YLE

 

YLE A-Ö

YLE24 Sää
Ohjelmaopas Yle etusivu
Etusivulle

Atlas aihearkisto

TV1 Atlas 17.11.2005 klo 21.30

  • Kuinka Kashmirissa voidaan?
    Atlaksen Jyrki Saarikoski raportoi maanjäristysalueelta. Saarikoski seuraa loukkaantuneiden hoitoa SPR:n kenttäsairaalassa ja miettii miten maanjäristys vaikuttaa Kashmirin konfliktiin.
  • Kuinka paeta Pohjois-Korean köyhyyttä?
    Kirjeenvaihtaja Pirkko Pöntinen kertoo Pohjois-Koreasta paenneiden ihmisten elämästä rikkaassa Etelä-Koreassa. Asukkaat näyttävät samalta ja puhuvat samaa kieltä - miksi sopeutuminen on silti vaikeaa?

AUTTAJAT KASHMIRIN MAANJÄRISTYSALUEELLA

Atlaksessa nähtiin raportteja eri puolilta Aasiaa. Aluksi Jyrki Saarikoski raportoi Kashmirin maanjäristysalueelta Patikkan kylästä, jonne on pystytetty Suomen Punaisen Ristin terveysasema. Kuvallisesti pysäyttävässä raportissa tavataan maanjäristyksestä selvinneitä paikallisia sekä suomalaisauttajia. Kashmirissa taistellaan aikaa vastaan vähin resurssein ja aivan liian harvassa kylässä. Tiet ovat monin paikoin poikki, helikopterikyyti on usein ainoa keino päästä hoitoon. Terveysasema on eristyksissä olevan alueen ainoa lääkäripalveluja tarjoava paikka ja sinnen saapuu edelleen ihmisiä, jotka eivät aiemmin ole saaneet apua. Mahmed Farooq saapuu teltoille poikansa kanssa ja kertoo, kuinka Khizarin korva on ollut kovin kipeä järistyksestä saakka. Hoitoon pääsy vei kuitenkin viikkoja. Maanjäristyksen jälkeen, mikään ei ole enää entisellään. Ongelmia on myös pelkästään siinä, mistä saada ruokaa, miten päästä tapaamaan sukulaisia naapurikylään. Markkinatalous kukoistaa - ruoan hinta on nousussa nyt kun sitä on vaikea saada. Maanjäristys meni, mutta vaaroja on vielä: Ruoka ja hoito ovat vääntyneen sillan toisella puolella - se on ylitettävä henkensä kaupalla, katkeamispisteessä olevia vaijereita uhmaten.

TUOKO MAANJÄRISTYS RAUHAN KASHMIRIIN?

Jyrki Saarikoski jatkoi Kashmirin tilanteen selvittämistä raportoimalla alueen poliittisesta tilanteesta. Kashmir on jaettu alue, josta Intia ja Pakistan ovat kiistellet ja sotineetkin vuosikymmenten ajan. Katastrofi on avannut rauhalle mahdollisuuksia ja suhteissa on tapahtunut pientä liennytystä. Alueen mahtimaat ovat avanneet viisi uutta rajanylityspaikkaa ja Pakistan on myös hyväksynyt avustusta Intialta. Rauhan mahdollisuuksia arvioi Saarikosken kanssa Muzaffarabadissa EU-suurlähettiläs Ilkka Uusitalo.

LOK RUKAM, ACEHIN ONNELLINEN KYLÄ

Indonesian Acehiin tsunami toi paitsi silmitöntä tuhoa myös rauhan pitkän sisällissodan jälkeen. Vuoristoisessa maakunnassa on kuitenkin paikkoja, jotka säästyivät sekä sissisodalta että pahimmalta aallolta. Mikko Eronen vieraili acehilaisessa Lok Rukamin kylässä, josta tsunami vei vain kalansaaliit mutta säästi asukkaat. Rantaviiva on pitkä, mutta ulompana olevat saaret suojasivat kylää niin, että melkein kaikki veneetkin ovat tallella. Lok Rukam elää kalasta mutta myös lapset työllistävät kyläläisiä. Eronen vierailee paikallisessa lastentarhassa, jossa leikitään ja lauletaan ilman hienoja leluja tai huonekaluja.

POHJOIS-KOREAN PAKOLAISET

Atlas palautti mieleen pari viikkoa sitten nähdyn harvinaisen raportin elämästä suljetussa Pohjois-Koreassa. Pääkaupunkiin Pjongjangiin tedyn lyhyen kurkistuksen jälkeen siirryttiin niemimaan eteläosaan, rikkaaseen Etelä-Koreaan. Kirjeenvaihtajamme Pirkko Pöntinen kertoi pohjoisen diktatuurista paenneiden korealaisten elämästä etelän veljeskansan parissa. Pöntinen tapasi soulilaisessa puistossa Youk Kimin, joka pakeni pohjoisesta jo teini-ikäisenä. Nuori mies kertoo, ettei lähtenyt rikastuakseen, vaan selvitäkseen hengissä. Youk Kim on viettänyt elämästään kolme vuotta pohjois-korealaisessa vankilassa: "Jouduin vankilaan
yhdessä 23 muun kanssa. Kun vapauduin heinäkuussa 2000,
meitä oli hengissä enää kolme. Muut olivat kuolleet tauteihin." Sopeutuminen varakkaan etelän elämänmenoon ei ole helppoa, vaikka kieli on sama ja ihmistekin samannäköisiä. Syrjintää on ainakin jonkin verran: "Etelä-Koreassa arvostetaan koulutusta.
Jos koulutusta ei ole, täällä ei voi menestyä eikä edetä yhteiskunnassa." You Kim kertoo ja jatkaa: "Eräässä työpaikassa tein töitä aamuneljästä iltakuuteen ja sain palkkaa vain 500 euroa kuussa. Paikallisille samasta työstä maksettiin lähes 1 000 euroa. En kuitenkaan rohjennut huomauttaa tästä, koska en ollut siinä asemassa, että olisin voinut huomauttaa."


Sivun yläreunaan