Silakkarullia nokkospestoperunoilla

Voita ja Sokeria -resepti: Silakkarullia. Kuva: Retu Liikanen.

Kevään viimeisessä Voita & Sokeria -jaksossa ollaan ihan kesätunnelmissa, kun Santeri kokkaa kotimaisista raaka-aineista, silakasta ja perunoista, raikkaita herkkuja. Pesto valmistetaan basilikasta ja nokkosesta.

Silakkarullia, nokkospestoperunoita ja punasipulivinaigrettea (neljälle)

Silakkarullat

16 isoa silakkaa
100 g kylmäsavulohisiivuja
tuoretta tilliä
himalajansuolaa ja pippuria

Nokkospestoperunat

600 g varhaisperunaa
2 isoa kourallista tuoretta basilikaa
1 dl kuivattua nokkosta tai ½ l tuoreita nokkosenlatvoja
½ dl auringonkukansiemeniä
1 dl luomuoliiviöljyä
½ dl vastaraastettua parmesania
½ tl raastettua luomusitruunankuorta
½ tl suolaa

Punasipulivinaigrette

1 dl punaviinietikkaa
3 dl rypsiöljyä
2 pientä punasipulia
1 tl luomu täysruokosokeria
himalajansuolaa ja pippuria

Sekoita punaviinietikka, sokeri ja suola keskenään. Hienonna punasipuli pieniksi kuutioiksi ja lisää etikan joukkoon. Anna maustua jääkaapissa noin tunnin verran. Sekoita joukkoon öljy ja mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita vinaigrettea huolella ennen tarjoilua.

Yhdistä nokkospeston ainekset ja aja hienoksi joko monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella. Jos käytät tuoreita nokkosia, muista ryöpätä ne. Voit myös halutessasi paahtaa auringonkukansiemeniä kuivalla pannulla saadaksesi niihin lisää makua. Keitä pestyjä perunoita reilusti suolatussa vedessä 8 - 20 minuuttia. Aika vaihtelee hyvin paljon perunoiden koon mukaan. Muista testata kypsyyttä tasaisin väliajoin veitsenkärjellä tai tikulla. Valuta keitinvesi pois ja anna perunoiden höyrystyä hetki. Pilko perunat vielä lämpiminä joko puoliksi tai neljään osaan koosta riippuen ja nostele joukkoon muutama lusikallinen nokkospestoa. Peruna imee makuja lämpimänä huomattavasti paremmin. Maista maut ja lisää tarvittaessa suolaa ja/tai oliiviöljyä.

Fileoi silakat ja asettele silakkafileet leikkuulaudalle nahkapuoli alaspäin. Mausta fileitä kevyesti suolalla ja mustapippurilla. Nosta lohisiivut sekä hieman tuoretta tilliä fileiden päälle ja kääri silakat rullalle. Nostele silakkarullat uunivuokaan ja kypsennä niitä 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Kokoa annos lusikoimalla pohjalle nokkospestoperunoita ja asettele päälle muutama silakkarulla. Ripottele päälle vielä hieman punasipulivinaigrettea. Ruoan kumppaniksi sopii erinomaisesti Sauvignon Blanc -rypäleestä tehty kuiva, hapokas ja aromaattinen valkoviini.

Ohje: Santeri Hämäläinen

lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Aamu-tv:n Voita & Sokeria -sarjassa valmistetaan ruokaa rennolla otteella lauantaiaamuisin. 

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä