä tuoreena tai säilö myöhempää käyttöä varten.
  • Säilötyistä villiyrteistä voi nautiskella pitkin vuotta. Yrttejä voi kuivata, pakastaa ja hapattaa. Niillä voi myös maustaa säilykkeitä. Kuivatuista villiyrteistä voit jauhaa viherjauhetta, jota voi lisätä melkeinpä mihin tahansa ruokaan lisämakua ja -ravinteita tuomaan.
  • Tuoreina villiyrttejä voi käyttää äärimmäisen monipuolisesti erilaisten ruokalajien osana tai vaikkapa erilaisina haudukkeina. Yhdistelemällä voit löytää omat suosikkisi niin ruokapöytään kuin teepannuunkin.
  • Kuivatut villiyrtit kannattaa säilyttää tiiviissä lasipurkissa tai paperipussissa suojassa auringonvalolta, viileässä, mutta ei kuitenkaan jääkaapissa. Kuivatut villiyrtit säilyvät jopa vuosia, mutta niiden sisältämät vitamiinit ja hivenainepitoisuudet sekä maku vähentyvät ajan myötä, joten parasta on herkutella ne seuraavaan satokauteen mennessä.
  • Yrtit kutistuvat noin 80 - 90 % kuivaamisen myötä, joten kannattaa pitää mielessä, että tarvitset kuivattuja yrttejä vain kymmenesosan tuoreisiin villiyrtteihin verrattuna.

 

Resepti villiyrtistä: Kesäinen kuusenkerkkäjuoma


Kirjoittaja on Yle Aamu-tv:n Voita & Sokeria -ohjelman kokki, ruoan ja viinin ammattilainen.

Santeri Hämäläinen: Villinä yrteistä. Kuva: Yle, Jari Flinck

kommentit

Mihin kasvimme kelpaavat: Ruokaa, ryytiä ja rohtoa luonnosta -teoksessa Toivo Rautavaara on puhunut samoista asioista. Teoksen alkuperä on vuodelta 1942. Joku on ollut aikaansa edellä jo aiemmin. Jotkut asiat vievät aikansa, 71-vuotta.

>Taas on pyörä keksitty uusiksi Ma, 2013-05-06 17:47

Toivo Rautavaara on tosiaan villivihannesten hyödyntämisen pioneereja. Mielestäni kyse on isommasta trendistä, jossa palataan takaisin perusasioihin. Yhä useampi kyseenalaistaa ruokatuotannon teollistamisen (esim. tehotuotanto, geenimanipulointi, jalostaminen..), ja haluaa palata mahdollisimman alkuperäisiin ja käsittelemättömiin raaka-aineisiin. Ja Suomen metsät ovat juuri tuollaisia raaka-aineita täynnä. Meidän vain tulisi oppia niitä jälleen hyödyntämään!

>Santeri Hämäläinen Ti, 2013-05-07 12:48

Raparperi ei ole Suomessa luonnonvarainen kasvi, vaan kasvaa puutarhoissa istuttettuna. En menisi kutsumaan sitä villiyrtiksi Suomessa.

>Leila Ma, 2013-05-06 20:35

Hei Leila!

Olet aivan oikeassa! Raparperi kuuluu kevään ensimmäisiin herkkuihin, muttei tosiaan villeihin sellaisiin. Pahoittelut väärästä informaatiosta..

>Santeri Hämäläinen Ti, 2013-05-07 12:56

kaipaisin numerofaktaa... paljonko löytyy magnesiumia yms. Koska sitä sanotaan että kurkku on terveellistä tai jäävuorisalaatti ja käytännössä ravintoarvo on nolla! Joten en usko ennenkuin nään paljonko löytyy mineraaleja ja vitamiineja.

>Beads Ma, 2013-05-06 22:36

Hei Beads!

En tiedä kuinka paljon villiyrteistä löytyy tilastoitua ravintosisältöä. Kulttuurissamme niillä on kuitenkin mielestäni hieman turhan suuri painoarvo. Ruoka on niin paljon muutakin, kuin pelkkiä numeroita. Itselleni paras mittari ruoka-aineen terveellisyydestä (tai sen epäterveellisyydestä) on oma kehon viestit. Se kyllä kertoo mikä sille on hyväksi ja mikä ei! Toinen hyvä mittari ruoka-aineen terveellisyyttä pähkäillessä on katsoa sen väriä ja ennen kaikkea sen intensiteettiä. Mitä syvempi väri, sitä enemmän ravinteita. Jäävuorisalaatti on tosiaan ravintoarvoiltaan lähellä nollaa ja sen näkee sen läpikuultavasta väristäkin.

>Santeri Hämäläinen Ti, 2013-05-07 13:06

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä