YLE

 

YLE A-Ö

YLE24 Sää
Ohjelmaopas Yle etusivu
Etusivulle

Atlas aihearkisto

TV1 Atlas 24.11.2005 klo 21.30

  • - Kosovon kovan linjan miehet tekevät Ahtisaaren tehtävän vaikeaksi. Toimittaja Ahti Kaarion raportti Kosovosta.
  • - Maanjäristyksen uhrit täyttävät Pakistanin sairaalat. Toimittaja Jyrki Saarikosken raportti Islamabadin keskussairaalan ruuhkasta.
  • - Kabul kasvaa miinavaara-alueelle. Toimittaja Pauli Lahti raportoi Afganistanin sodan synkästä perinnöstä.
  • - Muslimiveljeskunta valtaa alaa Egyptissä. Toimittaja Sanna Negus kertoo Egyptin vaalien asetelmasta.

KOSOVON SUOJELUJOUKKO
ON ASEETON ARMEIJA

Kosovossa toimii sissiliike UCK:n perillisenä aseeton armeija, Kosovon suojelujoukot. Albaaniupseerien johdolla sitä koulutetaan itsenäisen Kosovon puolustusvoimaksi. Nykyisellään itsenäisyyshenkisen asevoiman toiminta on omiaan vaikeuttamaan presidentti Martti Ahtisaaren aloittamaa Kosovon kiistan sovittelutyötä.

Atlaksessa nähtiin toimittaja Ahti Kaarion reportaasi Kosovon suojelujoukkojen koulutuksesta. Nelivuotinen kadettikurssi alkoi Pristinassa elokuussa. Sille on valittu kaksitoista suunnitelmistaan varmaa albaaninuorta. Nykyisellään Kosovoa hallitseva YK ei anna suojelujoukkojen kantaa pistoolia järeämpiä aseita, ja kadettienkin koulutusohjelmasta puuttuu taistelukoulutus.

Mutta Kosovon asemaa ollaan vihdoin ratkaisemassa neuvotteluilla, ja sotilaat ennakoivat lopputulosta. Mielialat ovat päättäväisesti itsenäisyyden kannalla. Naton oppeja koulutukseen saadaan suoraan KFOR-rauhanturvajoukoilta. Suojelujoukot ovat Serbiaa vastaan taistelleen Kosovon vapautusarmeijan suora jälkeläinen - sissit saatiin näin riisuttua aseista. Sodan aikana ja sen jälkeen sissit terrorisoivat Kosovon serbiväestöä - nyt samoissa univormuissa tehdään töitä serbi- ja romanipakolaisten paluun hyväksi.

Värväysjulisteille joukko houkuttelee riveihinsä serbejä ja muita etnisiä vähemmistöjä. Noin 50 serbiä onkin ottanut pestin. Kosovon suojelujoukkojen toimintaa valvoo YK-hallinto, eikä se aina ole ollut tyytyväinen. Tänä vuonna perustetun kunniakomppanian toiminta kiellettiin välillä, koska suojelujoukkojen upseerit antoivat poliittisia lausuntoja jotka eivät YK-hallintoa miellyttäneet.

EGYPTIN MUSLIMIVELJESKUNTA
KAHMII VAALIVOITTOJA

Kairon kaduilla marssii muslimiveljeskunta, joka pitää myös naiset näkyvästi esillä - ainakin vaalityössä. Voittoja on maan kolmivaiheisessa vaalissa jo tullutkin. Toimittaja Sanna Negus raportoi Atlaksessa tästä Egyptin oppositiosta, jonka toiminta sallitaan nyt käytännössä ensi kerran - vaikka järjestö onkin periaatteessa yhä kielletty.

Raportissa haastateltu Kairon amerikkalaisen yliopiston valtiotieteen professori Walid Kazziha arvioi, että Muslimiveljeskunnalla on on hyvät mahdollisuudet muodostaa todellinen pääoppositiopuolue, ja myöhemmin jopa valtapuolue. Mutta päästäkseen siihen järjestön on toimittava samoin kuin Turkissa, eli hillittävä ideologista epäkäytännöllisyyttään.

LEIJAT KABULIN YLLÄ

Toimittaja Pauli Lahti raportoi Atlaksessa Afganistanin miinaongelmasta. Neljännesvuosisadan sotimisen jälkeen yli neljä miljoonaa afgaania asuu alueilla, joissa miinavaara on hyvin suuri. Joka kuukausi noin 100 ihmistä astuu miinaan. Seurauksena ei yleensä ole kuolema, vaan jalan menettäminen.

Yli puolet loukkaantuneista on lapsia. Joskus he loukkaantuvat lennättäessään leijaa - kun katse on taivaalla, miinoista varoittavat maamerkit unohtuvat. Kabulissa on myös ongelmana se, että uusia taloja rakennetaan miinavaara-aluiden liepeille.

YK:n alainen miinanraivausyksikkö on kuitenkin optimistinen tulevaisuuden suhteen. Afganistan on maailman miinoitetuimpia maita, mutta rainaustyö on hyvässä vauhdissa. YK:lla on täällä käytössään 63 miljoonan euron vuosibudjetti. Suurimpia lahjoittajia ovat EU, Japani, Kanada ja Yhdysvallat.

Afganistanissa apu on tullut tarpeeseen. Tilanne on merkittävästi parempi kuin kymmenen vuotta sitten. Nyt yli kahdeksan tuhatta afgaania on koulutettu miinojen raivaamiseen. Tällä viikolla YK kuitenkin muistutti, että toiminnan jatkamiseksi tarvitaan lisärahoitusta - ja paljon.

JÄRISTYS RUUHKAUTTI
PAKISTANIN SAIRAALAT

Atlaksessa nähtiin toimittaja Jyrki Saarikosken reportaasi Islamabadin suurimmasta sairaalasta, Pakistanin lääketieteellisestä instituutista (PIMS). Maanjäristyksen uhreja toimitetaan sinne tuhoalueelta. Laitos toimii yli voimavarojensa, ja potilaita on kaikkialla aulatiloja ja käytäviä myöten.

Lääkäri Shoukat Sibtainin mukaan vakavin ongelma on nyt jäykkäkouristus. Lisäksi tulehtuneisiin haavoihin muodostuu usein kuolioita, jolloin raaja pitää amputoida. Kirurgi Ejaz Bhati työskentelee täpötäydellä osastolla, joka on täynnä halvaantuneita. Hän kertoi että pelkästään edellinä päivänä oli osastolla tehty kymmenen selkäleikkausta, joissa vaurioitunutta selkärankaa oli tuettu metallirakenteilla. Monilla potilailla on kuitenkin niin pahoja vammoja, että alaraajat jäävät lopullisesti halvaantuneiksi.

Instituutin saleissa hoito lienee parasta mitä Pakistanilla on tarjota. Mutta ongelma on mikä on hoidettujen tyttöjen ja naisten osa sitten kun on aika palata köyhään kotikylään - yhteiskunnassa joka on muutenkin miesvaltainen.

Tyttöjä on paljon myös SPR:n kenttäsairaalassa Muzaffarabadissa, jossa 80 prosenttia potilaista on naisia tai lapsia - he olivat kotona tai koulussa kun järistys aamulla iski. Lapsipotilaita on hoidettu reisiluun murtuman vuoksi. He ovat yleensä parantuneet vedossa nopeasti ja täydellisesti. Kirurgi Matti Rauvala sanoi kuitenkin, että edelleenkin on vaikea sanoa mikä on tilanne etäisissä kylissä, eikä kaikkia asutuksia ole voitu vielä tarkastaa edes helikopterilennoilla.

SPR:n sairaala on toiminut jo pitkään, ja suuri joukko lapsia on voitu kotiuttaa terveenä omaistensa luo. Kashmirissa koti tarkoittaa kuitenkin useimpien kohdalla vain lämmittämätöntä telttaa.


Sivun yläreunaan