Ti 15.04.2008 @ 11:30admin

HONG KONG, LONTOO, NEW YORK, MOSKOVA, ROVANIEMI – GO GO!

Otsikko on rivi Sielun Veljien Suomi–Finland –levyltä. Kuuntelin sitä ahkerasti 15-vuotiaana. Levy on vuodelta 1988.
 
Nyt, kaksikymmentä vuotta myöhemmin, Kirjamaan kevät -08 saa samanlaisen klangin. Jaksot on nyt kuvattu. Loskatalven kuluessa matkustimme kiihkeässä tahdissa kymmeneen kaupunkiin. Espoo, Kotka, Porvoo, Tampere, Loviisa go, go! Maarianhamina, Lahti, Tallinna, Kajaani go go!
 
Kirjamaan tekeminen vaatii tekijöiltään kärsivällisyyttä (Kirjamaa kasvattaa), voimia (niiden keräämisessä auttaa hieno työryhmä), intohimoa (sitä on kaikilla, joskus liikaakin) ja huumorintajua (sitä on paljon ja se kasvaa ja paisuu). Pasilassa luodaan kunkin jakson perusta. Siihen tarvitaan kymmeniä puhelinsoittoja ja tuhansia kirjansivuja. Kuvausryhmä matkustaa käsikirjoituksen kanssa kerran viikossa uuteen paikkaan ja rakentaa sinne uuden Kirjamaan. Aurinko, tuuli ja sade muuttavat jokaista kuvaustilannetta. Voisiko tv-ohjelmaa hankalammin tehdä? Ehkä ei, mutta olen riemastunut ja kiitollinen siitä, kuinka moneen uuteen kirjaan, kaupunkiin ja ihmiseen olen retkillämme saanut tutustua. Toivon, että ilo näkyy!
 
Tällä viikolla tv:ssä on vuorossa Tallinna. Virolaiset muistuttavat monessa meitä suomalaisia, mutta jostain syystä tunsin voimakkaasti, että matkallamme saimme kosketuksen eurooppalaisempaan sivistykseen, emme vain ”ugrimugriin” erästä Viron runoilijaa siteeraten. Matkan jälkeen tekee myös mieli kyseenalaistaa käsite, että virolaiset olisivat jonkinlaisessa pikkuveliasetelmassa suomalaisiin nähden.
Ensi viikolla Kainuuseen tapaamaan nuoria ja vanhoja!