[Kuvassa norjalainen Varg "The Count" Vikernes]
Rockelokuvafestivaali Rokumentti 2008 saatiin eilen päätökseensä Suomen Joensuussa. Dokumenttinäytöksistä, klubeista ja seminaarista koostuva neljäpäiväinen tapahtuma järjestettiin tänä vuonna neljättä kertaa.
EU-projektina vuonna 2005 startattu tapahtuma siirtyi viime vuonna (2007) kokonaisuudessaan paikalliselle Joensuun Popmuusikot -yhdistykselle.
Rokumentin tuottajat Katri Kilpiä ja Petri Varis saapuivat tapahtuman keskellä lauantaina haastatteluun.
Mitä nelivuotiaalle tapahtumalle kuuluu?
Rokumentti on neljässä vuodessa kehittynyt ja kasvanut Kilpiän mukaan huomattavasti.
- Kaikkea on lisää. Me ollaan kasvettu ihan hirveästi viime vuosina ja leffamäärä on varmaan, ehkä jopa triplaantunut ensimmäisestä vuodesta. Klubeja on tällä hetkellä kymmenessä eri paikassa. Tänä vuonna Areena-konsertit torstaina ja perjantaina vetivät yli tuhat henkeä ja antoivat tietysti tapahtumalle uutta potkua. Kaikkea on tullut lisää, ohjaajavieraita ja ihmisiä.
Myös kävijämäärät ovat joka vuosi olleet nousussa. Petri Varis kertoo, että viime vuonna elokuvanäytöksissä kävi parituhatta henkeä, joka on olosuhteet huomioon ottaen paljon.
- Joka vuosi kävijämäärät ovat nousseet. Viime vuonna oli tähänastinen ennätys, eli leffassa kävijöitä parituhatta ihmistä ja koko tapahtumassa viisituhatta. Eihän se mikään valtaisa määrä ole, mutta kun ottaa huomioon, että kyseessä on rockelokuvafestivaali Joensuussa, joka järjestetään marraskuussa, niin kyllä se meidän mielestä ihan hyvin on.
Jamaikan mustat rytmit kohtasivat valkoisen väkivallan
Tänä vuonna Rokumentin dokumenttitarjonta oli rajattu kahteen eri teemaan:
Tunnelmissa, joka keskittyi reggae ja dub -musiikkiin, sekä Metelli, jonka alle pyrittiin rajaamaan mm. black metallia, skinhead-liikettä ja nuorten miesten väkivaltaisia alakulttuuriharrastuksia kuvaavia dokumentteja.
Aikaisempina vuosina dokumenttiteemat on rajattu lähinnä sen mukaan, minkälaisia elokuvia on satuttu saamaan. Tänä vuonna teemat pyrittiin määrittelemään kunnolla ja elokuvat haalittiin nimenomaan kahta teemaa silmällä pitäen. Tämä olikin tämän vuoden tapahtumaa järjestettäessä ehdottomasti suurin työ, kertoo Varis.
- No reggae-hommat on aika kysyttyjä olleet täällä. Meillä on kuukausittain Tunnelmissa-niminen klubi, joka on pyhitetty nimenomaan reggaemusiikille. Ilosaarirockin Rentolava on saanut myös paljon kiitosta, ja sen myötä on saatu myös paljon kansainvälisiä kontakteja.
Metelli-teemaan päätymistä ohjelmistoon Varis perustelee omien nuoruuden mieltymystensä kautta, mutta painottaa, että 1990-luvun black metal sekä skinheadit -ilmiöinä kiteyttävät kautta aikain rockmusiikissa vallinneita perustavanlaatuisia ongelmia.
Rokumentti haluaa ottaa kantaa
Rokumentti haluaa ottaa kantaa antamalla puheenvuoroja elokuvien kautta ja lisäämällä tämän kautta tietoa hyvinkin kyseenalaisista teemoista, kertoo Varis.
- Tänä vuonna kun on kyseenalaisia teemoja niin kuin black metal, satanismi ja skinheadit, mistä ihmisillä on mielipiteitä puoleen ja toiseen ja niistä keskustellaan jatkuvasti. Niin tavallaan tarkoituksena on tuoda siihen keskusteluun jotain sellaista, että annetaan tekijöiden itsensä tuoda itseään esille näiden leffojen kautta ja tämän kautta lisätä tietoa näistä asioista.
Variksen mukaan Rokumentti ei missään nimessä halua tukea tai sitoa itseään minkäänlaisiin laittomuuksiin, kuten kirkkojen polttamiseen tai väkivaltaan, vaan ainoastaan korjata ihmisten vääriä mielipiteitä ja näkemyksiä vallitsevista asioita.