|YLE|                          w w w . y l e . f i / k a m e r a k i e r t a a
tulossa
> arkisto
reseptit
tekijät
palaute
etusivu
ARKISTO 2006












  • Lähetys 28.12.2006 >>
    - Kiehtova jokihelmisimpukka voi elää lähes 250 vuotiaaksi. Tapaamme maamme viimeisen helmenpyytäjän Matti Hurun.






  • Lähetys 21.12.2006 >>
    - Annos vanhaa viisautta, paljon puuta ja niputtain ruokoa: näin syntyi Pihtiputaalle Usko Paanasen perheen 8-kulmainen talo.
    - Kun vesi Nellimin järvissä jäähtyy ja siiat valtaa kutukiihko, se tarttuu lipolla kalastaviinkin.
    - Riippumaton ajattelija.


    YRTTISIÄ MAUSTEÖLJYJÄ

    MAUSTEÖLJY I
    rypsiöljyä
    piparminttua
    minttua
    sitruunamelissaa


    MAUSTEÖLJY II
    salviaa
    kirveliä
    timjamia


    Pese pullot hyvin. Öljyn voi myös kuumentaa.





  • Lähetys 23.11.2006 >>
    - Uusi uima-allaskeksintö ja suodatin toteuttavat monta unelmaa.
    - Sveitsiläinen Meinrad Rohner opettaa kellosepäntarkkaa hirsityötä.
    - Riippumaton ajattelija

  • Lähetys 14.12.2006 >>
    - Kierrätysfilosofiaa hauskasti romusta tehtyjen soitinten tahdissa.
    - Vihannespenkin ja kompostorin yhdistelmä on uusi keksintö kotipuutarhaan
    - Suolakurkkuja ja korianteria.
    - Riippumaton ajattelija

    SUOLAKURKUT

    kurkkuja
    valkosipulia
    1 rkl suolaa/l
    porkkananlastuja
    tillin kruunuja
    korianterin siemeniä
    tammen, lehmuksen
    tai mustaherukan
    lehtiä
    maitohappoheraa
    tai hapankaalia 1 rkl
    Kurkut pistellään ja kääritään lehtiin kuten etikkakurkut. Lisätään hapate. Parin viikon kuluttua liemi kiehautetaan ja palautetaan purkkeihin.



  • Lähetys 07.12.2006 >>
    - Lupaava keksintö sammaloituville katoille.
    - Aune Aho on tarinankerronnan Suomen mestari.
    - Juhlava kartanon herkku: yrttiomenasorbetti.
    - Riippumaton ajattelija

    OMENASORBETTI

    omenamehua
    vettä, sokeria
    sitruunamelissaa
    mintun lehtiä
    mansikoita
    vadelmia
    2 munavalkuaista
    Jäähdytä mehu hileiseksi pakastimessa, samoin kovaksi vatkatut valkuaiset.
    Sekoita aina välillä. Yhdistä ainekset. Jäähdytä. Tarjoile marjojen kanssa.



  • Lähetys 30.11.2006 >>
    - Vaaralliset voimajohdot pirstovat asuntoalueita, esimerkkimme on Oulusta. - Vanhan talon uusi elämä: nuoret valtasivat Vaasan entisen poliisitalon, putkat uusiokäytössä.



  • Lähetys 23.11.2006 >>
    - Uusi uima-allaskeksintö ja suodatin toteuttavat monta unelmaa.
    - Sveitsiläinen Meinrad Rohner opettaa kellosepäntarkkaa hirsityötä.
    - Riippumaton ajattelija

    NOKKOSKEITTO

    nokkossilppua ryöpätyistä lehdistä
    öljyä tai voita
    ½ l maitoa
    vehnäjauhoja
    voita
    suolaa
    lisukkeeksi kananmunia

    Jauhot kiehautetaan voissa, ei ruskisteta. Lisätään maito koko ajan sekoittaen, kypsennetään 10 minuuttia. Lisätään nokkossilppu. Lopuksi ennen tarjoilua lisätään suola.



  • Lähetys 16.11.2006 >>
    - Inarissa pelätään vaarantuvatko järven omien lajien istutukset, jos alueen toinen kalanviljelylaitos lopetetaan?
    - Petteri Laiti on viimeinen saamelaisen taidekäsityön taitaja.
    - Voiko kansallinen etu ja kansalaisten etu olla ristiriidassa, kysyy riippumaton ajattelija.

    YRTTIHAUKI

    1 hauki
    öljyä tai voita
    suppilovahveroita
    saksankirveliä
    sitruunamelissaa
    valkopippuria
    suolaa

    Avattu hauki voidellaan öljyllä tai voisulalla. Päälle ripotellaan jauheena yrtit, sienet suola ja pippuri. Paistetaan 175 asteessa n. 40 minuuttia.



  • Lähetys 9.11.2006 >>
    - Kodeissa on asiantuntijamme mukaan paljon vaarallisia portaita.
    - Muovia sisältävä maali rapauttaa tiiliseinänkin.
    - Yrttikoulussa tutustumme salviaan ja valmistamme yrttiperunalettuja.


    PERUNALETUT JA TZATZIKI

    Perunaletut:
    2 dl maitoa
    1 dl vehnäjauhoja
    2 munaa
    6-7 kpl keitettyä perunaa
    1 sipuli
    1 tl suolaa
    mustapippuria
    salviaa, persiljaa
    paistamiseen voita tai öljyä

    Vatkaa maidon joukkoon munat ja vehnäjauhot. Lisää seokseen raastettu peruna, hienonnettu sipuli ja mausteet. Anna taikinan levätä ennen paistamista n. ½ tuntia. Paista taikinasta pieniä lettuja esim. ohukaispannulla. Paista letut miedolla lämmöllä kauniin ruskeiksi molemmin puolin.

    Tzatziki:
    2 dl maustamatonta jogurttia (valutettua)
    2 dl tuorekurkkuraastetta (valutettua)
    2 valkosipulinkynttä
    1 rkl viinietikkaa
    1 rkl oliiviöljyä
    1 tl tuoretta minttua
    suolaa, mustapippuria

    Laita jogurtti valumaan esim. sideharsolla tai suodatinpaperilla vuorattuun siivilään. Anna valua pari tuntia. Raasta kurkku ja valuta myös siitä ylimääräinen neste pois. Yhdistä valutettuun jogurttiin kurkkuraaste ja mausteet. Tarjoa paistettujen perunalettujen lisänä.


  • Lähetys 2.11.2006 >>
    - Laihduttaminen voi olla hauskaa - haihatusta - josta saa vielä hupaisan kirjan.
    - Kylähulluja panoraamakameran läpi kuvattuina.
    - Koskevatko noperusrajoitukset kaikkia autoja, kysyy riippumaton ajattelija.


    YRTTINEN RIEKKOSALAATTI

    lintua (riekkoa tai vaikka broileria)
    punasikuria
    herkkusieniä
    erilaisia salaatteja
    kirsikkatomaatteja
    herneen palkoja
    minttua
    oreganoa
    lipstikkaa
    tomaattidressingiä
    mantelivinegretteä

    Salaatintarpeet, yrtit ja lisukkeet kootaan sievästi punasikurin sisään. Maustetaan vinegrettellä. Lintu leikataan viuhkaksi lautaselle.



  • Lähetys 26.10.2006 >>
    - Kittilän kiertävä kultatehdas tuottaa puhdasta kultaa.
    - Kuningasrapusaaliit kasvavat huimasti joka vuosi.
    - Basilika on viikon yrttimme.
    - Mihin tarvitaan maastoautoja, kysyy riippumaton ajattelija.


    YRTTINEN SAVUKALAPATEE

    TOMAATTI-BASILIKASALAATTI
    tomaattia viipaleina
    sipulia renkaina
    tuoreita basilikan lehtiä
    balsamiviinietikkaa
    oliiviöljyä
    mustapippuria
    suolaa
    hienoa sokeria
    Ainekset ladotaan kerroksittain salaattikulhoon.

    Kerrosten väliin ripotellaan hieman suolaa, sokeria ja vastajauhettua mustapippuria sekä valutetaan öljyä ja balsamiviinietikka. Salaatti on parhaimmillaan kun se saa vetäytyä hetken ja maut tasaantuvat.


  • Lähetys 19.10.2006 >>
    - Suomen kaunein kunta likaa Puulavettä,
    - Saarenmaa on suomalaisten uusi suosikki.
    - Uutuusmauste meksikon rakuuna on myös näyttävä koriste.
    - Riippumaton ajattelija.


    YRTTINEN SAVUKALAPATEE

    savukalaa
    sulaa voita
    tomaattipyreetä
    kalalientä (suolaa)
    ranskan rakuunaa
    saksan kirveliä
    tilliä
    pippureita maun mukaan.

    Savukalat silvitään ja jauhetaan. Lisätään yrtit, asula voi ja pyree. Sekoitetaan hyvin ja kuumennetaan pannussa tai vesihauteessa uunissa.



  • Lähetys 12.10.2006 >>
    - Anu Pylsyn palaneen tekstiiliateljeen tuhkasta versovat uudet ideat ja uusi usko elämään.
    - Rosmariini on vanha hedelmällisyyden symboli, tulehduksia ehkäisevä rohdos ja moniin ruokiin sointuva yrtti.
    - Riippumaton ajattelija.


    ROSMARIINISIPULIPIIRAS

    Pohja:


    1 prk maitorahkaa
    250 g voita
    4 dl vehnäjauhoja
    1 tl leivinjauhetta

    Sekoita maitorahka pehmeään voihin. Lisää jauhot ja leivinjauhe. Sekoita. Anna kovettua jääkaapissa.

    Täyte:

    sipulia
    öljyä
    suolaa
    mustapippuria
    rosmariinia
    kirveliä
    valkosipulituorejuustoa
    2 kanamunaa
    ruohosipulia
    kirveliä



    Sipulit kuullotetaan pannulla. Lisätään rosmariini ja kirveli. Sekoitetaan kulhossa tuorejuusto ja munat. Lisätään joukkoon ruohosipuli ja kirveli. Sipulit kumotaan pohjan päälle ja niiden päälle tuorejuustoseos. Paistetaan 200 asteessa puoli tuntia.


  • Lähetys 5.10.2006 >>
    - Kosmonauttien voimaravintolisä tehtiin ruusujuuresta, kertoo yrttikoulussa tutkija Bertalan Galanbosi.
    - Oma jalo jokirapumme voi vielä nyt hyvin Hyrynsalmen reitin latvavesien lumoavissa maisemissa.
    - Riippumaton ajattelija.


  • Lähetys 28.9.2006 >>
    - Venäläistytöt poimivat huonoiltakin marjapaikoilta erikoisharavillaan marjoja kymmeniä kiloja päivässä.
    - Saimaa-Pielisen järvialue on ehdolla maailmanperintölistalle.
    - Riippumaton ajattelija.


  • Lähetys 21.9.2006 >>
    - Ultra kevyen koneen kyydissä Päijänteen ja Jääsjärven yllä kuulakkaana kesäpäivänä lensi toimittaja-kuvaajamme.
    - Otus ulkoavaruudesta kävi asuntomessuilla: raportti vain tässä ohjelmassa.
    - Hevosvaellus Hailuodon ympäri. Osa 3.
    - Riippumaton ajattelija.


  • Lähetys 14.9.2006 >>
    - J.V. Snellmannin lemmenrunot ja Kaj Chydeniuksen sävellykset - klassikkoja jo syntyessään, todettiin Oulun ensi-illassa
    - Hevosvaellus Hailuodon ympäri. Osa 2.
    - Laatokan laelta näkee kauas.
    - Riippumaton ajattelija.


  • Lähetys 7.9.2006 >>
    - Laatokan luonto tuhansine norppineen ja asumattominen rantoineen luomoaa luontomatkailijan mielen.
    - Hevosvaellus Hailuodon ympäri. Osa I.
    - Kilpailuttaminen käy usein kalliiksi, laskee riippumaton ajattelija.


  • Lähetys 4.5.2006 >>
    - Kuluttajat ratkaisevat, kuinka kauan Suomessa syödään kotimaisia elintarvikkeita.
    - Kainuun Karhu-Jussi hautoo lampaanlihat savusaunassa.
    - Vihje saaristoteillä ja reiteillä liikkuville: Rosalan viikinkikeskus.


    Kevään viimeinen Kamera kiertää -ohjelma on tänään.
    Kiitos hyvästä yhteistyöstä. Toivottelen kaikille katsojille hyvää kesää
    Syksyllä tulemme taas.


    Sienikoulu tulee uusintana kolmena iltana 3x 30 min. Samalla siitä valmistuu
    DVD -versio YLEn Tallennepalvelun myyntiin.
    Sarjaan liittyy myös reseptikirjanen säilöntä- ja käsittelyohjeineen jo alkukesällä.




  • Lähetys 27.4.2006 >>
    - Sekunda tiilikattoja löytyi lisää katsojapalautteen kautta.
    - Herkullisia kalasäilykkeitä kotikonstein: savuahventa, yrttisärkeä ja kuoretta kiiskiliemessä.

    SAVUKUOREITA KIISKILIEMESSÄ

    Kiiskiltä poistetaan suolet ja laitetaan kokonaisina yrttien, pippureiden, ja 1,8 % suolan kanssa. Savukuoreet ladotaan purkkeihin ja päälle kaadetaan siivilöity kiiskiliemi. Purkit suljetaan ja kypsennetään 130 asteisessa uunissa 1 tunti ja 100 asteisessa uunissa 2 tuntia.

    YRTTISÄRKEÄ
    PURKISSA

    Perattuja särkiä
    Rypsiöljyä
    Saksankirveliä
    Sitruunamelissaa
    Valkosipulia
    2-3 valkopippuria
    2-3 mustapippuria
    kalacurrya ripaus
    1,8 % suola



  • Lähetys 20.4.2006 >>
    - Huuliharppujameissa on tunnelmaa terapiaksi asti.
    - Herkullisen poron kuivalihan kypsentää aurinko ja keväinen ahava.
    - Eikö kukaan uskalla myöntää rakennusvirheitään, kysyy riippumaton ajattelija.


  • Lähetys 14.4.2006 >>
    - Vauvauinnit ovat lapsiperheiden viikon odotetuin tapahtuma vuoden halliksi nimetyssä Haukiputaan uimalassa.
    - Kamera seurasi iloista menoa pinnalta ja pintaa syvemmältäkin.
    - Niksejä talvisin verkoilla yksin kalastaville.


  • Lähetys 13.4.2006 >>
    - Luomuruuan suosio kasvaa maailmalla ripeästi. Jäätiinkö Suomessa lähtöruutuun? - Pukusuunnittelija Pirjo Valinen Oulusta on teatterin monitaitaja.


  • Lähetys 6.4.2006 >>
    - Kuudesluokkalaiset tutkivat ja opettivat jääkauden ihmeet nuoremmilleen Sulkavan Kaipolan koulussa: tuloksena ykkössija valtakunnallisessa opetusmenetelmäkilvassa. - Hampusta saa energiaa jopa 8 tonnia hehtaarilta.


  • Lähetys 30.3.2006 >>
    - Polkupyöränkorjaaja Paavo Aittola 82 v. ei lepää laakereillaan, vaan pitää yhä oululaisten pyörät pyörimässä.
    - Kelluva potkukelkka - Kelpo- on hyvä henkivakuutus arvaamattomilla jäillä, avovedessäkin se kulkee näppärästi perämoottorilla.


  • Lähetys 23.3.2006 >>
    - Katsojapalaute tuotti tulosta: omakotitalon voi rakentaa jopa 530 eurolla neliö, laadusta tinkimättä.
    - Kansakoulun opetustauluista tuttu Huittisten meijeri etsii uutta, arvoistaan elämää.


  • Lähetys 16.3.2006 >>
    - Uskovaisten pastilleja ja ikimuotia on saanut Jalavan kaupasta Taivalkoskelta jo vuodesta 1883. Kaupassa toimii myös maamme ainoa rottinkisauvatehdas.
    - Sauli Saksmannin kotitalon entinen navetta on nyt taidetakomo.


  • Lähetys 9.3.2006 >>
    - Jos auton peruutuspeiliin ilmestyy elävän näköinen ilves, ei hätää,se on maalattu. Tekijänä kuvittaja-kuvaaja Ilkka Karttunen.
    - Nousiaisten vanhasta asemasta rakennettiin talkoilla kylätoiminnan keskus.

  • Lähetys 2.3.2006 >>
    -Asbestiongelma ei ole ohi. Uhrit kertovat.
    -Kuinka paljon asuntojen neliöhinnoissa on löysää, kysyy riippumaton ajattelija.
    -Myllykirjastosta on sittenkin tullut tyrnäväläisten ylpeys.


  • Lähetys 9.2.2006 >>
    -Vaarallista asbestia putkahtaa esiin kaikkien ennen vuotta 1987 rakennettujen talojen korjaustöissä, samalla nousevat kustannukset huimasti.
    -Vanhasta pappilasta tuli ylöjärveläisten yhteinen olohuone.


  • Lähetys 2.2.2006 >>
    - Oikealla ravinnolla uupumusta vastaan, Airi Rekilä opastaa.
    - Arvokkaan koulun remontti virvoitti Vehun kylän uuteen eloon.


  • Lähetys 26.1.2006 >>
    - Rakennukset ovat tärkeä osa kansallisomaisuuttamme. Niihin on taltioitunut myös osa kansakuntamme historiasta. Mutta mitä tapahtuu niille rakennuksille - pappiloille, kouluille, asemille, navetoille tai vaikka vanhoille myllyille - joilla ei ole enää alkuperäistä käyttöä. Vanhan talon uusi elämä -sarja kertoo niistä; eikä vain niistä, vaan niiden omistajista, kyläyhteisöistä ja talkooporukoista, jotka asiaansa uskoen ovat herättäneet vanhan rakennuksen uuteen eloon.


  • Lähetys 7.1.2006 >>
    - Vienan Karjalassa veneet tehdään yhä puusta: venemestari Taito Malisen tekemät veneet kantavat hyvin kuormaa ja alistavat vaahtopäät alleen.


<< Takaisin