Dokumenttiprojekti: Siivouspäivä

Julkaistu maanantaina 26.11.2012 20 149

Koveneva suomalainen työelämä on arkea hotellisiivoojille.

TV1 maanantaina 3.12. klo 21.30 - 22.25

Yle Areenassa 30 päivää

Siivoojat jos ketkä tietävät, miten raadollista on työelämä.

Hotellisiivouksessa tiivistyy suomalaisen työelämän julma henki: rahan valta, kunnioituksen puute ja kiire, joka vie terveyden.

Toimittaja Kati Juuruksen dokumentti Siivouspäivä kuvaa sairastunutta työilmapiiriä.

 

Mahdottomat tavoitteet

Siivoojat tekevät näkymättömissä välttämätöntä työtä, joka huomataan vasta kun se on tehty huonosti.

Mahdottomien tavoitteidensa kanssa kamppaileva esimies muuttuu työntekijöiden viholliseksi, kun kenenkään ei ole mahdollista tuntea ylpeyttä omasta työstään.

Kun tehtävistä ei pysty suoriutumaan vaaditulla vauhdilla, tunnolliset työntekijät uupuvat mahdottomien tavoitteiden edessä.

 

Älä heittäydy hankalaksi!

Dokumentin keskiössä ovat Suomen suurimmalle hotellisiivousyritykselle N-Cleanille työskentelevät siivoojat, heidän esimiehensä ja luottamushenkilöt.

Luottamusnainen, Ulla Bange, tuntuu menettäneen jo toivonsa.

”Jos heittäydyt hankalaksi, lähtölaskentasi on alkanut. Se joka maksaa palkan kyllä määrää.”

Nöyrillä ulkomaalaisilla korvataan oikeuksiaan peräävät suomalaistyöntekijät.

 

Kiltit ja tuhmat

Peittelemättömässä dokumentissa puhuvat pienipalkkaiset rohkeat naiset.

”Halutaan tietyistä henkilöistä eroon tavalla tai toisella” toteaa kokenut hotellisiivooja Mervi.

Jatkuvan kilpailutuksen seurauksena esimiehet vertailevat armotta ”kilttejä” ulkomaalaisia työntekijöitä ja itsekunnioituksestaan vielä kiinni pitäviä suomalaissiivoojia.

 

Laadusta on luovuttu

Tärkeintä on säästö, laadusta on jo luovuttu.

Kilpailutus on myös hyvä tekosyy. Yhteinen uhka urakan menettämisestä kilpailevalle firmalle kannustaa myös työtekijää pysymään hiljaa.

Ohjaus ja käsikirjoitus: Kati Juurus, kuvaus: Marco Hyvärinen, musiikki: Timo Hietala, tuottaja Erkko Lyytinen, tuotanto Yle Asia

Dokumentti uusitaan lauantaina 8.12. klo 13.00.

 

Muualla netissä:

Dokumenttiprojekti

 

Suosittele149 Suosittelee

Kommentit

maanantaina 03.12.2012

maanantaina 03.12.2012

Jihaa,, Olen töis siivousfirmas.. En tosin ko.MUT töitä saa paiskia..ONNEKSI SOPPARI PALKKA-Hain o.Firman töihin..HUH!

maanantaina 03.12.2012

EK antaa täyden tukensa tällaiselle toiminnalle, suorastaan kannustaa siihen.

maanantaina 03.12.2012

Työelämästä on tullut joka paikassa aivan sairasta. Käsittämätöntä peräänkuuluttaa säästöjä maassa, joka on rikkaampi kuin koskaan aiemmin.

maanantaina 03.12.2012

Hienoa, että ohjelma tuo esille siivousalan epäkohdat. Esimiehet usein epäpäteviä , ja jopa ilkeitä,

maanantaina 03.12.2012

Kyllähän se älyttömäksi menee, kun joka kilpailutuksessa kustannusten pitäisi vain tippua. Työläisen selkänahastahan se revitään!

maanantaina 03.12.2012

Opiskeluaikana siivosin naurettavalla palkalla ja työajalla, joka vastasi olympiasuoritusta. Joka ikinen vuosi saman siivousfirman ylin johtaja loisti verotettavilla tuloillaan maamme parhaiden ansaitsevien joukossa. Mikäs siinä on loistaessa, kun ne siivoojien selkänahasta kiskotaan irti kaikki mahdollinen ja enemmänkin. Yhdessä koulutuksessa kysyin, onko kyseinen johtaja koskaan itse siivonnut. Siihen kouluttaja sentään vastasi rehellisesti:"Ei edes kotonaan."

maanantaina 03.12.2012

Hienoa vihdoinkin ohjelma joka kertoo siivoojien arjesta ja siitä työstä jota he tekevät. Työ on kiireistä ja palkka ei ole suuren suuri. Mutta jonkun tämäkin työ on tehtävä. Työ aika on hyvin usein laskettu vain paperilla mutta ei sielä missä työ tapahtuu mitoitus on laskettu liian pieneksi työ määrää nähden. Mutta teen silti tätä työtä ja olen tehnyt yli 10 vuotta. Olen myös kouluttautunut työn ohella laitoshuoltajaksi ja opiskelen nytkin työn ohella :).

maanantaina 03.12.2012

Kokemus isosta hotelliketjusta kerrosiivoojana: Elämää suurempi työhaastattelu, huono ohjeistus työhön, työpäivän kestoa ei saanut kysellä, huono ilmapiiri, potkut väärin perustein, voimaton luottamusmies.

maanantaina 03.12.2012

Hyvä kun asia nostetaan viimein pöydälle. Sen verran monta tuhatta neliötä kasataan yhden siivoojan yhden päivän työlistaan, että ei sitä kenenkään terveys kestä. Hetken juu ja sitten kroppa hajoaa. Harvempi ehtii edes kunnolla sisään työtehtäviin, kun jo lähtee karkuun. Muutamat jää ja ne on sairauseläkkeellä suuri osa ennen aikojaan.

maanantaina 03.12.2012

On tosi hyvä että työelämän julmuus tuodaan esille. Se on läheltä ja sivusta seurattuna ollut Julmaa ja se täyttää kaikki orjakohtelun merkistön... ihmisillä ei oole siellä arvoa eikä työsuojelua eikä inhimillistä kohtelua. Miten sivistynyt Suomi voi mennä tähän ?? Miksi ??? Ja Että rahalla vain on valta ja tarkoitus. Ollaan unoshdettu se millä Suomi rakennettiin ja ollaan unohdettu se että jos jokainen ajattelee vain itseään niin kaikki häviää ja homma hajoaa käsiin. Tämä vissiin on meininki kun omistajat haluavat ottaa kaiken minkä irti saa äkkiä pois enneko homma hajoaa käsiin..

maanantaina 03.12.2012

Ääliö työnjohtaja, käsittämätöntä!

maanantaina 03.12.2012

Ja sitten ihmetellään, kun ihmiset (ja etenkin naiset) jäävät niin aikaisin eläkkeelle. Ratkaisuna on tarjottu vain eläkeiän nostoa! Paras tapa pitää ihmiset töissä, mikä on sekä ihmisen itsensä että yhteiskunnan etu, on huolehtia, että yleensä on mahdollista suoriutua töistään ja saa ihmisarvon työpaikallaan. Miten tähän on jouduttu?

Seuraavaksi kun varaan hotellihuonetta, aion kysyä, montako huonetta heillä siivooja joutuu maksimissaan siivoamaan päivän aikana... Kuluttajilla on kuitenkin suuri valta näissä asioissa.

maanantaina 03.12.2012

KO.FIRMAN TÄTI EI OLE SIIVONNUT KOSKAAN? TOTTA HELVETIS NISKAT,HARTIAT JA P...KIN KIPEET.HYVÄ ASIA ON SE ETTEI TARVI TOSIAAN LENKILLE LÄHTEÄ KUTEN HÄN MAINITSI.. JA SAMALLA LAIHTUU...

maanantaina 03.12.2012

Siivoojilta puuttuu taitelutahto ja ymmärrys siitä miten heitä usein kohdellaan,he eivät useinkaan lähde osoittamaan mieltään ja vaatimaan parempia työoloja. Myös ammattiliitto Pam on hoitanut siivoojien asioita huonosti. Nyt voimassa oleva työehtosopimus on siitä hyvä esimerkki. Siivoojilta otettiin pois ulostelisä siirtymäajan lisä sekä ensivuoden alusta vanhoilta työntekijöiltä otetaan pois kokemusvuosilisät, uudet työntekijät eivät ole enään saaneet kokemusvuosilisiä. Ammattiliitto Pam kuitenkin hehkuttaa ns. ansiokehitysohjelmaa jonka mukaan siivoojien palkat nousevat vuoteen 2015 samalle tasolle kuin muidenkin palvelualojen palkat. Taitaa jäädä vain puheeksi. Suomessa siivoojien pitäisi mennä pitkään lakkoon kuten Hollannissa viime kevät talvella jolloin Hollannin siivoojat olivat 105 päivää lakossa. Oiketta siivoojille !

maanantaina 03.12.2012

Tärkeä asia on nostettu esille.
Koin myötähäpeää kuunnellessani esimiesten mielipiteitä. Hyvä, että ne oli otettu mukaan dokumenttiin, sillä niistä kuulsi realiteettien ja kunnioituksen puute. Ulkomaalaiset työntekijät eivät uskalla valittaa työn menettämisen pelossa tai koska ovat oppineet uhraamaan omasta hyvinvoinnistaan.
Oli törkeää mollata suomalaisia iäkkäämpiä työntekijöitä, sama on edessä nuoremmilla ennen pitkää tai pahempaakin, jolleivat työolot parane. Kyllä varmaan aina nuoria kuuliaisia (ulkomaalaisia) työntekijöitä aina saadaan tilalle, mutta heidän tulisi jaksaa työtään vielä vuosikymmeniä eikä se nykytahdilla ole mahdollista. Tuskinpa dokumentti houkuttelee alalle nuoria, ainakaan suomalaisia.
Olen itsekin työskennellyt siivousalallaja harkitsen alan vaihtoa, koska työn tekeminen laadukkaasti nykyisillä realiteeteilla tuntuu vaikealta ja lisäksi ala on matalasti palkattu ja aliarvostettu. toivottavasti jonakin päivänä on pakko havahtua siihen, että laadukas työ ja hyvinvoiva työntekijä maksavat kyllä itsensä takaisin.
Pakko myöntää, että paluu työelämään hoitovapaalta huolettaa minua, en halua antaa itsestäni kaikkia mehuja työlle enkä olla työnantajan pompoteltavissa epärealistisilla ehdoilla. En ymmärrä, miksi kaikki pitäisi vain hyväksyä talouskasvun nimissä.
Ja kuten edellinenkin kirjoittaja, minäkin aloin miettiä, kuinka voisin varmistua, että joskus hotellissa yöpyessäni sen työntekijöillä olisi kohtuullinen määrä töitä.

tiistaina 04.12.2012

Kyllähän se on kiva esimiehen sanoa että kun nämä iäkäämät suomalaiset siivojat eivät pidä itsestään huolta,eivät kuntoile eikä ole muutakaan elämää työpäivän jälkeen,että rouva on hyvä ja tekee vaikka 6 päivää viikossa yksin sitä työtahtia mitä vaatii alaisiltaan niin eiköhän hymy hyydy. Myös oppii arvostamaan koulutettuja työntekijöitä miltä vaatii mahdottomuuksia ja nämä ulkolaiset saa tehdä työt miten sattu niin eikun hymyllään ja sanotaan eihän se mitään haittaa,mutta jonkun päälle ne syyt tulee ja joku toinen ne työt tekee.Haluan että PAM ja Muut kuten työsuojelupiiri puuttuisi näiden paikkojen työoloihin ja se etät esimiehelle kaikki ovat samanarvoisia eikä niinkun kävi ilmi että työt jaetaan sen naamataulun mukaan,saisi hävetä tuollainen esimies.Tsemppiä heille jotka vielä jaksavat kyseisissä paikoissa olla töissä.

-Laitoshuoltaja

torstaina 06.12.2012

Kiitos silmät avaavasta dokumentista. Tästä aiheesta on syytä jatkaa ja laajentaa sitä koskemaan yleisemminkin työelämää sekä luottamushenkilöiden ja työsuojelun toimintaa. Työnantajat ovat liian ahneita, työntekijöitä kiristetään teettämällä esimerkiksi nuorilla vastavalmistuneilla jopa palkatonta työtä, työpaikan menettämisen pelosta. Uskomatonta kyykytystä ohjelman siivojille esimiesten puolelta ja luottamushenkilökin tarjosi vain sympatiaa. Hän tuntui olevan enemmän työnantajan puolella, pelkkä kuuntelu ja sympatia eivät kuitenkaan enää riitä. Missä on ammatiyhdisysliike kommentteineen tämän ohjelman jälkeen?

lauantaina 08.12.2012

8.12.2012

Sattumalta teeveen avanneena, naulauduin katsomaan ohjelmaa: siivouspäivä.

Voi hyvää päivää, mikä meininki!

Esimies oli urheilun ja kuntoilunkin huippuasiantuntija ja kehtasi sen vielä julkituoda, kun siivoojat eivät käy lenkillä työpäivän jälkeen ja pidä itsestään huolta. Palautumistahan fyysisestä suorituksesta tuollaisen työpäivän jälkeen vaaditaan, eikä lisää liikuntaa.

Työsuojelutoimistot voitaisiin lakkauttaa, kun siellä olevat todennäköisesti suojelevat vain omia virkojaan, muista viisveisaten.

Meilläkin siivoa siivousfirma. Tumma hipiäinen siivojapoika loiskauttaa jalopuuparketille ämpäristä vettä litrakaupalla ja johtajapataljoona käy puolen vuoden välein hämmästelemässä, miksi parketti taas kupruilee ja pitää uusia?

tiistaina 11.12.2012

Viimeisessä kommentissa mainitaan tärkeä asia: Työsuojelupiirien piittaamattomuus. On räikeää, että työelämä maassamme on tässä jamassa ja meillä on pahoinvointia enemmän kuin koskaan ennen, vaikka meillä on olemassa valtavan hyvä työsuojelupiiriverkosto. Mutta nämä ihmiset todellakin ovat olemassa vain suojellakseen omaa palliaan ja palkkaansa. Toinen taho, jota tekee mieli osoittaa, ovat ammattiyhdistykset. Näiden tulisi entistä vahvemmin ja voimakkaammin taistella tällaisia asioita vastaan. Olen kuullut puhuttavan, etteivät ihmiset enää liity ammattiyhdistyksiin eikä ay-liikkeellä siksi ole mahdollisuutta taistella ihmisten puolesta. No eivät varmasti liity, jos ainoa hyöty ay-liikkeestä on veronomainen jäsenmaksu, joka kuukausittain otetaan palkasta.

Oletteko koskaan miettineet, kenen keksintöä mahtaa olla YTK ja muut työttömyyskassat, joilla ei ole ammattiyhdistystaustaa? ;) Aivan oikein. Eiköhän siellä takana ole ollut K-ryhmä sekä työnantajien edustajaliitot kuten EK ja Perheyritysten liitto. Näiltä viimeksimainituilta onkin sitten tipahdellut mukavapalkkaisia hommia poliitikoillemme, kun ammattiyhdistykset on saatu polvilleen ja ihmiset siirtymään paljon halvempaan työttömyyskassaan, joka kuitenkin tarjoaa saman ansiosidonnaisen päivärahan. Tässä dokumentissa näitte sitten tulokset, mihin ammattiliittojen näivettyminen hiljalleen johtaa. Kenenkään työssäkäyvän ei pitäisi kuulua YTK:aan eikä muihin ei-ammattiliittotaustaisiin työttömyyskassoihin!

Ja lopuksi: Työvoimapulaamme paikkaamaan tänne kuljetetut ulkomaalaiset mainitaan dokumentissa työvoimana, joka ei osaa kyseenalaistaa työnantajan orjuuttamista. Aivan oikein. Eihän Suomessa koskaan mitään työvoimapulaa ole ollutkaan eikä sellaista tulekaan. Työt ovat tästä maasta hävinneet jo ajat sitten muille maille vierahille ja kaikki knowhow-työ, joka on vielä jäljellä häviää sekin vauhdilla. Viimeisimpänä tietona eilinen OP-Pohjolan joululahja työntekijöilleen, 650 henkilöä saa kenkää. Näitä vastaavia uutisia on tipahdellut viikottain, joten kuinka helvetissä maassamme voisi olla työvoimapula?

Kiitos mielenkiinnostanne.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä