Ykkösdokumentti: Turhat turvatoimet?

Julkaistu keskiviikkona 10.08.2011 5 141

Paraniko turvallisuus tiukentuneiden turvatarkastusten myötä vai ovatko läpivalaisulaitevalmistajat ainoat voittajat?

TV1 maanantaina 29.8. klo 21.30 – 22.25

YLE Areenassa 30 päivää

Lentokenttien turvatarkastukset tiukkenivat New Yorkin terrori-iskun jälkeen. Tämän seurauksena jonot pitenivät ja uusia turvaorganisaatioita syntyi. Varsinkin Amerikassa matkustavien piti riisua kenkänsä, laittaa takkinsa laatikkoon ja ottaa vyö pois - ja toivoa, että housut pysyvät ylhäällä.

 

Paraniko turvallisuus?

Dokumentissa (Please remove your shoes) tilanne käännetään päälaelleen. Ohjelma tarkastelee turvatarkastuksen työntekijöitä ja laitteita. Paraniko turvallisuus tiukempien ohjeiden myötä, vai ovatko läpivalaisulaitevalmistajat ainoat voittajat?

 

Turvaorganisaatioiden levittäytyminen

Dokumentaristi itse oli lentämässä New Yorkiin terrori-iskun aamuna ja oli vain muutamien kymmenien kilometrien päässä tragedian tapahtumishetkellä. Sen jälkeen hän pani merkille, miten turvaorganisaatiot alkoivat levittäytyä kaikkialle ja hankaloittivat ihmisten elämää lentokentillä.

 

Turvallisuuden tunne

Verorahoja käytettiin mm. pommitutkiin, jotka eivät toimineet kuten piti. Koetilanteessa vaarallisia esineitä laukkuunsa pakanneet eivät yleensä jääneet kiinni. Eräs haastateltu virkailija toteaakin, että järjestelyjen onkin lähinnä tarkoitus saada lentomatkustaja tuntemaan itsensä turvalliseksi.

Tuotanto: Fred Gevalt.

Dokumentti uusitaan lauantaina 3.9. klo. 12.35

 

Ykkösdokumentti nyt uudella lähetyspaikalla maanantaisin klo 21.30!

 

Muualla netissä:

Ykkösdokumentin sivut

 

Suosittele141 Suosittelee

Kommentit

maanantaina 29.08.2011

Työskentelen lentoasemalla kuormauksessa ja kuljen jokaisena työpäivänä lukuisat kerrat turvatarkastuksista läpi.
Henkilökunnan turvatarkastuksissa näkyy poliitikkojen neuvottomuus terrorin ehkäisyssä. Vaadittiin (9/11 jälkeen) rahaa turvallisuuden parantamiseen, mutta toiminta kohdennettiin sinne missä valvonta on helpointa toteuttaa, kuten työntekijöiden tarkastuksiin.
Saisin halutessani aseen tai vaikka olalta laukaistavan ohjuksen Helsinki-Vantaalle jos haluaisin, mutta kun en halua. Henkilökunnan turvatarkastukset on tehty niille, jotka haluavat noudattaa sääntöjä. Me työntekijät ja turvatarkastajat leikimme tuhansia kertoja päivässä nämä joutavat leikit.
Monikulttuurisuuden kääntöpuoli on joissain maissa se, että työntekijöiden joukossa on fanaatikkoja. Kun meille ei moista ilmiötä ole vielä päässyt laajamittaisesti leviämään, niin on hyvin turhauttavaa tulla kohdelluksi potentiaalisena rikollisena, vaikka motivaatiomme suojella työnantajaamme ja siten olla mukana turvaamassa työpaikkojemme säilyvyys, on hyvin korkea. Lisäksi kysyn, kuka niitä vartijoita vartio? Vartijaksi joutuu kun ei pääse poliisikouluun, ei ole jäänyt mistään hölmöyksistä kiinni ja alistuu huonoihin työehtoihin. Taukotiloissamme säilyivät unohdetut lompakot ja aurinkolasit. Kun vartijoiden tulva tuli lentokentällemme, minulta varastettiin reppu, työkaverin lokeroon murtauduttiin, kahvikassamme varastettiin. Paha tässä on osoitella ketään kun ei tiedä varmasti, mutta ajoitus on sopiva.
Jos joku haluaa tappaa ihmisiä lentokentällä, niin ei sen tarvitse mennä tappamaan niitä sinne kansainväiselle alueelle. Jos sinne välttämättä haluaa mennä ammuskelemaan, niin sekin käy kun turvatarkastajat on helppo ampua ensiksi. Lentokoneita voi ampua aidan takaa jos tekee mieli tehdä niin.

maanantaina 29.08.2011

Kun matkustaminen oli vielä mukavaa!
Mutta ei nykymallissa, valitettavan usein turvatarkastukset venähtävät ja pitkää päivää tekevät tarkastajat ovat tunteettoman epäystävällisiä. Myös kanssamatkustajissa on välillä havaittavissa frustroitumista kun ei ole hokannut pistää nesteitä pusseihin tai irrotella tarpeeksi metallisia vaatekappaleita. Tuntee tulleensa nöyryytetyksi todellakin. En edes usko, että näillä toimilla todella turvallisuus olisi merkittävästi lisääntynyt. Jos tekniikan kautta esimerkiksi koko vartalo läpivalaisu saadaan toimivaksi niin uskoisin sen merkittävästi helpottavan turvatarkastuksen toimia. Mutta kun säännöt ovat sääntöjä niin silloin kun on tarve matkustaa on alistuttava. Tämä on kyllä minimoinut omaa matkustamista vain välttämättömyyksiin eikä lentomatkustamista enää halua tehdä kuin pakosta.

maanantaina 29.08.2011

MarkoH hei: Älä yleistä. Ja turvatarkastaja ja vartija eivät ole sama asia. Äläkä toista tuota vanhaa kliseetä vartijoista - ei pidä paikkaansakaan. Olen itsekin alalla ja tunnen paljon loistavia ihmisiä - vartijoita ja turvatarkastajia muunmuassa. Kyllä kai jokaiseen ammattiin mahtuu kaikenkirjavaa väkeä, ei vain vartiointialalle.

maanantaina 29.08.2011

2006 olimme kavereiden kanssa tulossa Italiasta Suomeen lentäen. Rooman kentällä minun ja kaverini laukussa (jotka olivat peräkkäin (käsimatkatavarana) hihnalla) meni turvatarkastajilta kahdet sakset (n. 7 cm terillä) läpivalaisusta eikä kukaan reagoinut. Emme tietenkään juttua tahallaan tehneet vaan beatyboksiin ne jäivät molemmilla ja koneeseen pääsimme "aseistautuneina".

tiistaina 30.08.2011

Vuosia tarkastajana aikoinaan työskennelleenä voin sanoa rehellisesti että noin 200-300 tapaamistani tarkastajista vain kourallinen on poliisin uralle halunnut ja muistan vain yhden tapauksen joka ei kouluun pässyt, joten höpö höpöä tuo poliisikoulujuttu.

Dokumentti ei kerro juuri mitään siitä miten asiat suomessa hoidetaan, joten noita asioita on turha tänne yleistää. Dokkarissa itsessäänkin todetaan että jenkit eivät ottaneet oppia eurooppalaisilta ja israelilaisilta (ei tosin käännetty tekstitykseen) siitä kuinka tarkastuksia hoidetaan paremmin.

Se on kyllä totta että meillä ja muuallakin on täysin älyttömiä sääntöjä, joilla ei ole juuri mitään tekemistä todellisen turvallisuuden kanssa (tarkastajat kyllä itsekin tietävät tämän, mutta sääntöjä on pakko noudattaa), mutta tämä ei sinänsä tarkoita että turvallisuuden taso laskisi näiden vuoksi. Monet näistä säännöistä tulevat EU-tasolta, joka varmaankin saa osan ideoistaan rapakon takaa. Osa säännöistä taas on pakollisia jos halutaan lentää jenkkeihin.

Joka tapauksessa jos terroritekoa aikova henkilö edes päätyyy tulemaan turvatarkastukseen on jo paljon asioita mennyt huonosti koska tärkein työ tehdään jo paljon ennen lentoasemaa tiedustelun ja ennaltaehkäisyn saralla (pätee myös lentokentän työntekijöihin joiden taustoja tutkitaan jne.).

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä