Kotikatsomo: Isän kuolema

Julkaistu maanantaina 18.04.2011 8 141

Isän roolissa nähdään Antti Litja ja Katri-tyttärenä Saija Lentonen.

TV1 maanantaina 25.4. klo 21.00

YLE Areena

Palvelutalossa asuva Jaakko on pitkän ja hyvän elämän elettyään valmis kuolemaan. Hän laatii kirjallisen hoitotahdon, joka kieltää hoidot sairauden sattuessa ja asian pitäisi olla sillä selvä.

Vaan kuinka käykään? Katri-tyttären on noustava puolustamaan isänsä tahtoa. Mikä on vanhuksen, ihmisen oikeus omaan kuolemaansa ja elämäänsä?

Isän kuolema kertoo todellisuuteen perustuvan tarinan vanhustenhoidon käytännöistä ja saattohoidon heikosta tilasta tämän päivän Suomessa.

Pääosissa nähdään Antti Litja ja Saija Lentonen. Käsikirjoitus ja ohjaus Kari Paljakka, tuotanto Marko Rauhala / YLE Draama.

 

Muualla verkossa:

 

Lehtiartikkeli hoitotahdosta kääntyi tv-elokuvaksi

Kotikatsomon ohjelmisto

 

Suosittele141 Suosittelee

Kommentit

maanantaina 25.04.2011

Nyt on siis tämän aivopesun vuoro!
Vuosia ajettiin julkisuuteen draamaa, jonka teemana oli: homo hyvä, hetero paha. Göbbelsiltäkin meni aikoinaan Saksassa useita vuosia, ennen kuin kansa saatiin uskomaan, että juutalaiset ovat syypäitä kaikkeen mahdolliseen pahaan.

Nyt Kotikatu on ottanut ajaakseen ajatuksen armomurhan oikeutuksesta. Tämä Isän kuolema näyttää ajavan samaa. Toivottavasti ei aja!

Toki huonokuntoiset ja laiminlyödyt vanhukset ovat ongelma. Lääkärit joutuvat priorisoimaan hoitoja. Jotain pelisääntöjä pitää saada aikaan. Mutta jos pontimena on ensi sijassa rahan ja resurssien säästö (niin kuin se nykyisin aivan varmasti on), niin seuraukset pelottavat. Meillä aletaan luokitella ihmiset hyödyllisiin ja hyödyttömiin samalla tapaa, kuin natsien Saksassa tehtiin. Nyt jo monet vanhukset ajautuvat itsemurhaan, koska kautta rantain annetaan heidän ymmärtää, että heidän elämällään ei ole mitään merkitystä, -kuolemalla on.

maanantaina 25.04.2011

KYLLÄ. ihmisellä on oltava oikeus päättää omasta hengestään. päätös on kuitenkin kyettävä tekemään silloin kun voidaan osoittaa päättäjän olevan henkisesti tietoinen päätöksestään.

maanantaina 25.04.2011

Nimimerkki Matiaksen ajattelussa "aivopesua" näyttää olevan kaikki, mikä esitetään mediassa ja mikä ei vastaa hänen omaa ajatusmaailmaansa. Minua hämmentää myös tapa, jolla hän onnistuu ujuttamaan seksuaalisuuskysymyksen tähänkin keskusteluun, ja vielä ennen varsinaisen asian käsittelyä.

Mitä armomurhaan tulee, niin sillä ei välttämättä ole mitään tekemistä tämän asian kanssa. Tässä on kyse yksittäisestä ihmisestä, joka ei halua elää viimeisiä hetkiään keinotekoisesti ylläpidettynä. Matias ja muut hänen tavallaan ajattelevat voisivat pohtia tarkemmin, mikä viimekädessä motivoi ajattelutapaa, joka oikeuttaa kuolevan ihmisen elintoimintojen keinotekoisen ylläpidon. Ketä varten niitä ylläpidetään? Kuolevan hyvinvointia, vai eloon jäävien tunteita varten?

maanantaina 25.04.2011

En ymmärrä, millä oikeudella joku voisi kieltää kuolevalta oikeuden päättää omista viimeisistä hetkistään. mikäli edessä on vain kipua ja tuskaa, eikä mitään paluuta takaisin elämään. Minua on turha pelotella Jumalalla tai muulla iankaikkisuudella, sillä en usko sellaiseen, eikä kenelläkään toisella ole oikeus päättää omasta elämästäni. Moni polttaa täällä kynttiläänsä elämäntavoillaan molemmista päistä, eikä siihenkään ole keksitty ratkaisua, joten jos on puututtava yksityisyyteen, puututaan siihen silloin, kun on vielä toivoa. Kuolevalla ei sitä ole enää. Antakaa ihmisille arvokas rauhallinen kuolema. Se ei ole keneltäkään pois.

maanantaina 25.04.2011

Älkää vaan hyvät ihmiset luulko että tuollaisia ovat kaikki hoivakodit suomessa!! Itse hoitajana oli kauheeta kattoo mitä käyttäytymistä hoitajilta.
-hoitaja-

maanantaina 25.04.2011

Hyvä että näytetään vanhuksien viimeisistä vaiheista, syy kohteluun ei aina kuitenkaan ole hoitajissa ja lääkäreissä, vaan yhteiskunnan satsauksessa. Jos hoitajia on liian vähän ja lääkärit ovat muutaman päivän keikkalääkäreitä, ei hoito varmasti ole parasta. Isäni oli v. 1933 syntynyt yliluutnantti ja siviiliammatiltaan kaupungin tie ja vesi insinööri ja työpäällikkö. Voitti pitkässä pelissä kansainvälisen shakkimestarin, muistaakseni Eero Böökin. Kuitenkin altsaiheimerin tauti iski ja kaikki meni, ensin puhekyky oli, mutta ensimmäisessä hoitolaitoksessa oli niin vähän hoitajia, että isäni, yöllä, oli noussut vuoteestaan, jossa ei ollut kaiteita estämässä, ja kaatui, iski päänsä, johon tuli kallonmurtuma ja lähetettiin teho-osastolle. Tämän jälkeen isäni ei enää pystynyt, aivoverenvuodon takia ei pystynyt enää puhumaan normaalisti. Piti todella tarkkaan kuunnella, että ymmärsi. Seuraavassa hoitolaitoksessa, isälleni aluksi syötettiin mielestäni aivan liikaa rauhoittavia lääkkeitä. Isäni ei koskaan ollut järjissään esim. kiroillut, nyt dementoitumisen tässä vaiheessa, hän oli agressiivinen ja kiroileva, joten ymmärrän reaktion, mutta se oli ylimitoitettu. Katsoin isäni kieltä, joka oli niin turvonnut, että se melkein tukki hengityksen. Tauti eteni, niinkuin se tekee. Pyynnöstäni rauhoittavien määrää vähennettiin ja isäni tila parani vähäksi aikaa. Loppu johtui siitä, että isäni koko suolisto lopetti toimimasta ja ruoka jota hänelle annettiin, jäi kurkkuun ja pitkän taistelun jälkeen, hän kuoli langanlaihana luurankona sairaalaan tukehtumalla. Mielestäni meidän, ja isäni tahtoa kunnioitettiin, olimme kaikki yhdessä, isäni myös, toivoneet että isääni ei laiteta "letkuihin". Minusta, muutamia poikkeuksia lukuunottamatta, kaikki meni toivomusten mukaan!

maanantaina 25.04.2011

Kylläpä vaan omat kokemukset ovat tuohon hoitolaitokseen verrattavia ja samoin muidenkin tuttujen lähipiirissä. Kiire tuntuu olevan käypänen selitys lähes mihin tahansa asiaan. Usein kuultua on myös: "en ole täällä vakituiseen tai olen toisesta tiimistä, siksi en osaa sanoa tai en tiedä".
Jos hoitajatkin (kuten sanojensa mukaan kokevat) tilanteesta niin hirmusesti kärsivät, niin miksi eiv'ät ponnekkaammin vaadi muutosta työoloihinsa?
JÄRKYTTÄVÄÄ MENOA.

maanantaina 25.04.2011

Kiitos hyvästä tv ohjelmasta!

Stakesin sivuilta löytyy "hoitotestamentti", jonka jokianen voi halutessaan tulostaa ja asian ymmärrettyään allekirjoittaa ja toimittaa eteenpäin omalle lääkärilleen tms.

Se, että miettii näitä asioita valmiiksi tulevaisuutta varten ei mielestäni ole aivopesua tai provokaatiota, vaan ainoastaan oman tahtonsa ilmailsu siinä vaiheessa kun omaan elämään ei saaada tehohoitotomenpiteillä muuta lisää kuin viivytettyä kuoleman hetkeä, joka meillä kaikilla on joskus edessä. Itse tein hoitotestamentin pari vuotta sitten n.50v.

Hoitolatosten henkilökunta työskentelee monesti jaksamisen äärirajoilla ja siihen olisi tultava muutos.
Lisäresursseilla tarkoitetaan yleensä lisää rahaa/henkilökuntaa, joka onkin pika-apu, mutta ei muuta!

Parempi vaihtoehto olisi toimintatapamuutos, jolla koko sairaanhoitojärjestelma muutettaisiin ASIAKASLÄHTÖISEKSI nykyisen ORGANISAATILÄHTÖISEN toimintatavan sijaan. Silloin hoito tapahtuisi asiakkaa/potilaan tarpeiden pohjalta inhimillisellä tavalla ja monivaiheinen byrokratia ja jäykkyys mitoitettaisiin uudelleen (sitä supistamalla).

Hyvä esimerkki asiakaslähtöisestä toimintatavasta on esim. saattohoitokodit, joiden esimerkki tullut mm Englannista.

Jokainen ihminen elää oman elämäsä tavallaa ja on yhtä arvokas yksilö, riippumatta sosiaalisesta asemasta tms. Jokaiselle pitäisi suoda myös arvokas vanhuus ja kuolema ilman keinotekoista elämän pitkittämistä.

Hyvä ,että asiasta keskustellaan.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä