yle.fi


Lavastaja ja Tehdas

Lavastaja ja Tehdas

16. joulukuuta 2011 Kommentit: 0

Suhteen kolme vaihetta:
1. Symbioosivaihe
2. Eriytymisen vaihe
3. Kumppanuuden vaihe

1. Symbioosivaihe:
”Toisesta nähdään enimmäkseen vain positiivisia puolia, negatiiviset ominaisuudet annetaan anteeksi tai ne peräti sivuutetaan. Me-tunne on tärkeä suhteen jatkuvuuden kannalta.”

ENNAKKOSUUNNITTELU, KÄSIKIRJOITUKSEN PURKU, TUNNELMOINTI

Tuotannon käynnistyessä käsissäni on hieno tarina, edessäni valtavasti uusia kiinnostavia ihmisiä, ympärilläni aina uusi tila tai maisema, taivas kattona ja allani useimmiten juna Tikkurilasta Tampereelle, tai päinvastoin.

Maailmani on nyt Saision kirjoittama.

Tämä ihmisen kokoinen tehdaskaupunki on lämmin, välittävä, paljon elänyt ja nähnyt. Sen luomiseen tarvitaan vähän studiota ja paljon valmiita kuvauspaikkoja.

Sinne vaan, ihmisten sekaan: oikean kenkätehtaan käytäville ja halleihin koneiden väliin, nahkan ja metallin hajuun, työn keskelle, harmaaseen betonikerrostaloon, kaduille, idylliseen omakotitaloon, johtajarouvan kiillotetuille parketeille.
Kaikki on mahdollista, kaikki on olemassa unelmina ja mielikuvina.

Punaista, oranssia, puuta, tiiltä, vanhaa, iätöntä, korutonta, koneita ja työtä, hikeä, naurua ja itkua. Tiloja jotka antavat roolihenkilöille syvyyttä ja lisäkerroksia.
Sen vahvan elämisen fiiliksen kun tekisi näkyväksi.
Mehän tehdään se, ja hienosti tehdäänkin!

2.Eriytymisen vaihe:
"Vasta sitten seuraa työläs vaihe, unelmaa ja ihmistä opetellaan ymmärtämään yhdessä, näitä kahta, jotka liian usein tuskallisesti erotetaan toisistaan: todellinen ihminen, jota rakastetaan, ja unelma, jolla usein on liian vähän tekemistä todellisuuden kanssa.
Kun jaksetaan selvittää perussuhteen karikot, löytyy sen myötä entistä lujempi pohja yhteiselle elämälle. Puhumalla ja sopimalla asioista päästään kiperien tilanteiden yli.” 

STUDION RAKENTAMINEN, KUVAUSPAIKKOJEN HAKEMINEN, KOMPROMISSIEN TEKEMINEN

Budjetteja ja työtuntiarvioita. Realiteetit raamittavat mahdollisuuksia.

Tampereella eksyksissä, valokuvia, soittelua, sopimista. Miltähän tämäkin umpihankinen piha kesällä näyttää… ystävällinen taksikuski antaa kuvauspaikasta hyvän vinkin.
Ottaa päähän kun ei osaa edes lähimpään rautakauppaan ilman karttaa.
Ja auto, oma auto seisoo Tikkurilan parkkipaikalla. Mutta ihmiset ympärillä auttaa!

Ekaosien tärkein koti löytyi, kummallinen talo, harmaa, itse korjailtu, tässä on nyt kaikki meidän Marmista! Järjestäjät hakee kuvauslupia, odotellaan, päästään melkein joka paikkaan! En lakkaa hämmästelemästä Tamperelaisia! Tässä kohdassa hehkutan facebookissa Tampereen ihanuutta.

 Ja sitten studioon. Nyt ei saa kukaan työryhmässä sanoa että oho onpa ihana koti, tässä pitää näkyä ettei ole juuri sisustuslehtiä luettu, mutta vahvasti on eletty ja itse tehty.

Ihanaa kun ohjaaja ja kuvaaja välittää ja miettii tilaa, ihanaa kun kaikki hoituu, vaikka väsyttää eikä koneelle saa photaria ja Scandicissa tyyny on kivikova.

Kompromisseja. Yritän miettiä mikä on oikeasti tärkeää, mistä en luovu.

 

3. Kumppanuuden vaihe:
”Hyvän parisuhteen salaisuus ei ole jatkuvassa onnen tunteessa vaan siinä, että on jaksettu tehdä työtä suhteen eteen ja hyväksyä se, että kukaan eikä mikään ole täydellistä, ei itse eikä toinen, ei myöskään elämä kenties jossakin muualla.”

KUVAUSTILANNE

Tila on nyt toisten. Se on valaistava ja täytettävä elämällä.
Kamerat ja valot rakennetaan, näyttelijä roolissaan näyttää niin todelliselta.

Yhteistyö järjestäjien ja rakentajien kanssa näkyy nyt kaikkialla. Muutoksia tehdään ehkä viime hetkellä, kaikki  joustavat, kaikelle on syy.

Joskus on niin kuuma ja ahdasta ettei kameran käydessä uskalla juuri hengittää, joskus kylmää, pimeää ja märkää. Tässä hetkessä on kaikki elementit, tähän ollaan yhteistuumin pyritty, tässä näkyy kaikkien työ.

Ja usein lavastaja on jo toisaalla ja miettii tulevia.

Kiitos Tehdas!

Malla Helander, lavastussuunnittelija

Valokuvat:
Malla Helander 

Lähteet:
Kankkonen, M & Suutarla A, 2006: Vanhemman työkirja
Mannerheimin Lastensuojeluliitto: Tukea vanhemmille-sivusto
Tiilikka, L, Kankkonen, M & Suutarla, A, 2006: Pieni parisuhdekoulu

Lisää näihin:
7
tykkää tästä

test

  • TEHDAS

    Pirkko Saision kirjoittama draamasarja Tehdas esitetään TV2:ssa 15.2.2012 alkaen. Joukko sarjan tekijöitä kertoo tässä blogissa oman ammattinsa näkökulmasta, miten sarja syntyi.

    YLE Areenasta löydät Tehdas: extrat ja klipit

    Voit seurata kuvauksia facebookissa: facebook.com/TEHDAS-draamasarja

Uusimmat kommentit

Pertti

Luovuudesta syntyy väkisinkin virheitä. Todellinen taiteilija tietää, mitkä niistä kannattaa korjata.