Vuoden albumi

Julkaistu Pe, 02/01/2009 - 18:38


Apulanta: Kuutio

Apulannan viime marraskuussa julkaistu kymmenes studiolevy oli samalla ensimmäinen yhtyeen levy kymmeneen vuoteen, joka EI mennyt Suomen virallisen albumilistan ykköseksi. Tästä hienoisesta tilastorikkeestä huolimatta levy kelpasi faneille ja sitä myytiin lyhyessä ajassa kultalevyyn oikeuttava määrä. Itse asiassa jo levyn ennakkotilaukset riittivät tuon määrän saavuttamiseksi. Kuutio (kuinka aurinko voitettiin) on tuttua Apulantaa riittävällä annoksella uusia tuulia. Vuonna 2008 Apulanta myös vietti ahkeraa keikkakesää ja marraskuun puolivälissä alkaneella levynjulkaisukiertueella oli useampikin keikka loppuunmyyty. Eli: Apulanta on edelleen yksi Suomen suosituimpia rockyhtyeitä. Apulanta voitti vuoden 2007 rock-albumi –Emman ja palkinnon kävi vastaanottamassa –ei enempää eikä vähempää- joulupukki.

Anna Abreu: Now

Viime vuonna Vuoden naissolisti –Emman voittanut Anna Abreu on kahdella levyllään noussut raketin lailla maamme poptaivaalle. Helmikuussa 19 vuotta täyttävän neidon debyyttilevy oli vuoden 2007 suosituin pop-levy, jota on myyty jo 85 000 kappaletta. Viime vuonna julkaistu Now –levy näyttää jatkavan edeltäjänsä viitoittamalla tiellä: se oli viime vuoden myydyin kotimainen levy –yli 50 000 myytyä kappaletta levyn lokakuisen julkaisun jälkeen- ja singlelohkaisut, kuten Vinegar ja Silent Despair ovat soineet ahkerasti radioissa. Now voitti YleX:n Tuorein-äänestyksessä Vuoden Tuoreimman albumin palkinnon; samassa äänestyksessä Anna itse pokkasi Vuoden Tuoreimman Artistin pystin. Vuoden 2006 Idols-finalistin suosio ja lahjakkuus toivat Annalle myös kutsun Linnan juhliin viime itsenäisyyspäivänä. Alkanut vuosi pitää Anna Abreun takuulla kiireisenä usealla rintamalla.

Egotrippi: Maailmanloppua odotellessa

Suomenkielisen kitararokin suurimpiin nimiin lukeutuva Egotrippi julkaisi viime syksynä seitsemännen pitkäsoittonsa Maailmanloppua odotellessa. Levy osoittautui sekä myynti- että arvostelumenestykseksi ja debytoi ilmestyessään Suomen virallisen listan sijalla 2. ”Olemme vieneet musiikkiamme suuntaan, jossa teksti on kantava voima ja se muokkaa sävellystä eteenpäin. Tämä ajatustapa kantaa läpi levyn ja se on muuttanut kappaleidemme peruskaavoja.”, kuvailee yhtyeen laulaja Mikki Maailmanloppua odotellessa -levyn yllätyksellistä maailmaa. 15 vuotta täyttävä Egotrippi räjäytti potin lopullisesti vuonna 2003 hitillään Älä koskaan ikinä. Vuotta myöhemmin julkaistu kokoelmalevy 20 suosikkia myi platinaa ja kokoelmalta lohkaistu single, Emma-palkittu Matkustaja, oli vuoden 2005 eniten radioissa soinut kotimainen kappale. Egotripin kappale Matkustaja on palkittu vuoden biisi –Emmalla.

Kauko Röyhkä ja Riku Mattila: Kauko Röyhkä ja Riku Mattila

Kauko Röyhkä julkaisi ensimmäisen levynsä vuonna 1980. Yli 20 studiolevyä, yli 10 kokoelmaa ja 12 kirjaa myöhemmin Röyhkä on yksi suomalaisen popin ja rokin ikoneista. Hänen Narttu-yhtyeessään kitaran varressa musisoinut Riku Mattila tunnetaan paitsi lukuisten kokoonpanojen luottokitaristina myös arvostettuna ja haluttuna tuottajana. Näiden kahden konkarin yhteistyönä syntyvä levy kuulosti jo paperilla melkoisen maukkaalta. Levyä kypsyteltiin pitkään ja hartaasti, ja lopputulos vastaanotettiin auliisti ja riemunkiljahduksin. Kauko Röyhkä on kertonut aikoneensa pikkuhiljaa vetäytyä keikkahommista, mutta on tämän levyn myötä syvemmällä musiikin tekemisessä kuin koskaan aikaisemmin – ja hyvä niin!
Riku Mattila muuten voitti ensimmäisen Emma-pystinsä jo vuonna 1986 – vuoden tuottajana. Saa nähdä tuoko Kaukon ja Rikun yhteistyö lisää Emmoja, mutta tärkeintä on, että yhteistyö jatkuu!

Juha Tapio: Suurenmoinen elämä

Viime syksynä 10-vuotista uraansa kiertueen merkeissä juhlinut Juha Tapio on kasvattanut suosiotaan tasaisen varmasti. Vuonna 2006 julkaistua Kaunis Ihminen –levyä on myyty jo reilusti yli 40 000 kappaletta ja platinarajan on rikkonut myös Juhan viime syksynä julkaistu Suurenmoinen Elämä. Gospelin parissa uransa aloittanut muusikko tekee pohdiskelevaa, popin ja iskelmän välimaastossa taidokkaasti tasapainoilevaa musiikkia ja esiintyy luontevasti niin lavoilla kuin kirkoissakin. Suurenmoinen elämä valittiin Suomen paikallisradioiden toimesta vuoden 2008 levyksi. ”Hartaasti ja sydämellä tätä on tehty, toivottavasti aukeaa”, totesi Juha Tapio viime syksynä nettipäiväkirjassaan. Ilmeisesti on auennut aika monelle.Maija Vilkkumaa: Superpallo

Viisi soololevyä, kokoelmalevy ja livelevy yhdeksässä vuodessa on ihan kunnioitettava julkaisutahti. Jo ensimmäisellä levyllään kotimaiseen kärkeen noussut Maija on urallaan rikkonut monenmoisia ennätyksiä ja hänen levyjensä kokonaismyyntimäärä lähentelee jo 300 000 kappaletta! Vuosi 2008 kului paitsi pienen tyttölapsen myös uuden musiikin teon parissa. Riku Mattilan tuotannossa syntyi monen kuulijan mielestä yllättävän monipuolinen albumi, nimeltään Superpallo. Suojatie, Luokkakokous ja Mä tahdon naimisiin olivat levyn radiohittejä Jälkimmäisestä YLEn Jukka Haarma totesi muuten YLEn Pop-sivustolla, että ”Harvoin kuulee mitään näin samalla hauskaa ja osuvaa, samalla myötäelävää ja ironista, samalla leikittelevää ja syvällistä laulua siitä mitä joskus on kutsuttu moderniksi elämäksi”. Maija Vilkkumaan Ei voitti vuoden albumin Emman vuonna 2003, lisäksi Maijan hyllystä löytyvät vuoden naissolistitulokkaan ja kaksi vuoden naissolistin Emmaa.