Pauli Hanhiniemi & Hehkumo: Aukkoja Tarinassa
Aukkoja Tarinassa on Pauli Hanhiniemen & Hehkumon toinen albumi. "Aukkoja tarinassa - albumi on purkutalon ullakolta löytynyt leffakäsis. Osan tarinasta on päivä nuollut pois, osa päätynyt kloppipoikien sätkäpaperiksi. Jäljelle on jäänyt kohtauksia, joiden välille saattaa kuvitella yhteyden; Samassa tarinassa ollaan!"
Pauli Hanhiniemi & Hehkumo yhdistelee musiikissaan rikasta suomalaista perinnettä ja tätä päivää mielenkiintoisella tavalla. Vanhan ja uuden kohtaamisessa on se viehätys ja taika, mikä saa yhtyeen tekemään yhdessä lauluja. Se tuo myös yhtyeen vivahteikkaaseen soundiin omaperäisen ja juurevan otteen, josta on vaikea olla vaikuttumatta. Lopputuloksena on intensiivista, uutta, tämän päivän musiikkia.
Sväng: Jarruta
Vuonna 2003 toimintansa aloittanut huuliharppukvartetti Sväng on osoittanut epäilijöille tämän pienen instrumentin ilmaisuvoiman ja moniulotteiset mahdollisuudet. Viime vuonna yhtye julkaisi uuden albuminsa Jarruta. Svängin uuden albumin teemana on yltiöhektisen elämänrytmin välttäminen. Kvartetin "Svängismiksi" ristityn ideologian keskiössä on harkittu arjen jarruttaminen elämän hienovaraisempien nyanssien esille tuomiseksi.
Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osaston huuliharpun soiton opettaja Jouko Kyhälä ja kaksi opiskelijaa, Eero Turkka ja Eero Grundström herättivät henkiin tämän positiivista ilmapiiriä säteilevän ja rytmijalkaa vipattavan yhtyesoittamisen. Mukaan löydettiin Sibelius-Akatemian ulkopuolelta suomalaisen huuliharppuyhtyemusiikin konkari, bassohuuliharpisti Pasi Leino, ja konsepti oli valmis. Nyt Sväng keikkailee ympäri maailmaa aktiivisesti.
Äijä: Jet-Black
Äijä on neljän miehen muodostama lauluyhtye, jonka intiimi sointi hakee vertaistaan. Lauluja on kerätty Suomen ohella ympäri maailmaa; kenttäretkiltä ja arkistoista, mutta niitä ovat säveltäneet myös yhtyeen jäsenet itse. Äijän vivahteikas laulusto karttuu ja muokkautuu alati. He eivät kaihda kokeellisempiakaan ilmaisumuotoja ja täyttävät äänellään isonkin tilan.
Miehet ovat laulaneet yhdessä vuodesta 2001. Suomalaiseen tyyliin viimeinen miehistön jäsen rekrytoitiin mukaan Saunassa. Tämän jälkeen yhtye on kiertänyt keikoilla sekä Suomessa että Ruotsissa. Viime keväänä he julkaisivat debyyttilevynsä Jet-Black.
Jouhiorkesteri: Nikodemus
Jouhiorkesteri on luonut koskettavan äänitteen, jolla vanha, vaiettu ja vaatimattomaksikin väitetty jouhikko ottaa kertaheitolla oman paikkansa tutumpien jousisoitinten rinnalla.
Jouhiorkesterin yhteissoitossa on samaan hengenvetoon vaihtuvaa sykettä, luontevasti vuorottelevaa imua ja potkua, herkkää yksituumaisuutta ja rohkeaa monipuolisuutta kypsällä tavalla annosteltuna.
Kvartetti soi tarvittaessa kuin suuri jousiorkesteri ja tasaisesti sirotellut lisämausteet; luonnonhuilut, märistysrauta ja aidot ihmisäänet helpottavat Jouhiorkesteriin ihastumista entisestään.Jouhiorkesterin pääinstrumentti on ikivanha eurooppalainen kansansoitin jouhikko. Yhtye on perustettu 2000-luvun vaihteessa. Jouhiorkesteri on erikoistunut suomalaiseen, karjalaiseen, suomenruotsalaiseen ja virolaiseen perinteeseen mutta fuusioi ja sekoittaa tuotannossaan monenlaisia vaikutteita. Erilaisia, eri korkeuksilla soivia jouhikkoja maustavat mm. luonnonhuilut, märistysrauta ja ihmisäänet. Yhtye julkaisi keväällä debyyttilevynsä ”Nikodemus”.
Hilja Grönfors & Latšo Džinta: Phurane Mirits
Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla vuonna 2005 mestarikansanlaulajaksi nimitetty Hilja Grönfors on laulanut lapsesta asti. Nyt jo usean vuoden ajan hän on kerännyt itselleen tuttuja ja ennestään tuntemattomia romanien perinnelauluja ympäri Suomen. Lauluja on kertynyt jo toistasataa, ja Hilja Grönfors esittää tätä lauluaarteistoa Latšo Džinta -yhtyeensä kanssa. Mestarikansanlaulaja Hilja Grönfors on kerännyt Suomen romanien perinnelauluja vuosien ajan, ja lauluja on kertynyt jo toistasataa. Tällä levyllä hän yhdessä Latšo Džinta yhtyeen kanssa esittää lauluaarteistosta 14 kappaletta. Laulujen keskeisiä aiheita ovat, kuinkas muuten; sydämen riemut ja murheet, sekä hevosilla kulkeminen.