Kiehtova maailma: Hevoskansaa

Julkaistu tiistaina 13.04.2010 5 170

Hevosnainen Alexandra Tolstoy tutustuu kulttuureihin, joissa hevoset ovat arvossaan.

TV1 maanantaina 15.8. ja 22.8. klo 16.00

YLE Areena

Hevosen historiallista merkitystä ihmiskunnalle ei voi vähätellä.

Pitkiä välimatkoja ei olisi koskaan voitu taittaa, suuria kaupunkeja ei olisi rakennettu, kriittisiä taisteluita ei olisi voitettu ja monet ihmiskunnan suuret saavutukset olisivat jääneet toteuttamatta ilman ratsua.

Hevonen yhdisti pienet kylät ja yhteisöt valtaviksi, toisiinsa liittyneiksi kansoiksi.

 

Härkäareenalta karjatilalle

Kiehtovan maailman sarjassa Hevoskansaa (Horse People with Alexandra Tolstoy) Leo Tolstoin jälkeläinen Alexandra tutustuu kahteen kulttuuriin, joissa hevoset ovat arvossaan.

Sarjan ensimmäisessä osassa Tolstoy kiertää Espanjan Andalusiaa. Hän käy muun muassa kuninkaallisessa ratsastuskoulussa ja härkätaistelussa.

Sarjan toisessa osassa hevosnainen Tolstoy tutustuu hevoskulttuuriin USA:n Montanassa, tukikohtanaan karjatila. Hän näkee miten villihevonen kesytetään, käy rodeossa ja kiertää tynnyreitä lännenratsastuskisoissa.

Tuotanto: BBC, 2009.

 

 

Suosittele170 Suosittelee
Asiasanat:

Kommentit

tiistaina 20.04.2010

Paimentolaiskansojen yhteiselosta hevosten kanssa olisi ollut mielenkiintoista seurata, mutta sekin jää nyt tämän sarjan ikävän alun takia tekemättä. Eläinrakkaana ensimmäisen jakson katsominen piti keskeyttää jo ennen kuin se ehti puoleen väliin. Härkätaisteluita ihailevasti kommentoivalta hevosnaiselta olisin toivonut edes hieman kriittisyyttä lajia kohtaan. Olen kuullut, että taisteluihin osallistuneilta hevosilta on usein poistettu äänihuulet, jotta niiden tuskanhuudot eivät pilaisi tunnelmaa. Härän sarvet nimittäin väistämättä sipaisevat silloin tälläin hevosten kylkiä. Ja härkä-paran kohtalon kaikki nyt tietävätkin. Lihansyönti silloin tällöin on mielestäni ok; eläinten käyttäminen viihdeteollisuudessa sen sijaan ei ole.

Sarjassa on näköjään luvassa villihevosten kesyttämistä ja rodeota. Molemmat näistäkin aiheista aiheuttavat todelliselle hevosnaiselle kylmiä väreitä. Rodeo etenkin, kun kyseessä on taas vain ihmisten sairaan mielen viihdyttäminen eläinten kustannuksella.

Toivottavasti YLE ei tukisi jatkossa tällaisia yhden näkökulman brittisarjoja. Tämä ei kansaa sivistä!

torstaina 22.04.2010

Kommentoisin aiempaa kommenttia; Härkätaisteluiden härät kasvavat suurilla laitumilla laiduntaen koko elämänsä viimeisiä tunteja lukuunottamatta. Kaikkien lihansyöjien tulisi mennä ensin itseensä ennen, kun alkavat jakaa halveksuvia kommentteja härkätaisteluista. Lihakarjaa kohdellaan monesti huonosti koko lehmien elämän ajan ja mielestäni se on moninkertaisesti pahempi asia kuin härkätaistelut. Taisteluissa kuolleet härät pistettiin ennen lihoiksi ja sanoisin, että sen on varmasti ollut parempaa lihaa kuin miltään lihatiskiltä ostettu ketjutuotantoliha!! Nykyään on EU tosin pistänyt näppinsä myös tähän soppaan...

Hevosten äänihuulten leikkaamisesta en tiedä sen enempää, kuin että ne härkätaisteluihin koulutettavat hevoset, jotka itse olen nähnyt ja käsitellyt ovat voineet hyvin.

torstaina 22.04.2010

Ensimmäisessä kommentissa en puhunutkaan härkien elämästä, vaan tavasta jolla ne kuolevat hitaasti ja tuskaisesti areenalla mikä on mielestäni eläinrääkkäystä. Lihan tehotuotanto on asia aivan erikseen, eikä siihen osallistu kuluttajat, jotka suosivat luomulihaa. Tällä perusteella kaikkia lihansyöjiä ei pidä leimata ja härkätaisteluiden kritisoiminen on oikeutettua.

Olen ymmärtänyt, että liha on sitä mureampaa mitä enemmän eläin on ollut elämänsä aikana paikoillaan (esim juottovasikat). En siis myöskään usko, että tuo ennen vanhaan härkätaisteluista ssatu liha olisi ollut erityisen hyvää. Stressaantuneen eläimen keho kun saa lihan helposti pilalle. Tätähän sattuu harvaseltaan teurastuksessa, jos lopetusta ei hoideta asianmukaisesti.

tiistaina 27.04.2010

Ymmärrän kantasi, mutta mielestäni brutaalinpaa eläinrääkkäystä on pitkäänjatkunut kiditus, johon viittasin nautakarjan kasvatuksessa. Ja tottahan on, että maailmassa on myös lehmiä, jotka saavat elää hyvän elämän ennen teurastusta, mutta suurimmaksi osaksi niin ei vaitettavasti ole.
Härkätaistelut jakavat mielipiteitä, niin kuin monet muutkin asiat ja jokaisella on oikeus omaan kantaansa.

Ps. Minkään eläimen paikallaan pitäminen kasvatusvaiheessa mureamman lihan toivossa vasta sairasta onkin...näin ajattelen minä!

sunnuntaina 09.05.2010

Montanan jaksossa Alexandra vieraili hevoshuutokaupassa, jossa suurin osa myytävistä hevosista joutuu pitkälle ja tuskalliselle matkalle teurastettaviksi Meksikoon. Alexandran isäntä hevos-ja karjatilallinen, kertoi tulkintani mukaan paheksuen muiden ampuvan näitä ns. arvottomia hevosia laitumelle. Tämä on armeliaampaa kuin lähettäminen tuhansien kilometrien kärsimysten matkalle.

Näistä hevosten ja muidenkin eläinten pitkien matkojan teuraskuljetuksista pitäisi tehdä lainvastaisia ympäri maapallon!

Samalla tilalla myös polttomerkittiin nuoria nautoja, eikä tätäkään mitenkään kritisoitu ohjelmassa, kuten ei tähän asti mitään nähtyä.
Kaikkea vain ihastellaan, eikä aseteta kyseenalaiseksi eläinsuojelun kannalta.

Omassakin maassa on paljon epäkohtia korjattavana eläintenpidossa.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä