To 14.04.2011 @ 11:53Raimo Tengvall

Saab 9-5 - haluaisiko entinen saabisti paluumuuttaa?

Hukkumisen partaalla olleella Saabilla on ainakin tällä hetkellä nenä pinnalla. Hyvä niin, tunnumme käytännössä kaikki ajattelevan tuosta meille aikanaan niin läheisestä merkistä, vaikkemme aikoisikaan ikinä enää ostaa Saabia. Ilmiö on melkein sama kuin se, miten moni on huolissaan Nokian säilymisestä Suomessa... käyttäen silti itse Samsungia tai iPhonea.

Saab pelastetaan parhaiten ostamalla niitä. Mutta kannattaako uhrautua?

Itse kuulun siihen isoon osaan suomalaisia, joilla on aiemmin ollut Saab. Itse asiassa jopa kolme Saabia, viimeinen oli turbokoneinen 9000, vuosimallia -92. Ja tässä olisi nyt sen perillinen 19 vuotta myöhemmin: uusi 9-5, tämäkin vähän päälle 200-hevosvoimaisella bensaturbolla ja automaattivaihteistolla. Saako tämä auto minut haluamaan paluumuuttaa saabistiksi?

Ensitunnelmissa kuskin paikalle istuessa on jotain tavallista syvemmällä tavalla miellyttävää. Tämä on Saab, ja vielä hieno, ja selkeästi tätä päivää. Vähän kuin tapaisi uudestaan teinivuosien ensimmäisen tyttöystävän, jolle sen jälkeen aika ei ole tehnyt oikeastaan yhtään huonoa. Paitsi että jotain vierasta kuitenkin on. Mieltä riipaisee: sehän on maannut Opelin kanssa!

Uusi 9-5 on suunniteltu vielä GM:n aikakaudella, ja perusrakenteensa se jakaa Opel Insignian kanssa. Tässä ei sinänsä pitäisi olla vielä mitään ongelmaa, koska Insignia on ihan kummallisen hyvä auto. Iso Saab kuitenkin tarvitsee perhe-Opelia enemmän kaikkea, joten ei muuta kuin venyttämään ja sisustamaan.

9-5 on karvan yli viisi metriä pitkä, joten venytys on onnistunut. Iso Saab on tosiaan iso, kun se ei enää meinaa mahtua vaikkapa parkkiruutuihin.

Sisustuspuolella asiaa ei ole hoidettu ollenkaan yhtä överisti. Laadun tuntu ei ole kummoinen isoihin germaaneihin, eikä myöskään Volvoihin verrattuna. Ajamani auton kojelaudan sisältä kuului ajoittain ärsyttävää muovin tärinä-ääntä. Nappulamaailma on Astraa tai Corsaa, siinä missä eräillä kilpailijoilla se on 7-sarjaa tai A8:a.

Ajossa 9-5 ei ole huono, mutta ei täydellinenkään. Aiemmin mainittu Opel Insignia on miellyttävän raikas ajettava kevyenä perusmallinaan omassa hintaluokassaan, mutta siihen nähden lisäpaino ja aivan toiset vastustajat eivät tee 9-5:lle hyvää. Vaikkapa nykyinen BMW:n 5-sarja tuntuu ajossa kaikin puolin paremmalta, paljon Saabia uudemmalta ja kalliimmalta autolta, vaikkei se ole.

Moni kuitenkin haluaa skandinaavisen auton. Itsekin arvostan sitä, miten ne tuntuvat ensisijaisesti rakennetun ihmisen ympärille, eikä vain hienoiksi koneiksi. Tällöin Saab joutuu vielä tekemisiin Volvon kanssa.

Nykyinen S80 alkaa olla jo vähän iäkäs traktori, joten siihen verrattuna 9-5:llä on edes jotain mahdollisuuksia. Mutta jos ei ihan välttämättä tarvitse Matti Vanhasen takajalkatilaa ja biljardipöydän laajuista takakonttia, niin nyt voisi olla oikea hetki ainakin harkita jopa vähän pienempää autoa. Uusi Volvo S60(/V60) nimittäin on yllättävän muikea pakkaus kohtuullisen nykyaikaista ajettavuutta ja ruotsalaista mukavanturvallista autonsuunnittelufilosofiaa.

Ei Saab nyt kovin hyvin onnistunut ole, jos entinen saabisti palaa innolla rakkaan merkkinsä rattiin, mutta päätyykin kaihoisasti muistelemaan muutaman kuukauden takaista lyhyttä koeajoa Volvolla.

Toyota Auris HSD - "sehän näyttää ihan tavalliselta!"

 

Hybridiautojen päällä on koko 2000-luvun ajan leijunut suorastaan hämmentävän suuri sädekehä. Nämä ekotaivaasta laskeutuneet enkelit ovat olleet monille tahoille niin kova imagojuttu, että niiden kanssa on mielellään kaveerattu. Moni firma on hankkinut hybridiautoja imagonsa kohottajiksi. Yhdessä vaiheessa joka toinen Hollywood-julkkis ajoi Toyota Priuksella.

Tässä ekoposeerauksessa on luonnollisesti ollut hyvin tärkeää, että kuka tahansa tunnistaa auton hybridiksi. Priuksen sekä Honda Insightin ja CR-Z:n pisaramaiset muodot huutavat hybriditekniikkaansa kilometrien päähän. Tästä voisi kriittisesti päätellä, että hybridiauto ei itsessään ole mikään paras mahdollinen ratkaisu, jos sen on pakko pukeutua ekoenkeliasuun saadakseen viestinsä perille.

Auris HSD tekee kaivatun pelinavauksen tavallisten hybridiautojen suuntaan. "Sehän näyttää ihan tavalliselta, tuollaisen voisi jopa ostaa" oli kommentti, jollaisia auto aiheutti hyvin spontaanisti. Erästä tuttavaani jouduin ihan oikeasti toppuuttelemaan, ettei hän olisi aivan päätä pahkaa rynnännyt liikkeeseen tekemään kauppoja. Tässä autossa on nimittäin pari muttaa.

Ensinnäkin hybridiauton ajaminen ei ole yhtä osallistuva kokemus kuin normaalin auton käskyttäminen. Hybridi itse päättää, mitä moottoria se kulloinkin käyttää. Ja vaikka tämä on nykyisessä hybridin kehitysversiossa jo varsin sivistynyttä, voimanlähteiden vaihtelu kyllä tuntuu ja kuuluu kuskille. Varsinkin Eco-moodia käyttäen hybridi-Auris myöskin lähtee hyvin laiskan tuntuisesti liikkeelle, ellei kaasua länttää aivan pohjaan. Jos haluat ennalta-arvattavan suoraviivaista vetoa, niin voit lopettaa tähän. Jos taas koet itsekseen erilaisia asioita puuhaavan auton jännänä sci-fi-high-tecinä, niin siirry seuraavaan kohtaan.

Auris on alunperin kehitetty tavalliseksi bensa- tai diesel-autoksi. Näin ollen hybriditekniikka vie tilaa takakontissa, ja vieläpä aika jälkiasennetun näköisesti. Jos pieni perheauto pikkuauton takakontilla kelpaa, voit siirtyä seuraavaan kohtaan.

Kulutus on kieltämättä pieni. Sekalaisessa maantie- ja kaupunkiajoa sisältäneessä koeajossa keskikulutus jäi ajotietokoneen mukaan 4,7 litraan sadalla, ja tankkaus vahvisti asian. Tämä on vähemmän kuin missään aiemmin koeajamassani sarjatuotantoautossa tavallisessa kaupunkiajoakin sisältävässä tosielämän ajossa. OK, esim. diesel-Smart menisi varmasti vähemmällä, mutta se ei enää kelpaa tavisautoa kaipaavalle. Jos siis olet vielä mukana, siirry seuraavaan kohtaan.

Kun tuo diesel-Smart tuli puheeksi, niin on hyvä pysähtyä miettimään ihan perusasioita. Kuinka iso ja erityisesti kuinka monimutkainen peruskulkuneuvon pitää olla? Tämähän ei ole muuta kuin tapa liikkua paikasta A paikkaan B. Hybridiä varten on tarvittu valtava määrä monimutkaista tekniikkaa ja materiaaleja. Olisiko ihan periaatteen vuoksi syytä kannattaa yksinkertaisempaa lähestymistapaa säästämiseen? Pikkudiesel tai kehittynyt pieni bensakone ei kuitenkaan vie paljoa enempää polttoainetta.

Hurjan monimutkaisen tekniikan käyttäminen säästämiseen on kuitenkin vähän kuin perhe, joka matkustaa Kouvolaan... säästääkseen olemalla menemättä Tykkimäkeen!

-Raimo Tengvall

P.S. Jos olet yhä mukana (Kouvolassa Tykkimäen ulkopuolella...), niin ehkä kannattaa käydä koeajamassa Auris HSD. Ei se nyt täysin toivoton auto ole.

Etsimme käytetyn... ja kuinkas kävikään

 

Puskurin kauden ensimmäisessä jaksossa 28.2. Matti etsi monipuolista, suorastaan täydellistä käytettyä autoa eläkeläisrouvan (ja satunnaisesti myös hänen tyttärensä) tarpeisiin. Jakso on nähtävissä vielä 28.3. asti YLE Areenassa

Vaan mitä heille ja autolle on kuulunut kuvausten jälkeen? Riika-tytär kertoo:

"Hei!

Nyt kun ohjelma tuli ulos televisiosta, muistin, etten ole tainnut ajamisen riemulta muistaa teihin ottaa yhteyttä ja kiittää vielä kerran! Iso kiitos koko tiimillenne!!! Sen lisäksi että olitte löytäneet niin hienon auton kohtelitte meitä myös hyvin, ja autohuolemme on tosiaan poispyyhitty ilman mekkojen lähetyksiäkin!

Auto on osoittautunut, kuten ihan varmasti tiesittekin jo etukäteen, aivan mahtavaksi, ja CR-V tuttaviemme kateuden aiheeksi. Ainoa negatiivinen puoli tähän mennessä on se, että autoa ei ole kahta kappaletta - joudumme ajelemaan sillä vuorotellen. Asennutimme siihen kaukosäätimellä toimivan webaston ja vaihdoimme akun geeliakuksi kestävyyden parantamiseksi, ja se yhdistettynä lasien ja peilien lämmitykseen (ei enää skrabaamista, jippii!!) ajelu talvipakkasillakin on ihanaa. Kesähelteetkään eivät ilmastoinnin takia enää pelota.

Äiti ei tosin ihan ole sinut kaikkien laitteitten kanssa vielä, ja on jäänytkin autoon lukkojen taakse ikkunat auki -30c pakkasella (naurattaa näin jälkikäteen :D ). Maya-koira on saanut myös totutella uusiin pintamateriaaleihin auton sisällä - se kun kerran liian innokkaana hyppäsi auton kyytiin sillä seurauksella että tassunsa luistivat nahkapenkeillä ja neliraajajarrutuksesta huolimatta se liukui toisesta, avoimena olleesta, etuovesta ulos.. kyllä reppanaa hieman nolotti.

Luksusta auto on elämäämme tosiaan tuonut, ja iloa taas ajella paikasta toiseen! Volvoihin jumiutuneille naisille Honda oli niin iso yllätys, mutta osoittautunut positiiviseksi sellaiseksi. Ja ulkonäöllisestihän se on ihan huippu, samaa mustaa hopein reunuksin kuin romuttamolle jo itsestään pyrkivässä Vanhassa Volvossammekin oli (äiti myi sen, sai siitä €500!).

Suunnittelemme jo autoretkiäkin, nyt kun on mukava auto ajella pitkiäkin matkoja (Vakionopeuden säädin on ihana! Samoin se nippeli, mikä säätää auton nopeutta edelläajavan mukaan - sen nimeä en edes tiedä, ei oikein kukaan muukaan, niin harvinainen se taitaa olla mutta tosiaan helpottaa ajamista rutkasti! Nyt voi laitella huulipunaa täydessä vauhdissakin ;) ).

Kiitos siis teille kaikille ja turvallisia ajokelejä kevääseen!

Ystävällisin terveisin, Riika, Tuula ja Maya -koira"
 

Loistava kulkupeli kuuroille ja kädettömille

Seat Ibiza 1.4 TSI 150 DSG FR, 24 493 €

Puskurin siviiliautolla rata-ajoa käsitelleessä jutussa ajettiin tuoreehkolla Seat Ibizan FR-versiolla. Sporttihenkinen laite on jonkinlainen kompromissi arkisen pikkuauton ja ratalelun välillä, edustaen sikäli hyvin sellaista autoa, jonka omistaja saattaisi olla kiinnostunut ainakin joskus testaamaan menopeliään radalla.

Ibizasta on olemassa myös kiivaampi 180-hevosvoimainen Cupra-versio, jossa on rokkia ja sporttia vielä enemmän. Cupran saa vain kolmiovisena, FR:n voi hankkia myös kyytiin tunkevia kavereita suosivana viisiovisena. Molemmat mallit ovat myynnissä ainoastaan DSG-kaksoiskytkinvaihteistolla, mikä varmasti saa monen aktiivisen ajamisen ystävän pyörittelemään päätään. Kiivas pikkuherhiläinen vain automaattina, jo on aikoihin eletty?!

DSG on tavallisessa ajossa ihan miellyttävä kaveri, mikä tosin on makuasia. Kepittäjä-ihmislajiin kuuluvat tuskin kuolevat sukupuuttoon ikinä, joten heitä tekemisen puute voi ruveta rassaamaan hyvin pian. Siedätyshoitona kepittäjille tarjotaan ohjauspyörässä olevia pikku vaihtoläppiä, mutta ei niistä vaihtaminen kuitenkaan tunnu ihan siltä oikealta puuhalta. Auto tuntuisi haluavan mieluummin vaihtaa vaihdetta itse.

Ja sen se tekeekin, kun kierrokset nousevat tappiin. Vaikka mentäisiin radalla manuaalimoodilla, jossa kuski haluaa olla itse vastuussa omista vaihtovirheistään, auto auttaa... lähinnä niiden virheiden tekemisessä. Eli kiihdytyksessä juuri kun kuski haluaisi vaihtaa 3:lta 4:lle, auto tekeekin sen itse ja samalla kuskin antama vaihtokäsky vaihtaakin vaihteen jo 5:lle! Ääh, liian iso vaihde silmässä ja heti menetetään kymmenyksiä kierrosajasta.

Ajoinkin ratahomman loppuosan automaattiasennossa, mikä ei todellakaan kuulunut suunnitelmiin. No, tuli ainakin keskityttyä ajolinjojen hiomiseen vielä tarkemmin, kun jätti vaihteiston rauhaan. Lisähaastetta ratailuunsa hakeva kuitenkin jättänee DSG:n kauppaan ja valitsee jonkin muun auton, johon vielä saa "kunnon" manuaalin.

Toinen syy olla ostamatta sportti-Ibizaa on hirvittävä rengasmeteli. Suomalainen karkea asfaltti ei olé ollut Espanjan poikien mielessä tärkeimpänä ajoalustana. Näin on voitu säästää kalliissa äänieristeissä ja käyttää rahaa oleellisempiin asioihin, kuten kivoilla vanteilla pyöriviin 215/40R17-kokoisiin Pirelli P7:iin. Jotka tietysti myös ovat osavastuussa jo kaupunkinopeuksissa ilmenevästä korvia kiusaavasta kuminasta.

Mutta jos tykkää DSG-vaihteistosta ja ei häiriinny melusta, niin tämähän on aivan loistava auto! Hyperhelppo kompakti arkiauto, joka on luotettavan tuntuisesti kuskin käsissä sekä kaupungissa että maantiellä. Edes radalla auto ei ollut tippaakaan pois tolaltaan, kunhan kuski pääsi vaihteistoasian yli.

Lopulta jää vielä yksi makuasia: auton ulkonäkö ja FR-tyyliseikat. Auto näyttää nimittäin niin teiniltä, että sen pääkohderyhmällä ei ole varaa siihen. 25 000 euroa on ihan sikana rahaa nuorelle jannulle. Kyllä ehkä vähän halvennuttuaan käytettynä sitten... mutta ensin jonkun pitäisi ostaa se uutena ja ajaa kalliit ensimmäiset vuodet ja kilometrit pois alta. Tekisikö joku, pliis, tällaisen palveluksen tuleville autoilijoille?

Ma 24.05.2010 @ 15:31Harry Kuurio

SKOOTTERILLA KESÄÄN

Moottoripyörä on moottoripyörä ja skootteri on lälläripyörä; niin laulettiin eräässä 80-luvun hittirenkutuksessa. Moottoripyörät ovatkin sittemmin nousseet huimaan suosioon lyhyestä ajokaudestamme huolimatta. Kolmea hyvin erityyppistä moottoripyörää testatessani huomasin nopeasti itsekin haaveilevani omasta kaksipyöräisestä kruisailupelistä munamankelin lisäksi. Hinnat ovat houkuttelevia eikä vakuutuskaan enää maksa maltaita. Kuka ihme siis kaipaisi nolonoloisia ja alitehoisia skootterivimpuloita?


Skootterilla on kuitenkin yllättäviä avuja puolellaan. Asia selvisi kun kävin hieman testaamassa nykyistä skootteritarjontaa. Ensinnäkin tarjontaa on todella paljon. Hinta- ja laatuhaarukat kattavat varmasti kaiken-tyyppiset ostajat. Toiseksi skootterit eivät enää ole kuin ennen. Tehoa ja sporttisuutta voi halutessaan hankkia. Aidon Vespankin tontille pyrkii moni retrotyyliä tarjoava uusmerkki. Kolmanneksi nykyskoottereilla on helppo ajaa, kunhan valitsee itselleen sopivan kokoisen rungon. Suurimmat ovat jo melko massiivisia pelejä jotka on suunniteltu kahden hengen kuormalle pidempää matkaa taittamaan.


Onko skootteri sitten edelleen lälläripyörä? Mielestäni ei. Kun katsoo katukuvaa, vilahtelee varsinkin moposkoottereita tiuhaan tahtiin suuntaan ja toiseen. Skootterin paras puoli lienee sen helppo lähestyttävyys, sama peli kun käy niin teinitytölle kuin vaarillekin. Monitoimilaite varsinkin lyhyille matkoille tulee usein hyvään tarpeeseen.
Nyt tarvittaisiin uusi hittirenkutus: skootteripyörä on skootteripyörä, polkupyörä on lälläripyörä….
 

Harry Kuurio

Varovaiset suomalaiset

Suomalaisilla on tylsä automaku. Anteeksi nyt, en tahdo olla ilkeä, mutta totuushan tavallisesti sattuu. Tuulipukukansa ostaa tuulipukuautoja – varovaisen tavallisia, mitäänsanomattoman näköisiä harmaita purkkeja. Katsokaapa liikenteessä ollessanne vaikkapa autojemme väritystä: harmaat ja hopeiset värit jyräävät. Harvassa ovat punaiset tai keltaiset ilopillerit.

Muutakin olisi tarjolla. Tämä seikka nousi taas mieleeni kun teimme juttua korealaisista uutuuksista Chevrolet Cruzesta ja Kia Soulista. Cruze on kaksikosta se tavanomaisempi (niin ja koeajoauto oli tietenkin harmaa) mutta Soul yrittää jo pistää valtavirralle kampoihin. Poikkeuksellinen ilme ja lähestymistapa paistavat Soulissa. Sillä on sielu. Mutta mitä sanovat suomalaiset? Eräs kollegani totesi Soulista ensimmäiset kuvat nähtyään napakasti: onpa ruma auto! Soulit ja sen kanssasisaret – vaikka kauniitkin – tuppaavat jäädä kauppoihin.

Kauneus on tietenkin katsojan silmissä, mutta rumakin auto voi olla mielenkiintoisempi kuin mitäänsanomaton harmaa massatuote. Vaan haluammeko sellaisen? Uskallammeko erottua massasta? Pelkäämmekö että naapuri nauraa jos emme ostakaan samaa perusmössöä kuin kaikki muut?

Otettaisiinko välillä erilainen asenne autonhankintaan ja uskallettaisiin poiketa massasta? Turha varovaisuus latistaa. Vertaus ruokakulttuuriimme toimii mielestäni hyvin: mämmin ja maksalaatikon vastapainoksi tarvitaan välillä mangoa ja melonia. Maistetaan, edes!

Harry Kuurio

Miksi nämä nopeusrajoitukset yllättävät?

<Upotettu Youtube-video poistunut palvelusta> 

Puskurin jaksossa 26.4. testattiin nopeusrajoitusmerkkejä tunnistavaa järjestelmää. Tällaista muistuttajaa voi tarvita, jos tuppaa unohtelemaan rajoituksia, eikä aina ole helppo arvata tien ulkonäöstä, mikä rajoitus on kulloinkin voimassa. Ohjelmassa nähtiin kaksi esimerkkitapausta yllättävän hitaista rajoituksista. Mistä nämä johtuvat?

Innokas arvailijajärjestelmä

 

Puskurin kevään 7. jaksossa maanantaina 26.4. puhuttiin nopeusrajoitusmerkit tunnistavista järjestelmistä ja testattiin Opelin Astraan ja Insigniaan 700-800 eurolla saatavaa varsin toimivaa systeemiä. Mainitsimme myös, että samantyyppisen systeemin on saanut Blaupunktin navigaattoreihin, joista se on poistunut tuntemattomasta syystä. Mutta nyt sitten taas nopeusrajoitustunnistuksen saa kalleimpiin Mersuihin ja Bemareihin.

Jutun kuvaamisen jälkeen tässä keväällä otimme uunituoreen BMW:n 5-sarjalaisen vertailuun Mercedeksen E-sarjalaista vastaan. Juttu tulee ulos maanantaina 10.5. Kun koeajo-BMW oli varustettu 3 200 euron hintaisen huippunavigoinnin yhteyteen 400 euron lisähintaan saatavalla nopeusrajoitustunnistussysteemillä, niin pitihän sitä kokeilla.

Järjestelmä sanoo tarkkailevansa vallitsevaa nopeusrajoitusta sekä navigaatiojärjestelmän tietojen että tuulilasissa olevan kameran avulla. Mutta koska tunnetusti navin kartta-aineistossa rajoitukset ovat joskus vähän mitä sattuu, eikä varsinkaan talvinopeusrajotuksia ole huomioitu, on ihan hyvä, että toiminta tuntuu pääasiassa kuitenkin keskittyvän kameran saamaan infoon.

Systeemi toimiikin hyvin tehokkaasti. Toisin kuin vain maantienopeuksissa toimiva Opelin laite, Bemarin nopeusrajoitusnäyttö toimii kaikissa nopeuksissa ja jopa muistaa rajoituksen auton oltua sammuksissa. Se tunnistaa myös taajamamerkit, jolloin näyttöön lävähtää aivan oikein 50:n rajoitus. Tosin sitten moottoritiemerkki – tai mahdollisesti navin kartta-aineisto – sai sen ajattelemaan 120:n rajoitusta, mitä moottoritie ei tietenkään automaattisesti tarkoita...

Myös aivan selittämättömiä virhearvioita tuntui tässä järjestelmässä tulevan silloin tällöin. Esimerkiksi kerran 30:n alueella yhtäkkiä näyttö olikin vaihtunut 30:sta 40:een. Yritin etsiä 40:n merkkiä, mutta matkan varrelta löytyi vain parkkipaikan P-merkki, joka siis todennäköisesti oli saanut systeemin hämääntymään.

Maantienopeuksissa toiminta oli parempaa, ja näin tuulilasinäytöllä varustettuna sen toiminta ei voi jäädä huomaamatta. Kun rajoitusmerkki leijuu jatkuvasti näkökentässä, ylinopeuden ajaminen ei enää tapahdu vahingossa, vaan sitten se on kyllä selkeä valinta.

Raimo Tengvall
 

Kytkin romukoppaan

Koeajoautoja ajaessa eräs asia nousee usein mieleen: taas automaatti. Miksi? Selitys on yksinkertainen - autonvalmistajat ovat viime vuosina olleet ahkeria kehittäessään uusia innovaatioita. Samaan aikaan kun autoilijan ajotapahtumaa helpottavat nykyaikaiset tekniset ratkaisut jyräävät tiensä yhä useampaan automalliin, tipahtaa toisesta päästä vanhoja vempaimia kyydistä. Ja nyt näyttää siltä, että seuraavaksi turhaksi käy kytkin. Siis se vasemmanpuolisin poljin.

Automaatteja on toki ollut markkinoilla jo todella kauan, varsinkin USA:n suunnalta tulleissa Amerikan-ihmeissä. Euroopassa suuntaus on ollut pitkään toinen, koska vanhan mantereen autoissa on totutusti ollut pienemmät moottorit ja kulutustakin on pidetty paremmin silmällä. Vanhanmallinen automaatti kun haukkaa niin sanotusti enemmän ”kakkua” kuin manuaalivaihtein varustettu auto.

Vaan eipä päde tämä, enää. Markkinoilla on saatavana esimerkiksi PDK, DSG, Lineartronic ja vaikkapa Multitronic vain muutamia mainitakseni – käytännössä siis nykyaikaisia kaksoiskytkinautomaatteja ja variaattorivaihteistoja. Ja lähes poikkeuksetta niillä saavutetaan pienemmät kulutuslukemat kuin manuaalivaihtein. Puhumattakaan kyseessä olevien laitteiden tuomasta huimasta käytön helppoudesta. Samaan aikaan myös perinteinen automaattivaihteisto on ottanut huimia harppauksia eteenpäin.

Vanhantyyppinen kytkin tulee tiensä päähän viimeistään sähköauton yleistyessä, siinä kun ei tarvita erillistä vaihteistoa välttämättä lainkaan. Kytkin on kuollut, eläköön automaatti!

Harry Kuurio

Porsche 911 - ylittämättä kertaakaan nopeusrajoitusta

Puskurin pienistä ylinopeuksista kertovaan juttuun valitsin työkaluksi auton, jolla ei varsinaisesti ole mainetta muiden jalkoihin jäävänä hidastelijana. Porsche 911 Carrera 4 PDK jatkuvasti rajoitusten mukaan ajaen, mitä vaikeaa siinä muka olisi...?

Moottori hörähtää käyntiin takana. Onneksi kuskin ovi on vielä auki, joten jännä korahtelu kuuluu korviin äänieristämättömässä muodossa. Katsaus kojelautaan: öö tuota... Ei niitä kaikkein selkeimpiä näkymiä, kun urheiluauton kabiiniin on ängetty luksusauton varustus. Ja mittareita on kuin Hornetissa.

Vaihde D:lle ja automaattisen helposti liikkeelle. Jämäkkä paketti seuraa tammikuisen pakkaspäivän tienpintaa millintarkasti. Ei siis mukavasti, vaan urheiluautosti. Risteyksestä tielle kääntyessäni ajattelin tutustua kaasupolkimeen, kun ajonvakautuksella varustetun nelivetoautonhan pitäisi lähteä kuin tykin suusta ratin osoittamaan suuntaan. Ja vielä mitä, perä lennähti sivulle kuin 70-luvun Escortissa! Äkkiä vastaohjausta ja keula tien suuntaan. Ohoh...

Todella liukkaalla tiellä takapainoinen tehopakkaus tuottaa kehittyneelle ajonvakautuksellekin liiallisia haasteita. Tai sitten auton käyttäytymiseen oli tarkoituksella jätetty jotain klassista - ja siis itse asiassa tosi hauskaa - urheiluautosärmää. Kun koeajon aikana autoon alkoi tottua, ja unohti laajoissa luisuissa etenevät etumoottoriset nelivedot, rupesin todella arvostamaan Carrera 4:n talviajettavuutta. Siinä yhdistyy takavedon hauskuus nelivedon etenemiskykyyn.

Niin, ne nopeusrajoitukset? Kaikki edelliset huomiot pystyi tekemään rajoitusten puitteissa ilman muun liikenteen vaarantamista. Itse asiassa tällainen ajettavuudeltaan erittäin tarkka auto on liukkailla keleillä hyvinkin turvallinen, kun ratissa tuntee millintarkasti etupyörien lipsumisen jäisellä tiellä. Ja osaa siksi pitää järkevää tilannenopeutta.

Rajoitusten mukaan ajamisesta helppoa tekee tietenkin vakionopeussäädin ja rennon miellyttävä fiilis. Viimeksi mainittu lähtee auton lisäksi kuskista, joka osaa nauttia tehoreservien suomasta mahdollisukksien tunteesta. Totta kai voisin tällätä kaasun pohjaan ja suhahtaa teidän kaikkien ohi. Mutta ketä se hyödyttäisi? Kaikki tietävät, että Porsche on nopea.

Urheiluautolla kaahaava näyttää idiootilta, joka on saanut auton tunniksi koeajoon. Liikenteen mukana vaatimattomasti kruisaillen taas näyttää hyvinkin siltä, että auto olisi oma.

Raimo Tengvall

Sivut