You can't request more than 20 challenges without solving them. Your previous challenges were flushed.

MOT: Verovapaa vyöhyke

Julkaistu perjantaina 26.11.2010 16 119

Onko Suomesta tullut rikkaiden ja hyvätuloisten veroparatiisi, kysyy toimittaja Timo-Erkki Heino.

TV1 maanantaina 21.3. klo 20.00

Veroprogressio loppuu tulohuipulla.

Moni uskoo, että Suomessa on progressiivinen tuloverotus. Näin onkin suurimmalle osalle suomalaisia. Kun tulot nousevat, niin veroprosentti nousee. Kaikkein suurituloisimpia suomalaisia veroprogressio ei koske.

Kun mukaan otetaan sekä ansio- että pääomatulot, niin ankarammin verotettuja ovat ne tulonsaajat, joiden bruttotulot ovat 200 000 euroa keskimäärin. Tämän tulotason yli veroprosentti yksittäisissä tapauksissa vielä nousee, mutta keskimääräinen veroprosentti ei enää nouse, vaan laskee.

 

Veroratkaisut kasvattaneet tuloeroja

Kaikkein suurituloisimmat, miljoonan tai yli saavat suomalaiset maksavat veroja keskimäärin noin 29 prosenttia eli saman verran kuin ne suomalaiset, joiden keskimääräinen tulo on noin 45 000 euroa vuodessa.

Tulohuipun matalat verot eivät ole sattumaa, vaan tehtyjen poliittisten päätösten suora seuraus.

Pääomatuloja verotetaan huomattavasti lievemmin kuin ansiotuloja, koska Ahon hallitus päätti vuonna 1993 eriytetystä tuloverotuksesta ja Vanhasen hallitus vuonna 2005 listaamattomien yhtiöiden osinkojen verovapaudesta.

Tukholman yliopiston kansantaloustieteen professori Markus Jäntti pitää pääomatulojen lievää verotusta keskeisenä syynä eriarvoisuuden kasvuun.

”Eriarvoisuus on nyt samalla tasolla kuin mitä se oli 70-luvun alussa, jolloin se oli historiallisen korkealla tasolla. Olemme antaneet tuloerojen kasvaa erittäin nopeasti. Käytännössä tuloerojen kasvua on vauhditettu veropolitiikalla.”

 

Verovapaat osingot – kuuma peruna

Heikki Niskakangas, Aalto-yliopiston vero-oikeuden professori, oli verotuksen kehittämistyöryhmän eli niin sanotun Hetemäen työryhmän varapuheenjohtaja. Hän pitää pääomatuloverotuksen ylivoimaisesti suurimpana ongelmana juuri saajalle verovapaata osinkotuloa.

”Listaamattomasta yhtiöstä saatu osinkotulo on Suomessa verovapaata tuloa tietyin edellytyksin 90 000 euroon saakka. Sille ei ole mitään perusteita ja eikä sellaista ole missään muussa maassa.”

Verotuksen kehittämistyöryhmä esittää verovapaista osingoista luopumista. Esitys tämän saavutetun edun poistamisesta on jo nyt aiheuttanut vastaväitteitä.

”Meillä on neljä järjestöä, jotka lobbaavat hyvin voimakkaasti osinkoverotusta. Ne ovat Elinkeinoelämän keskusliitto, Keskuskauppakamari, Suomen Yrittäjät ja Perheyritysten liitto. Näiden edustajat tulevat systemaattisesti tästä ensi vappuun asti, jolloin hallitusneuvotteluja käydään, olemaan yhteydessä poliitikkoihin ja pyytämään edullisempaa osinkoverotusta kuin mitä Hetemäen työryhmä esittää. ”

Timo-Erkki Heinon toimittamassa ohjelmassa kerrotaan myös, mikä on Suomen suurin vero ja samalla huomaamattomin, ja kuinka varallisuusveron korvaaminen kiinteistöverolla vaikutti tulonjakoon.

 

MOT

 

Suosittele119 Suosittelee
Asiasanat:

Kommentit

maanantaina 29.11.2010

Voi vain kysyä miksi SDP jolla oli korkein poliittinen valta-asema eli hallitus- ja presidenttivaltaa 1980-luvun alusta aina 2000-luvun alkuun, salli tällaisen kehityksen Suomen kansalle ?? Paavo Lipponen oli pääministerinä v.1993 -2003, SDP:n puoluejohtaja 1993-2005 sekä demari presidenttejä 1980-luvun alusta Kekkosen jälkeen tähän päivään saakka. Eikö SDP ole, tai ainakin oli puolue jonka päätavoitteena piti olla tasa-arvo, solidarisuus, oikeudenmukaisuus ja joka piti huolehtia yhteiskunnan heikoimpien eduista ? Mihin kaikki nämä tavoitteet ovat hävinneet ? Lipposella ja myös tasavallan presidenteillä oli kaikki mahdollisuudet toteuttaa oman puolueen, SDP:n julistukset käytännössä. Päinvastoin, puoluetta edustava pääministeri alkoi tse asiassa toteuttaa kokoomuslaista politiikkaa joka oli jopa enemmän oikealla kuin Kokoomus itse.Mutta mitä he tekivät kansan hyväksi ? Ei mitään. Päinvastoin väärinkäyttivät ja hävittivät hyvän aatteellisen sosiaalidemokraattisen perinnön ja rakensi puolue-eliiteilleen hyvätuloisia johtoasemia yhteiskunnan tärkeimpiin virkoihin ja asemiin mutta kansasta ei välitetty lainkaan. Tässä on tulos.Meillä on historian suurin tuloero, 700.000 köyhää mikä luku kasvaa jatkuvasti, köyhien perusturva minimoitu ja rapautettu, hyvinvointiyhteiskunta on häviämässä, työttömyys, psyykkiset sairaudet ja itsemurhat kasvavat, nuoret ja ja vanhempi keskiluokka voi huonommin jne.Ei ihme että kansan keskuudessa on, ellei kapinahenkä niin ainakin syvä katkeruus ja protestointi kun SDP:n aikaisemmat johtajapolitikot känsi kansalle selkänsä. SDP:n uskottavuus on menetetty vuosiksi eteenpäin. Näyttää yhä selvemmin, että suurin syy uskottavuuden menetykseen voidaan hakea puolueen aikaisempien eliittien keskuudesta ja siitä politiikasta jota harjoittivat puolustaen saavutettuja etuja nimenomaan vain omalle eliitille, politikoille, ammattiyhdistysjohtajille jne. Tästä on juuri ilmestynyt selvitys, tutkimus miten köyhien ihmisten
on käynyt Suomessa.

maanantaina 29.11.2010

Olipa hieno kommentti ja aivan oikeaan osunut.
Lipposen harjoittama kokoomuslainen politiikka ja öykkäröinti pääministerivuosinaan sai aikaan sen, että tähän on nyt tultu.
Tällä hetkellä oko puolue täysin tuuliajolla ja uskottavuushan meni siis jo ajat sitten.

maanantaina 29.11.2010

Luvassa on ilmeisesti taas tällainen perinteinen suomalaisen kateudenlietsontadokumentti. Itselläni on aina ollut vaikeuksia ymmärtää, miksi hyvätuloisten pitäisi maksa yhteiskunnan palveluista (joita he tuskin edes käyttävät) aivan käsittämättömiä summia. Toisaalta miksi keskiverto suomalainen tuntee pohjatonta kateutta hyvätuloisia kohtaan, jotka ovat monesti menestyksensä ansainneet. Ilmeisesti suomalaisten geeneihin rakennettu peruskateus estää näkemästä mitään hyvää tällaisissa ihmisissä. Tästä huolimattaa suurin osa meistä tavallisista taatelin taallaajista käy joka lauantai jättämässä lottokupongin siinä toivossa, että pääsisimme liittymään näiden hyvätuloisten seuraan.

Fakta on, että hyvätuloiset henkilöt eivät yleensä pyydä yhteiskunnalta paljoa (työttömyyskorvauksia, sairauspäivärahoja, erilaisia tukia, jne, jne.), vaan ovat enemmänkin suuria yhteiskunnan nettomaksajia ja monesti myös muiden työllistäjiä. Minusta olisi sääli jos tällaiset henkilöt jättäisivät Suomen siksi, että keskiverto kansa tuntee vihaa menestyjiä kohtaan ja siksi, että suomalainen media tekee parhaansa, että toisten ihmisten menestystä kadehdittaisiin.

Minusta meidän kaikkien suomalaisten ja myös suomalaisen median tulisi ottaa askel kehityksessä eteenpäin ja oppia iloitsemaan muiden menestyksestä, sillä se ei ole meiltä pois. Ainakin minä haluan nähdä, että Suomesta tulee myös tulevaisuudessa uusia Kimi Räikkösiä, Teemu Selänteitä ja Jorma Olliloita, ja että perisuomainen kateutemme ei aja heitä asumaan ja maksamaan veroja muualle. Vaikka se on itsellekin vaikea välillä myöntää, niin kyllä ainakin edellä mainitut henkilöt ovat omaisuutensa ansainneet, ja niin myös monet muut suomalaiset hyvätuloiset.

Odotan innolla, että yleisradio jonain päivänä tekee dokumentin myös suomalaisista menestyjistä ja kertoo mitä kaikkea he ovat tehneet menestyksensä eteen, sillä menestyksellä on aina hintansa ja yleensä sen eteen joutuu tekemään todella paljon töitä. Siis dokumentin ilman kateutta ja negatiivista asennetta elämässä hyvin menestyneitä kohtaan. Suomen kansa tarvitse sankareita ja esikuvia ja minusta esimerkiksi Jorma Ollila, Martti Ahtisaari, Kimi Räikkönen, jne. ovat suorastaan erinomaisia esimerkkejä siitä, mitä elämässä kannattaa tavoitella. Minusta myös menestyjillä on oikeus kohtuulliseen verotukseen sekä yhteiskunnalliseen arvostukseen.

maanantaina 29.11.2010

"Kaikkein suurituloisimmat, miljoonan tai yli saavat suomalaiset maksavat veroja keskimäärin noin 29 prosenttia eli saman verran kuin ne suomalaiset, joiden keskimääräinen tulo on noin 45 000 euroa vuodessa."

Ilmeisesti toimittajien laskutaidossa on vikaa, sillä 29 prosenttia 45 000 eurosta on 13 050 euroa, kun taas 29 prosenttia miljoonasta on 290 000 euroa.

Eli tuo miljoonan tienannut maksaa 22 kertaa niin paljon veroa kuin tuo 45 000 euroa tienaava. Ilmeisesti tuo kyseinen henkilö käyttää yhteiskunnan palveluita 22 kertaa niin paljon kuin tuo keskiverto suomalainen palkansaaja ...

maanantaina 29.11.2010

Jos Lipposen hallitus teki tuhojaan tuloeroja kasvattamalla, ei Paavon perintö voi olla ikuisesti demareiden vika. Kyllä jossain vaiheessa ollaan jo tilanteessa, jolloin puolueessa ei ole yhtään samaa edustajaa. Vielä heitä toki on, mutta keskeisiä vaikuttajia on jo vaikka kuinka paljon uusia.

Auttaako Lipposen politiikan vihaamisessa sitten se, että äänestää vaikkapa kokoomusta? No ei auta. Kokoomus harjoittaa myös kokoomuslaista politiikkaa.

Kokoomuksen ja keskustan ajama verouudistus suosii varakkaita entisestään. Kulutuksen verottaminen on luonteeltaan regressiivinen (progression vastakohta). Suurituloiset joutuvat käyttämään kulutukseen suhteellisesti pienemmän osan tuloistaan, jolloin heidän verorasite pienenee, kun kulutusta verotetaan aiempaa enemmän samanaikaisesti ansiotuloja keventämällä. Vihreät huijattiin tähän sillä, että heillä on kova into suitsia kulutusta. Samanaikaisesti vihreät kuitenkin tulivat kannattaneeksi ehkä Lippostakin kovempaa oikeistolaista politiikkaa.

Oikeisto on Suomessa jo voittanut. Kaikki vastavirta-ajattelu on populismia tai se vaietaan kuoliaaksi. Sääliksi käy Suomea ja sen heikko-osaisia. Harmiksi käy sen sijaan se, etteivät he edes äänestä.

maanantaina 29.11.2010

Ohjelma on syvältä. Tilastoilla voidaa kikkailla miten vaan.
Ei pidä pääomatuloja yleistää, niitä on lukemattomia erilaisia.

maanantaina 29.11.2010

Oksettaa.

maanantaina 29.11.2010

Hämmästyttää kerta toisensa jäkeen YLE:n vero-ohjelmien toimittajien ja muiden "asiantuntijoiden" tietämättöymyys. Suomessa pääomavero ei todellisuudessa ole 28% vaan 25+28%=44%(yritys maksaa ennen osingon jakoa 26% ja osingon saaja tämän jälkeen vielä 28%). Listaamaton yhtiö voi maksaa vain pienen osan 9% kertyneistä voitoista em. 28% verolla(tämän 9% summan max. määrä on 90000eur). Nämä nk. asiantuntijat ja toimittajat yleensä sivuuttavat tämän kaksinkertaisen verotuksen hyvin tyylikkäästi ja puhuvat vain 28% prosentin verosta.
Jos esim. vuokratulot ja pankkitilien korot verotettaisiin yhtä kovalla kädellä kuin osinkotulot, niin silloin niistä vain 9% olisi 28 % verolla ja loput 91% verotettaisiin 26%+28%=44% mukaan.
Osinkotulot voitaisiin aivan vapaasti puolestani muuttaa progressiiviseksi niinkuin palkat, mutta silloin osinkojen pitäisi olle palkkojen tapaan myös vähennyskelpoisia yrityksen verotuksessa.

maanantaina 29.11.2010

loistava artikkeli, todella asiaa ,Anonyymiltä (ei varmistettu)

maanantaina 29.11.2010

Eihän suomalaista perusjunttia tai toimittajia oikeasti kiinnosta tietää, kuinka tuo kaksoiverotus toimii tai paljonko yrittäjät oikeasti maksavat veroja - sen on pakko olla väärin. Yleensä myös näissä "asiasohjelmissa" sujuvasti unohdetaan, että tuon 90 000 euron osingon nosto edellyttää sitä, että yrityksellä on vähintään miljoona euroa omaisuutta ja että tuosta summasta on jo maksettu 26% yritysveroa.

Jos toimittajilla olisi yhtään ammattitaitoa, niin he voisivat ottaa esimerkkejä käytännön elämästä, eli laskisivat pienten yritysten (1 - 20 henkilöä) saaman "verovapaan" osingon määrän. Tyypillisellä pienfirmalla saattaa olla varallisuutta ehkä muutamia satoja tuhansia tuhansia euroja, joten 9% kyseistä varallisuudesta ei ole paljoa, ja koko ajan kannattaa muistaa, että siitä on jo maksettu 26% yritysveroa. Toisaalta jos yrittäjä olisi nostanut tuon osuuden palkkana osingon asemasta, niin verojen osuus olisi lisääntynyt ehkä muutamalla prosenttiyksiköllä.

Toisin sanoen, tuo 9% "verovapaa" osinko on pienelle yritykselle suhteellisen pieni kannustin (eli puhutaan ehkä muutamista tuhansista euroista vuodessa), mutta se kannusta yritystä kerämään yritykseen lisää pääomaa. Juuri tämän pääoman ansiosta suomalaisen pienyritykset ovat selvinneet lamasta kohtalaisen hyvin. Väitän, että jos tällaista verotuskäytäntöä ei olisi, niin moni pienyritys olisi mennyt viime vuosina konkurssiin. Tämä olisi maksanut yhteiskunnalle huomattavasti enemmän, kuin valtio on "menettänyt" osinkotuloja tuon 9% "verovapaan" osinkojärjestelyn aikana.

Mielestäni tämän hetken yritysverotus on erittäin toimiva - kohtalaisen pienellä kannustimella saadaan yritykset kartuttamaan pääomaa ja näin niillä on hyvät edellytykset sekä kasvaa että selvitä taloudellisesti heikommista ajoista. Eli tässäkin kannattaisi muista se vanha viisaus, että ei kannata yrittää korjata sellaista, mikä ei ole rikki. Jos ainoa syy mennä sorkkimaan nykyistä yritysverotusta, on suomalaisten keskinäinen kateus, niin silloin ollaan kyllä todella huonolla tiellä.

maanantaina 29.11.2010

Johan porvarit älähtivät kommenteissaan. Ja, että oikein matematiikkaakin ottivat avuksi. Nooh, enemmän rahaa on vain enemmän rahaa ja kaikki se mitä sillä saa on halpaa. Ohjelmassa puhuttiin yhteiskunnan arvovalinnoista - mietipä sitä... Ai niin, ethän sä osaa, eikä sitä saa ostettua...

maanantaina 29.11.2010

Hyvä kun joskus puututaan todellisiin yhteiskunnan epäkohtiin. Tässä tulonjaon vinoutumaan puuttumusessa ei ole kysymys kateudesta vaan yhteiskunnalisen oikeudenmuakisuuden etsimisestä.
Tuntuu näitä hyvätuloisten päänsilittäjiä riittävän, vaikka taitaa aika harva hyvätuloinen olla pelkästään omalla työllään rikastunut. Kyllä siihen tarvitaan monen muun ihmisen työpanoksen hyväksi käyttämistä tai sitten kysymyksessä on peritty omaisuus, tai pörssikeinottelu. Ihan tuntuu siltä kuin nämä hyvätuloiset olisivat kamalan vääryyttä kärsineitä
Meitä kaikkia niin köyhiä kuin rkkaitakin yhdisttä se, että meillä on vain 24 tuntia vuorokaudessa aikaa, emmekä edes sitä kaikkea voi käyttä työntekoon.
Harvoin on puututtu siihen tosiasiaan että niin palkankorotukset kuin verohelpotuksetkin tapahtuvat prosenteissa, jotka molemmat suosivat hyvätuloisia.
Selvyyden vuoksi mainitsen etten ole rikas, en myöskään köyhä, mutta olen aina tullut hyvin toimeen. Olen tehnyt töitä yhtäjäksoisesti yli neljäkymmentä vuotta ja toistaiseksi jatkan edelleen jos elämää, terveyttä ja mielekästä työtä kohtuullisella palkalla riittää.

Lopuksi muistuttaisin vielä jokaista, ettei käärinliinoissa ole taskuja !

maanantaina 29.11.2010

"Olen tehnyt töitä yhtäjäksoisesti yli neljäkymmentä vuotta ja toistaiseksi jatkan edelleen jos elämää, terveyttä ja mielekästä työtä kohtuullisella palkalla riittää."

Kuinka sinä viitsit olla töissä "työpanostasi hyväksikäyttävässä" yrityksessä - varmaan siksi, että hyödyt siitä myös itse palkan muodossa. Toisaalta, mitä tekisit jos tuota "mielekästä työtä kohtuullisella palkalla" ei riittäisikään - ryhtyisitkö yrittäjäksi ja luopuisit näin työttömyysturvastasi ja mahdollisesti laittaisit omaisuutesi yrityksesi lainojen vakuudeksi? Valitettavasti suurin osa niistä suomalaisista, joille "töitä ei riitä" menevät mielummin kortistoon kun yrittävät elättää itsenä yrittäjinä ...

tiistaina 30.11.2010

Niskakankaalle:Jos Töölön asunnon arvo nousee esim. 50.000 euroa vuodenaikana, pitäähän se lisätä aniotulojen päälle ja maksaa verot.

keskiviikkona 23.03.2011

Jos suomalaiset ääenstävät SDP:n takaisin hallitusvastuuseen tulevat verovapaat osingot sitten verotuksen piiriin.

Nyt voi jokainen äänestää.

ISmok

tiistaina 15.05.2012

Suomen verotus on täyttä hulluutta. Palkastani pidätetään veroina 25%. Jos jotain onnistun tästä samaisesta kertaalleen verotetusta palkasta säästämään, ja saan säästöilleni tuottoa (kuten osinkoja ja/tai myyntivoittoja), niin niistä tuloista vero onkin jo 28%.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä