YLE

 

YLE A-Ö

YLE24 Sää
Ohjelmaopas Yle etusivu
Etusivulle

Atlas aihearkisto

TV1 Atlas 28.04.2005 klo 21.30

  • Yhdysvaltain Appalakeilla kaivosteollisuus tuhoaa vuoria
  • Greenpeace - Lapin uusi kirosana?
  • Monaco - kuningassatu vai rahapesula?
  • Kypros - uusi alku vai vanha riita

VUORET SILEIKSI APPALAKEILLA
Atlaksessa nähtiin kirjeenvaihtaja Petri Sarvamaan reportaasi kaivosteollisuuden aiheuttamista ekologisista ongelmista Länsi-Virginiassa.

Hiilikaivosyhtiöiden tuottoisinta toimintaa on "vuorenhuippujen poistaminen". Se on nopein ja tehokkain tapa tyhjentää vuori hiilestä. Vuorenrinteillä asuvat ihmiset ostetaan ulos kodeistaan, ja näin kaivosyhtiöt saavat haltuunsa vuoren toisensa jälkeen.

Vuortenhuippujen räjäyttäminen on kiihtynyt presidentti George Bushin valtakaudella, koska ympäristölait tulkitaan nyt kaivosyhtiöiden haluamalla tavalla. Periaatteessa huipulta poistettu pintamaa-aines pitäisi palauttaa takaisin, mutta tehtävä on mahdoton. Kun luonnon miljoonien vuosien aikana tekemä työ on tuhottu, ei jälkiä korjata hetkessä.

Länsi-Virginian talous on täysin riippuvainen hiilestä. Appalakkien uumenista saadaan 15 prosenttia Yhdysvaltain koko energiatarpeesta, ja niinpä osavaltiosta löytyy suunnatonta varakkuutta. Mutta sinne mistä luonnon tarjoamat rikkaudet ovat peräisin, ei jälkeen ole jäänyt ainakaan rikkautta. Nämä ovat eräitä Yhdysvaltain köyhimmistä piirikunnista.

Kaikki eivät kuitenkaan suostu myymään omistamiaan alueita hiilikaivosyhtiöille, ja käynnissä onkin tiukka ympäristökiista. Sarvamaan reportaasissa tavattiin vuorilla pitkään asuneita louhinnan sinnikkäitä vastustajia.

MONACO HOUKUTTAA HÄMÄRÄÄ RAHAA
Toimittaja Raine Tiessalo raportoi Atlaksessa Monacosta, josta tuli hiljattain edesmeneen prinssi Rainierin aikana veroparatiisi, joka vetää puoleensa niin formulatähtiä kuin muitakin rikkaita. Veroedut ja tiukka pankkisalaisuus houkuttelevat paratiisiin myös rikollismafioita ja veropettureita.

Ranskan parlamentin raportin mukaan prinssi Rainierin johdolla Monaco sulki silmänsä verokarkuruudelta, huumebisnekseltä ja mafiaverkostoilta. Ranskan talousministeriön selvityksen mukaan taas Monacossa vallitsee jyrkkä ristiriita rahanpesun vastaisten lakien ja käytännön toiminnan välillä.

Teollisuusmaiden järjestön OECD:n mukaan Monaco on yksi niistä harvoista veroparatiiseiksi luokitelluista maista, jotka kieltäytyvät yhä yhteistyöstä järjestön kanssa - Monaco on Andorran, Liechtenstenin, Liberian ja Marshall-saarien kanssa OECD:n mustalla listalla.

OECD- maat ovat, Yhdysvallat etunenässä, käyneet veropakolaisuuden ja hämärien pankkitilien kimppuun. Tarve paljastaa terrorismin rahoituskanavia toi uutta ryhtiä hämärien rahavirtojen etsintään. Talouden globalisaatio on tuonut mukanaan suuria investointivirtoja - rahaa liikutellaan maasta toiseen yhä enemmän, ja laittoman veropakolaisuuden ja rahanpesun ongelma on huomattava.

OECD:llä ei ole tilastotietoa verorikollisuuden aiheuttamista veromenetyksistä, mutta jotain suuntaa antaa se, että pelkästään Yhdysvallat arvioi vuosittaisen veromenetyksen olevan jopa yli kolmesataa miljardia dollaria.

POHJOIS-KYPROS UUTEEN AIKAAN?
Toimittaja Kirsi Crowley raportoi tunnelmista Pohjois-Kyproksessa, jossa on juhlittu vallanvaihtoa ja uutta aikaa. Pohjois-Kyproksen uusi presidentti Mehet Ali Talat lupaa avointa maailmaa Kyproksen turkkilaisille, jotka ovat väsyneet vuosikymmenien eristykseen maailmasta. Tavoitteena on saaren kreikkalaisten ja turkkilaisten yhdistyminen liittovaltioksi YKn neuvottelujen johdolla.

Pohjois-Kyproksen tähän mennessä ainoa johtaja ja verisen sodan kokenut Rauf Denktas väheksyi YKn rauhansuunnitelmia ja EU:n tarjouksia, joilla pohjoinen olisi voinut liittyä unioniin etelän mukana. Hän jäi eläkkeelle kansan alettua avoimesti vastustaa häntä.

Turkkilaisten mielestä nyt olisi EU:n vuoro palkita heidät, koska pohjoisosassa äänestettiin viime vuoden kansanäänestyksessä yhdistymisen puolesta. Kreikkalaisväestö torjui sen ja liittyi yksin EU:iin. Pohjois-Kyproksen presidentinvaalit olivat uusi ele kohti rauhaa. Kyproksen turkkilaiset ovat saaneet sympatiapisteitä kun EU on ärtynyt jäsenensä kreikkalaispuolen haluttomuuteen neuvotella.


Sivun yläreunaan