YLE Teema

 

Historiadokumentti

Valistusajan perintö

Julkaistu tiistaina 30.04.2013 11 kommenttia 78 suositusta

maanantai 24.2. klo 17.00

1700-luvun valistusajattelijat loivat mailman, jossa elämme.

Eivät vain nykyaikainen politiikka, talous, teollisuus, tiede ja laki vaan myös Google, Facebook, e-kirjat ja Wikipedia ovat pohjimmiltaan valistuksen tuotteita.

Yhden vuosisadan aikana länsimaissa lakattiin luottamasta Jumalan ja kuninkaan auktoriteettiin ja alettiin sen sijaan uskoa jokaisen ihmisen omaan järkeen. Raamattu sai väistyä kokeellisen tutkimuksen tieltä, ihmeet tekivät tilaa logiikalle.

Kaksiosaisessa brittidokumentissa nähdään, miten valistusaika teki maailmasta valoisamman paikan, sekä kirjaimellisesti että kuvaannollisesti.

Lisätietoa ohjelmasta

(Heroes of the Enlightenment, Britannia 2011)

Löydä lisää:

1700-luku, valistus
Suosittele78 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Arvomaailma

"Raamattu sai tehdä tilaa kokeelliselle luonnontieteelle." Hah haha

Mikä oli se ABSOLUUTTISET TOTUUSKÄSITTEET sisältä arvomaailma jossa luonnontieteet syntyivät ?? Kristillinen arvopohja.
Newton, Kopernikus, Galilei, Faraday ym. olivat kiihkeitä kristittyjä, eivät mitään tyhjäpäisiä "vapaa-ajattelijoita."

Valistusajan huijarit ja kommunismin esi-isät väittivät, että opiskelu tai kommunismi poistaa rikollisuudet, sodat, sairaudet, nälänhädät jne. Ihmisestä piti tulla moraalisesti hyvä. (Tai mikä hulluinta ihminen muka on moraalisesti hyvä.)

No, kuinkas kävikään ? Loppuivatko sodat ? Onko aseista luovuttu ?

Raamatun ihmiskuva on ollut oikea.

Anonyymi

Arvomaailma kirjoitti:
Mikä oli se ABSOLUUTTISET TOTUUSKÄSITTEET sisältä arvomaailma jossa luonnontieteet syntyivät ?? Kristillinen arvopohja.
Newton, Kopernikus, Galilei, Faraday ym. olivat kiihkeitä kristittyjä, eivät mitään tyhjäpäisiä "vapaa-ajattelijoita."

Erittäin hyvin sanottu! Kyllä alkoi silmissä sumenemaan, kun luin tämän ohjelman tiedot. Kristillinen maailmankuva siitä, että kaiken takana on älyllinen, järjestelmällinen ja merkityksellinen luoja, oli nimenomaan se syy, että tieteellinen maailmankuva lähti kehittymään vain ja ainoastaan Euroopassa. Tämä antoi syyn tutkia luontoa, koska se oli älykkäästi muovailtu, järjestelmällinen ja merkityksellinen ja jota oli ylipäätään mahdollista tutkia.

Anonyymi

Mielenkiintoista tosiaan...

"It was Immanuel Kant who, during the European Enlightenment, reasserted and defended materialism. Kant declared that the universe exists for all time and that every probability, however unlikely, should be regarded as possible. Kant's followers continued to defend his idea of an infinite universe along with materialism. By the beginning of 19th century, the idea that the universe had no beginning-that there was never any moment at which it was created-became widely accepted. It was carried into the 20th century through the works of dialectical materialists such as Karl Marx and Friedrich Engels."

Sitten kun huomattiin, että universumilla olikin alku, tultiin ongelmaan, kuka/mikä pani sen alulle. Mitäänhän ei voi tapahtua ilman syytä.

Valistustako

Ohjelmassa meni sekaisin roomalaiskatolinen ja protestanttiset kirkot.
Alkoiko valistus uskonpuhdistuksesta ?

Tietääkseni protestantit eivät vainonneet tiedemiehiä. Vai ?

Oliko nykyaikainen demokratia valistusajan keksintö ?

Mitä tieteellisiä todisteita Erasmus Darwinilla oli väitteidensä tueksi ?

Anonyymi

Chesterton pelkäsi, että jos kristinusko heikkenee euroopassa, niin taikausko hukuttaa kaiken järjen ja skeptisyyden. Kannattaa katsoa viime vuosisataa Euroopassa. Noh tuliko valistus, tuliko? Ei tainut tulla, tuli idelogian-vuosisata, eikä järjen riemuvoittoa. Asioita tulkittiin myyttisten idelogien lävitse eikä järkeä käytetty. Idelogiat onnistuivat tappamaan ihmisiä enemmän kuin ihmiskunnan käymät sodat siihen asti. Asioita ei saanut( eikä edelleen saa) kritisoida järjellä,sillä idelogia oikeuttaa silmien ummistamisen "hyvän" ajatuksen tähden. Varsinkin euroopan poliittinen vasemmisto ja oikeisto korosti itseään valistuksen jatkajina, mutta todellisuudessa itse olivat ja ovat edelleen pahimpiä valistuksen raiskaajia. valistuksessa asia tutkitaan faktojen ja järjen pohjalta, onko asia hyvä vai huono. Asian tulkintaan ei saa vaikuttaa mikään idelogia tai ennalta asettu päämäärä tai ennakkoluulo. Raamattun ihmiskuva on oikea vielä, ihminen ei vieläkään käytä järkeä vaan uskoo taikauskoon. Muuten kiitos hyvästä ohjelmasta YLE.

Anonyymi

Valistuksen tarkoitus on se, että järjen maksimaalisella hyödyntämisellä, ihminen tekee moraalin tarpeettomaksi. Ihminen ei tarvitse enää moraalia, koska järki on tehokkaampaa ja valitsee aina parhaimman vaihtoehdon. Moraali on ihmisen keksimä satu, Koska jos Jumalaa ei ole olemassa - ei ole moraalia. Ei ole ketään joka voisi tuomita ihmistä moraalisesti - ei edes toinen ihminen, koska ihminen on kuolevainen, eikä maailmankaikkeus välitä ihmisestä ajatuksen tippaakaan, me olemme yksin. Maailmankaikkeudesta on ihan sama miten ihminen toimii. Ihminen on vastuussa vain itselleen eli ihminen on kaikkivaltias. Mutta jos Jumala on olemassa silloin on myös moraali, jos on moraalin tiedostava subjektiivinen entiteetti, niin silloin on myös järki. Jos järki, joka tiedostaa moraalin on olemassa, niin väistämättä kaikki sen mahdollistavat tekijät ovat olemassa. Väistämättä Jumala on muodossa tai toisessa olemassa ja ihminen on tällöin tuhoon tuomittu. Tai ehkäpä Jumala pelasti ihmisen itseltään? Kristinuskon tärkeintä opinkappaletta ei pystytä ikinä filosofisesti kiistämään( On yritetty, muttei aukottomasti onnistuttu.), siis järjellä.

Atro Niiniluoto

Newtonin muistan sekä henkilönä että yksikkönä. Eräässä tarinassa samantapainen keksijä sai poistettua itsestään maan vetovoiman keksimällään eliksiirillä, mutta oli siten avuton rikollisia vastaan. Sen jälkeen hän suojasi itsensä putoavilta omenoilta.

Reservin yliluutnantti

Arvomaailma kirjoitti:
"Raamattu sai tehdä tilaa kokeelliselle luonnontieteelle." Hah haha

Mikä oli se ABSOLUUTTISET TOTUUSKÄSITTEET sisältä arvomaailma jossa luonnontieteet syntyivät ?? Kristillinen arvopohja.
Newton, Kopernikus, Galilei, Faraday ym. olivat kiihkeitä kristittyjä, eivät mitään tyhjäpäisiä "vapaa-ajattelijoita."

Valistusajan huijarit ja kommunismin esi-isät väittivät, että opiskelu tai kommunismi poistaa rikollisuudet, sodat, sairaudet, nälänhädät jne. Ihmisestä piti tulla moraalisesti hyvä. (Tai mikä hulluinta ihminen muka on moraalisesti hyvä.)

No, kuinkas kävikään ? Loppuivatko sodat ? Onko aseista luovuttu ?

Raamatun ihmiskuva on ollut oikea.

En ole kommunismin esi-isä, mutta väitän kiistämättömään todistusaineistoon vedoten, että rikollisuudet, sodat, sairaudet ja nälänhädät ovat vähentyneet maailmassa murto-osaan nimenomaan valistuksen ansiosta. Professori Steven Pinkerin mukaan me elämme parhaillaan kaikkien aikojen rauhallisinta aikakautta. Tosin valistus ei ole saavuttanut vielä koko maailmaa, mutta siellä minne se on ehtinyt, ei enää juuri sodita eikä kärsitä nälänhätiä. Rikollisuus ja sairaudetkin ovat vähentyneet huomattavasti.

Muun muassa Yhdysvalloissa rikollisuustilastot ovat huomattavasti korkeampia niissä osavaltioissa, joissa vannotaan Raamatun nimeen. Vankiloissa lähes kaikki ovat kristittyjä. Kristittyjä he ovat taas luultavasti siksi, että eivät ole käyneet kouluja eivätkä oppineet ajattelemaan.

Opiskeleminen, kirjojen painaminen ja lukeminen sekä vakiintuneiden ajattelumallien jatkuva kyseenalaistaminen on juuri sitä valistusta.

Huomautus

Maailmankuvan perustuminen Raamattuun on sikäli ongelmallista, että kyseinen teos on keskeisiltä uskonnollisilta ideoiltaan ja siten myös sisällöltään lainaa vanhemmista sivilisaatioista ja kulttuureista. Tästä löytyy runsaasti tutkimukseen (arkeologiaan ja kirjallisiin lähteisiin perustuvaa)tietoa, sekä myös suomenkielistä tutkimuskirjallisuutta.

Ratkaisevaa on mielestäni pyrkimys rehellisyyteen ja se juuri on valistuksen idea. Uskovaisuus (uskontoon katsomatta) ei useinkaan vaikuta tässä kohden vakuuttavalta.

Fakta 100%

Raamatun ihmiskuva on juuri se, mikä saa aikaan itseänsä toteuttavaa ennustusta eli kun ihminen uskotaan ja määrätään kristinukossa pahaksi se tuottaa pahuutta se antaa hyvän tekosyyn kaikelle pahalle.

Se on tosiaan todistettu, että valistusajan Eurooppa elää kaikkein rauhanomaisinta aikaa. Inkvisition julmuudet ja ristiretket ovat taakse jäänyttä aikaa. Tosin kaikkeijn julmin on raamatun tulkinta, että miljardit ihmiset joutuvat helvettin tuleen - kun eivät usko raamattua. Tuossa ajatuksessa kaikki hitlerit, stalinit ja tsingiskaanit jäävät leikkikouluasteelle tuhovoimassaan. Raamattuun uskovat odottavat myös maailmanloppua vesi kielellä, joptta pääsisivät taivaaseen - vähän kuin Koreshin lahko ja muut vastaavat. Jeesus tosin oli HYVÄ esimerkki väkivallattomuudesta - häntä vaan ei kirkko ole lainkaan seurannut - moni kristillisyyteen uskova kuitenkin on väkivallaton - paitsi jos uskovat kirjaimellisesti K-18 tulkintoihin väkivaltahelvetistä, jota ei edes mainita raamatussa.

Ihmisen luontainen altruismi voittaa valistustyyliin - JOS ei vain ihmistä minkään lahkon toimesta sitten taas demonisoida "syntiseksi" tai muulla tavoin velvoiteta käyttäytymään huonosti toista kohtaan. Uskovathan tavallaan velvoittavat kaikki ei-uskovat pahoihin tekoihin, koska näitä 4 miljardia pakanaa jumala ei armahda, ja niin he kaikki 4 mioljardia ihmistä (tilanne 2014) ohjataan kristillisyydessä armottomuudessa helvetin "kaasukammioihin".

Mieluummin valitsen järjen ja valistuksen filosofian kun lähden tapattamaan 4 miljardia ihmis-pakanaa helvetissä. Hitler on noihin ihmismääriin verrattuna ö-sarjan tekijä.

Anonyymi

Anonyymi kirjoitti:
Erittäin hyvin sanottu! Kyllä alkoi silmissä sumenemaan, kun luin tämän ohjelman tiedot. Kristillinen maailmankuva siitä, että kaiken takana on älyllinen, järjestelmällinen ja merkityksellinen luoja, oli nimenomaan se syy, että tieteellinen maailmankuva lähti kehittymään vain ja ainoastaan Euroopassa. Tämä antoi syyn tutkia luontoa, koska se oli älykkäästi muovailtu, järjestelmällinen ja merkityksellinen ja jota oli ylipäätään mahdollista tutkia.

Vai että alkoi silmissä sumenemaan... Pelottavaa, että tällaisia uskonnollisia fanaatikkoja on täällä meillä Suomessakin.

Tieteellinen maailmankuva otti ensiaskeleensa jo antiikin aikana, kun kristinuskosta ei ollut tietoakaan. Sen jälkeen olikin sitten noin tuhat vuotta aika hiljaista, ennen kuin alettiin päästä taas pois uskonnon ikeen alta ja tiede pääsi jälleen kehittymään.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook