YLE Teema

 

Teemalauantai

Teemalauantait keväällä 2010

Julkaistu maanantaina 21.12.2009 1 kommenttia 360 suositusta

Voiko lauantai-iltaa viettää paremmassa seurassa? Teemalauantain aiheita ovat keväällä Beatles, Dylan, Bullitt, Brian, Kama sutra, Pariisi, Jutila, Ijäs, Lynch, Peckinpah, Polanski, Kurosawa, valkokankaan soundtrackit, jeesukset ja mafiosot...

2.1. Laila Kinnunen
Koko ilta Laila Kinnusen seurassa! Luvassa kaksiosainen tv-show vuodelta 1967, kooste Kuukauden suosituista, pitkä elokuva Nuoruus vauhdissa sekä laulajattaren ensiesiintyminen televisiossa lyhytelokuvassa Jazzia vanhassa talossa.

9.1. Vermeer
Teemalauantai sukeltaa maalaustaiteen mestarin Johannes Vermeerin maailmaan. Miksi 1600-luvulla elänyt taiteilija puhuttelee niin suoraan nykykatsojia? Kiehtovan uuden hollantilaisdokumentin jälkeen vuorossa on Vermeeristä ja hänen mallistaan kertova menestyselokuva Tyttö ja helmikorvakoru.

16.1. Teema goes Docpoint
Parhaita paloja Helsingin dokumenttifestivaalilta: merta, valheita ja köyhyyskauppaa. Illan elokuvina Jonas Odellin nerokas lyhyt animaatiodokumentti Valheita, Renzo Martensin provokatiivinen Afrikan kurjuuden ylistys Enjoy Poverty sekä Robert Flahertyn klassikko Aran-saarten mies.

23.1. Beatlemania
Kovan päivän ilta: kaikkien aikojen paras bändi studiossa, Kremliä valtaamassa ja valkokankaalla. Tampereen Beatles-happeningin aattona Teema tarjoaa koko illan Beatlesia. Aluksi nähdään uusi dokumentti Neuvostoliitto beatlemanian kourissa (How the Beatles Rocked the Kremlin). Iltaa jatkaa täydellinen Beatles-elokuva, Richard Lesterin ohjaama A Hard Day's Night (1964). Teemaillan päättää dokumentti The Beatles levystudiossa.

30.1. Roman Polanskin Tess
Illan aiheena on Roman Polanskin ohjaama, kolmella Oscarilla palkittu rakkauselokuva Tess - viattomuuden tarina (Tess, 1979). Ennen elokuvaa nähdään sen dramaattisista tekovaiheista kertova dokumentti. Viattomuuden tuhosta ja sääty-yhteiskunnan julmuudesta kertovan elokuvan pääosassa on Nastassja Kinski.

6.2. Voitto kotiin
Keväällä Teema sukeltaa jälleen Suomen lähihistoriaan. Nyt on käsittelyvuorossa 1990-luvun alku ja laman kurimus, johon laskeudutaan lopusta alkuun, nousukauden alkua vuonna 1995 symboloineesta jääkiekon MM-finaalista kertovan teemaillan myötä. Illan avaa Santtu Luodon dokumentti Ihanaa Leijonat ihanaa!. Se kertoo matkasta maailmanmestaruuteen ja sen heijastuksista suomalaiseen urheiluelämään ja yhteiskuntaan. Äänessä ovat niin MM-kisajoukkueen pelaajat kuin "ihan tavalliset fanit". Dokumentin jälkeen nähdään jääkiekon MM-loppuottelu 1995 kokonaisuudessaan.

13.2. David Lynchin Villi sydän
Käsittelyssä David Lynchin villi elokuva rakkaudesta ja väkivallasta. Ensin nähdään ranskalaisdokumentti Olipa kerran... Villi sydän (2009), sitten itse elokuva Villi Sydän (Wild At Heart, 1990). Se on raju rikostarina kahdesta rakastavaisesta, jotka USA:n syvään etelään suuntautuvalla pakomatkallaan joutuvat omituisten ja pelottavien tapahtumien keskelle. Pääosissa Nicolas Cage, Laura Dern, Willem Dafoe.

20.2. Matti Ijäs
60-vuotissyntymäpäivä (25.2.) on erinomainen syy juhlia suomalaisen miehen kuvaajana ihailtua, naistenkin rakastamaa ohjaaja Matti Ijästä. Ijäkselle omistetun Teemalauantain avaa Juha Lehtolan ohjaama upouusi dokumentti Suomalainen elokuvaohjaaja: Matti Ijäs, jossa pääsemme seuraamaan Ijästä työssä, vapaalla ja unessa. Illan elokuvat ovat Katsastus ja Haaveiden kehä: välissä on 14 vuotta, molemmissa hurmaa antisankari Sulevi Peltola.

27.2. Sam Peckinpah
Illan aiheena on estetisoidun väkivallan ja modernin westernin mestari, 85 vuotta sitten syntynyt Sam Peckinpah. Hurja Peckinpah -dokumentin jälkeen nähdään Peckinpahin kuuluisin ohjaus, lännenelokuva Hurja joukko (The Wild Bunch, 1969). Se kertoo ikääntyneestä rosvojoukosta viimeisellä keikalla 1900-luvun alun Meksikossa. Pääosissa William Holden, Robert Ryan, Ernest Borgnine.

6.3. Bob Dylan
Totta ja valhetta, dokumenttia ja fiktiota rockmusiikin monikasvoisesta mestarista. Illan elokuvina Todd Haynesin ohjaama, tarua ja totta jännittävästi sekoittava elokuva I'm Not There (2007), jossa Dylania näyttelevät mm. Cate Blanchett, Heath Ledger, Christian Bale ja Richard Gere, sekä D.A. Pennebakerin ohjaama legendaarinen kiertuedokumentti Don't Look Back, jossa seurataan Dylania Englannissa muutosten vuonna 1965.

13.3. Ah, Paris!
Ilta Pariisin ihanuuksia! Aluksi nähdään dokumentti Laulujen Pariisi (Paris en chansons), joka hahmottaa valon ja rakkauden kaupunkia kuuluisien laulujen eli chansonien kautta. Illan päättää elokuva Pariisi, rakkaudella (Paris je t'aime, 2006), joka kertoo 18 episodia elämästä ja rakkaudesta Pariisin eri kortteleissa. Episodien ohjaajia ovat mm. Coenin veljekset, Gérard Depardieu, Gus Van Sant, Walter Salles, Wes Craven ja Tom Tykwer.

20.3. Cherbourgin sateenvarjot
Kaikkien aikojen rakastetuimpiin kuuluvalle elokuvamusikaalille omistetun teemaillan avaa dokumentti sen tekovaiheista. Surumielisesti romanttisen ja kitkeränsuloisesti realistisen elokuvan (Les parapluies de Cherbourg, 1964) ohjasi Jacques Demy, musiikin sävelsi Michel Legrand, ja nuoria rakastavaisia näyttelivät Catherine Deneuve ja Nino Castelnuovo.

27.3. Elokuvamusiikki
Upouusi dokumentti Elokuvamusiikin kulta-aika kertoo vuosista 1965-1975, jolloin valkokangas svengasi ainutlaatuisella tavalla. Dokumentissa ovat mukana muun muassa Quincy Jones, Michel Legrand, John Barry, Lalo Schifrin ja ranskalaisduo Air. Illan elokuva on Bullitt (1968), jossa säveltäjä Lalo Schifrin sai kaahausjaksot San Franciscon kaduilla näyttämään rytmikkäältä tanssilta. Toiminnallisen rikostarinan pääosassa on poliisia esittävä Steve McQueen, joka saa vastaansa mafian tappajat.

3.4. Jeesukset valkokankaalla
Teeman koominen pääsiäinen. Dokumentti Kärsimyksen tähden (The Passion: films, faith and fury) kertoo Jeesus-filmien pitkästä historiasta, uskonnon ja elokuvateollisuuden kiusaantuneesta suhteesta sekä kiistoista joita syntyy, kun uskontoaiheiset elokuvat saavat ensi-iltansa. Illan elokuva on Monty Python -ryhmän hulvaton Brianin elämä (Life of Brian, 1979), jossa Jeesus jää sivuosaan. Pääosassa on Juudeassa vuonna nolla syntyvä Brian.

10.4. Intohimojen Intia
Illan dokumentti on rakkautta ja seksuaalisuutta nyky-Intiassa tutkiva Rakkautta intialaisittain (Love in India). Illan elokuvana nähdään Mira Nairin ohjaama värikylläinen Kama sutra (1996). Se on 1500-luvun Intiaan sijoittuva melodraama prinsessasta ja palvelijattaresta, jotka varttuvat yhdessä mutta päätyvät toistensa kilpailijoiksi rakkaudessa.

17.4. Mafiosot valkokankaalla
Dokumentissa Amerikanitalialaiset ja Hollywood (Beyond Wiseguys) tunnetut näyttelijät ja ohjaajat miettivät oman italialaisen perintönsä merkitystä amerikkalaisessa elokuvassa Rudolph Valentinosta Sopranosiin. Illan elokuvana Martin Scorsesen mestariteos Mafiaveljet (Goodfellas, 1990), tosipohjainen kertomus kolmikosta, joka yrittää pysyä elossa kiivetessään New Yorkin italialaismafian hierarkiassa. Pääosissa Ray Liotta, Robert De Niro, Joe Pesci, Paul Sorvino.

24.4. Seitsemän samuraita / Akira Kurosawa 100 vuotta
Ohjaaja Akira Kurosawan syntymästä tulee keväällä kuluneeksi 100 vuotta ja näyttelijä Toshiro Mifunen syntymästä 90 vuotta. Kurosawan Seitsemän samuraita (Shichinin no samurai, 1954) on japanilaisen elokuvan kuuluisin klassikko, muhkea seikkailuelokuva kylästä,joka palkkaa muutaman samurain turvakseen kiertelevää rosvojoukkiota vastaan.

1.5. Vappu = Abba!

Vapunpäivän iltaa vietetään Teemalla aidon vuosikerta-Abban seurassa. Ensin nähdään Ruotsin television legendaarinen Abba-ohjelma Abba-dabba-doo! vuodelta 1976, sitten on vuorossa Lasse Hallströmin ohjaama, kulttimainetta saanut Abba The Movie, elokuva yhtyeen Australian-kiertueelta 1977, kun fanihysteria oli huipussaan.

8.5. Easy Rider

Teema painaa kaasua ja lähtee matkalle kohti Hollywoodin murrosvuosia. Ensin katsotaan uuden Hollywoodin symboliksi noussut kulttielokuva Easy Rider, sitten perehdytään amerikkalaisen elokuvan kapinavuosiin perusteellisessa ja viihdyttävässä dokumentissa Hollywoodin pelastajat, joka perustuu Peter Biskindin kirjaan Easy Riders, Raging Bulls.

15.5. Bikinit

Teema valmistautuu rantakauteen. Vuonna 1946 Pariisissa esiteltiin bikinit ja kaukaisella Etelämeren saarella tehtiin ydinkoe. Uusi eloisa dokumentti Bikinivallankumous kuljettaa rinnakkain naisen vartalon vapautumisen kulttuurihistoriaa ja Bikini-saaren asukkaiden unohdettua lähihistoriaa. Illan päättää 1960-luvun rantaleffa Bikini Beach, jonka pääosissa paahtuvat Annette Funicello ja Frankie Avalon.

22.5. Clint Eastwood

80 vuotta täyttävälle Clint Eastwoodille omistetun teemaillan aluksi nähdään muotokuva Clint on Clint monisärmäisestä ohjaaja-näyttelijästä. Illan elokuva Hiljaiset sillat on parasta - ja aikanaan myös yllättävää - Eastwoodia: kahden aikuisen ihmisen lyhyt ja katkeransuloinen rakkaustarina. Pääosissa Eastwood itse ja Meryl Streep.

29.5. Bardot & Godard

Teemaillan aiheena on modernin elokuvan mestariteos vuodelta 1963. Maineensa huipulla olleen seksisymbolin Brigitte Bardot'n ja älykköohjaaja Jean-Luc Godardin yhteistyön tuloksena syntynyt häikäisevän kaunis Keskipäivän aave kertoo elokuvanteosta ja erään avioliiton päättymisestä. Ennen elokuvaa nähdään siitä kertova uusi ranskalaisdokumentti.

Suosittele360 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Atro

Vermeerin nimeä en vielä 90-luvulla tuntenut, mutta nyt minua kiinnosti hänen taiteensa lauantain teemana. Tytöstä ja helmikorvakorusta olen joskus kuullut, mutta halusin jättää sen tällä kertaa väliin.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook