yle.fi


TEHDAS

 • Ohjaaja Tehtaassa

  10. helmikuuta 2012 11 15

  Tehdas-sarjan ensihetket sijoittuvat miltei kymmenen vuoden päähän. Sarjan kirjoittaja Pirkko Saisio toimi Teatterikorkeakoulussa professorina ja minä piipahtelin koulussa vierailevana tuntiopettajana. Kun oppilaat tekivät tehtäviään, niin minä ja Saisio tapoimme aikaa käytävillä: juttelimme salaateista, Simpsoneista, ruodimme omia ihmissuhdesotkujamme ja välillä puhuimme Paul Abbottista. Tämän englantilaisen käsikirjoittajan televisiosarjoja pyöri silloin televisiossa, ja me molemmat olimme vaikuttuneita sarjojen ihmiskuvista.

  Lue lisää

 • Lavastaja ja Tehdas

  16. joulukuuta 2011 0 7

  1. Symbioosivaihe: ”Toisesta nähdään enimmäkseen vain positiivisia puolia, negatiiviset ominaisuudet annetaan anteeksi tai ne peräti sivuutetaan. Me-tunne on tärkeä suhteen jatkuvuuden kannalta.”

  Lue lisää

 • Matka työn ytimeen

  10. marraskuuta 2011 0 3

  Kun kuulin, että pääsen mukaan Tehtaaseen, yksi päällimmäisistä ajatuksistani oli: hienoa päästä taas perehtymään itselle täysin vieraaseen alueeseen, tässä tapauksessa kengäntekoon. Apulaisohjaajana minun on tunnettava käsikirjoituksen maailma, jotta voin olla apuna työryhmälle, ja koska ohjaan avustajat, olisi tässä tapauksessa parasta, että tehtaan työntekijöinä näyttelijöiden lisäksi olisivat oikeat työn taitajat. Onnistuisiko se, oli vielä hämärän peitossa.

  Lue lisää

 • Säveltäjä tehtaassa

  21. lokakuuta 2011 2 5

  Meillä säveltäjillä taitaa kaikilla olla jonkinasteinen luonnevika. Piiloudumme kuukausiksi, vuosiksi tai loppuelämäksi viiden tyhjän vaakasuoran viivan eteen ja haaveilemme mahdottomista. Luksusta ja rauhaisaa yksinoloa tietokeneitten, soittimien ja luonnospaprujen keskellä. Siisti sisätyö. Oma aivoitus saa olla johtaja ja oma nerous ja tyhmyys kukoistaa. Joopa joo.

  Lue lisää

 • Kun jäin auton alle

  5. lokakuuta 2011 0 1

  Meillä oli ohjaaja Jarmo Lampelan ja kuvaaja Hannu Kettusen kanssa kolme yhteistä tuotantopalaveria, joiden aikana kuvasuunnitelma syntyi. Ohjaajalla ja kuvaajalla oli kokemusta vastaavanlaisia kohtauksista sekä alusta alkaen selkeä käsitys siitä, millaista juttua halutaan ja millaisia kuvia tarvitaan.

  Lue lisää

 • Betonin lumo

  28. syyskuuta 2011 3 7

  Kävi niin hyvin, että sain kuvata Tehdas-sarjan ensimmäisen tuotantokauden osat 3 ja 4. Hyvin siksi, että liikuimme paljon lähiömaisemissa. Ensi alkuun ei vaikuta kovinkaan kiehtovalta estetiikalta, mutta täytyy tunnustaa, että jouduin betonin lumoon. Ei heti arvaisi keskiharmaan betonipinnan olevan missään tekemissä minkään estetiikan kanssa, mutta toisin kävi – ainakin minulle kävi. Suuri syy tähän kaikkeen liittyy omaan uskoon tulemiseeni vuonna 1988.

  Lue lisää

 • Silmät auki perstuntumaan luottaen

  16. syyskuuta 2011 1 7

  Tehtaan toinen tuotantokausi on kuvausten loppusuoralla. Tämä tarkoittaa, että osien 1-12 puvustukset ovat valmiit ja lähes kaikki puvustuksen osaset ovat olleet jo kameran edessä. Onkin hyvä kohta valottaa puvustustyötä hieman.

  Lue lisää

 • Elämä tehtaassa

  2. syyskuuta 2011 0 7

  Keväällä 2012 YLE:n kakkoskanavalla esitettävä Tehdas-sarja on tietääkseni Pirkko Saision ensimmäinen sarjamuotoinen alkuperäiskäsikirjoitus televisiolle. Saisio on kirjoittanut Tehtaaseen kaksitoista 50 minuutin mittaista osaa, ja tilauksessa on vielä kuusi uutta. Sarja kertoo nykyajassa elävästä kenkätehtaan väestä; työläisistä, omistajista ja heidän läheisistään.

  Lue lisää

test

 • TEHDAS

  Pirkko Saision kirjoittama draamasarja Tehdas esitetään TV2:ssa 15.2.2012 alkaen. Joukko sarjan tekijöitä kertoo tässä blogissa oman ammattinsa näkökulmasta, miten sarja syntyi.

  YLE Areenasta löydät Tehdas: extrat ja klipit

  Voit seurata kuvauksia facebookissa: facebook.com/TEHDAS-draamasarja

Uusimmat kommentit

Pertti

Uteliaisuus on luovuuden polttoainetta.