yle.fi


Tornin juurelta

 • Kolme havaintoa kuulemisesta

  15. huhtikuuta 2011 Kirjoittaja: Marika Kecskeméti 0 5

  Puolalainen, saksalainen ja sveitsiläinen istuvat pyöreän pöydän ääressä. Keskustellaan radion merkityksestä, keskustellaan kuulemisesta. Kölniläisessä kokoushuoneessa on kolme muutakin hahmoa; on toinen saksalainen, belgialainen ja suomalainenkin. Kevätaurinko paahtaa, ovi kattoterassille on raollaan, ja äänet kävelykadulta kantautuvat ylimpiin kerroksiin.

  Lue lisää

 • Satunnaisia havaintoja italialaisesta televisiosta

  5. huhtikuuta 2011 Kirjoittaja: Juha Rosma 1 5

  Italialaiset lukevat vähän; suuri enemmistö ei edes yhtä kirjaa vuodessa. Lehtikioskit pysyvät hengissä myymällä kaikenlaista oheiskrääsää: leluja, laitteita, videoita, pehmopornoa. Niinpä television merkitys tiedon, viihteen ja propagandan välittäjänä on erittäin suuri. Italialainen viettää keskimäärin neljä tuntia päivittäin laitteen ääressä, ja määrä on kasvussa.

  Lue lisää

 • Rohkeutta Tampereella

  15. maaliskuuta 2011 Kirjoittaja: Erkki Astala 1 1

  Rohkeus oli sana jota käytettiin useampaankin kertaan kun Tampereen lyhytelokuvajuhlia päätettiin sunnuntaina. Rohkeutta kaivattiin elokuviin, mutta rohkeudesta myös palkittiin. Luulen että se mistä puhuttiin ei ollut vain asenne vaan myös taito: usko omaan sanottavaan ja kyky kertoa se kiinnostavalla tavalla, siinä ovat hyvän lyhytelokuvan keskeiset ainesosat

  Lue lisää

 • Tekemisen tarkkuus pitää säilyä!

  30. joulukuuta 2010 Kirjoittaja: Satu Kurvinen 0 3

  Kävin muutamia vuosia sitten Adultassa (nykyinen Keuda) ”Mediakäsikirjoittamisen” kurssin. Syksystä kevääseen kestävällä ajalla kävimme läpi kaikkia erilaisia kirjoittamisen tyyppejä, alustajina Suomen huippuja dokkareista elokuviin. Sinne hakiessani luulin olevani ihan hyvä kirjoittaja. Ehkä olen sitä vieläkin, mutta käsikirjoittajaksi minusta ei ilman koulutusta ja stipendiaatteja ole.

  Lue lisää

 • Rauhallista Joulua

  22. joulukuuta 2010 Kirjoittaja: Yle Draama 0 0

  Vuoden 2011 alusta Tornin juurelta kertovat kuulumisia mm. Tuire Lindström (päällikkö Yle Draama) Sirpa Bertling (genretuottaja Suomidraama ja yhteistuotannot) Liselott Forsman (genretuottaja Aikalaisdraama ja yhteistuotannot) ja Satu Kurvinen (genretuottaja Radioteatteri ja käsikirjoitettu viihde).

  Lue lisää

 • Neljä dogmaa

  29. marraskuuta 2010 Kirjoittaja: Harri Virtanen 15 4

  Ville Virtanen kirjoitti kolumnissaan, että ”sarjoittuminen tuhoaa draaman moderniteetin”. Kolumni julkaistiin minun unessani. Vastaan nyt tähän unikolumniin. Näin valvetilassa asia on mielestäni täysin päinvastoin. Sarjoittuminen on luonut pohjan draaman nousulle kaikissa Pohjoismaissa.

  Lue lisää

 • Jaetun oivalluksen arvo

  10. marraskuuta 2010 Kirjoittaja: Liselott Forsman 1 2

  Minulta on pyydetty kolumni työstäni Inputissa (International Public Broadcasting) ja EBUssa (European Broadcasting Union). Juuri nyt kesken YLEn yhteistyöneuvotteluita onkin vaikea kirjoittaa ajankohtaisemmista draama-asioista, vaikka muutokset aina puhuttavat. Myös kansainvälisesti.

  Lue lisää

 • Arkkityyppejä pilvessä

  27. lokakuuta 2010 Kirjoittaja: Sakari Heiskanen 4 0

  Kun käsikirjoittaja tekee televisiosarjaa hän omistaa tarinansa kokonaan. Kun kirjailija kirjoittaa kirjan, tarina on hänen henkistä omaisuuttaan. Monissa välineissä esiintyvässä tarinassa on toisenlainen laki. Kun tarina leviää mediapilveen, sen omistaa isompi joukko ihmisiä. Miten sitä hoidetaan?

  Lue lisää

 • Käsikirjoittaminen verkkoon ja verkossa

  14. lokakuuta 2010 Kirjoittaja: Johanna Aho 2 0

  Verkko on noussut viime vuosina relevantiksi draaman jakelukanavaksi tv:n ja radion rinnalle. Kuluttaja/käyttäjä ei enää kovin kauaa edes hahmota, mikä väline hänellä kulloinkin on käytössään.

  Lue lisää

 • Mission possible - elinvoimaa draamasta

  1. lokakuuta 2010 Kirjoittaja: Olli Tola 2 3

  Nyt se sitten vihdoin alkaa! Vuosia valmisteltu suurhanke, koko perheelle suunnattu draamakomedia Uusi päivä kohtaa yleisönsä televisiossa, radiossa ja netissä! Olen aivan täpinöissäni. Unelma toteutuu ja on riemullista elää nämä hetket.

  Lue lisää

test

 • Tornin juurelta

  Tornin juurelta -kolumni on YLEn fiktion tekijöiden ja vaikuttajien vaihtuva puheenvuoro.

Uusimmat kommentit

Pertti

Vaikka kaikki taputtaisivat sinulle, olet onnistunut vasta kun voit taputtaa itsellesi.