yle.fi


Tornin juurelta

  • Kahvihuoneet kunniaan!

    10. syyskuuta 2010 Kirjoittaja: Sirpa Bertling 2 0

    TV2:n draamassa on toimiva kahvihuone. Sinne mahtuu koko henkilökunta yhtä aikaa, siellä on kahvinkeitin ja jääkaappi ja jokaisella oma posliinimuki. Sinne kutsutaan mielellään myös vieraita, hekin saavat juoda posliinimukeista. Siellä nauretaan paljon, mutta siellä voi myös itkeä jos siltä tuntuu. Siellä ollaan ammatista ja sukupuolesta riippumatta tasa-arvoisia, siellä suvaitaan kaikkien mielipiteet.

    Lue lisää

  • Leikkiin ryhtyminen vaatii rohkeutta

    2. syyskuuta 2010 Kirjoittaja: Marina Meinander 1 3

    Minulta kysytään jatkuvasti: "Miten sinun kädenjälkesi tulee näkymään Kotikadussa?" Taipaleeni Kotikadun ruorissa on vasta alussa, ja suuret linjanvedot tuntuvat vaarallisilta. Mutta jos saisin vapaasti visioida, niin voisin vastata vaikka näin:

    Lue lisää

  • Itsekkyys ja avoimuus

    23. kesäkuuta 2010 Kirjoittaja: Pekka Ruohoranta 2 0

    YLE on kevään aikana pohtinut isosti kotimaisen draaman tuottamisen periaatteita. Keskiössä on ollut se, mikä on omatuotantoisen ja indie- yhtiöiltä hankittavan teostyyppisen draaman suhde. Vastakkain eivät kuitenkaan ole olleet itsekkyys ja avoimuus, koska haluamme yhdistää ne. Tiukan taloudenpidon maailmassa YLEn on oltava itsekäs ja huolehdittava siitä, että oma tuotantokone työskentelee tasaisesti ja täydellä volyymilla – myös draamassa. Käyttämätön tuotantoresurssi menee palkkoina kokonaan hukkaan. Kun tuotantokone käy tehokkaasti, se tuottaa Ylen kokonaisedun näkökulmasta draamaa vain käyttömenojen hinnalla.

    Lue lisää

  • Bumpen i flödet

    16. kesäkuuta 2010 Kirjoittaja: Janina Jansson 0 2

    Jag har bestämt mig för att vara stolt över att vara en ”bump” – ett farthinder – i flödet. Termen har jag lånat av YleX:s kanalchef Satu Keto-Kantele, som i sin Tornin juurelta- kolumn Korkeakulttuurimönjää (20.4) funderar över dramats plats och position i radion. Public service när det är som bäst eller ”töyssy lähetysvirrassa” – en bump i sändningsflödet?

    Lue lisää

  • Lost loppui, montako jaksoa katsoit?

    11. kesäkuuta 2010 Kirjoittaja: Sakari Heiskanen 3 0

    Kun televisiosarja Lost alkoi, katsoin kaksi jaksoa. Sitten en katsonut enää. Tylsää tv:tä. Kaksi vuotta myöhemmin katsoin taas yhden jakson. Tyypit olivat edelleen yhtä hukassa. Eilen tuli viimeinen osa. Jonnekin kirkkauteen siinä siirryttiin ja aika kristillisen näköisissä puitteissa. Ihme sarja. Lost on priima esimerkki sisällön ajattelemiseen liittyvästä muutoksesta, joka pamahti tajuntaani kollega Raitasen käytyä Amsterdamissa. Hän toi sieltä oudontuoksuisia transutuliaisia.

    Lue lisää

  • Ylen haasteet

    2. kesäkuuta 2010 Kirjoittaja: Olli-Pekka Heinonen 3 0

    Käsikirjoittaja Pekko Pesonen kirjoitti käsin ansiokkaan blogin, joka vaatii vastauksia. Pelko sensuurista oli ainoa asia, joka pani haukkomaan henkeä. Sisältöjen kehittämiseen tähtäävä kriittisyys on arvokkainta, mitä Yle nettikeskusteluista voi saada. Sen sensurointi on sama kuin heittäisi siemenperunat roskikseen.

    Lue lisää

  • Talvisodan henki ja muita kliseitä

    17. toukokuuta 2010 Kirjoittaja: Juha-Pekka Hotinen 1 2

    Kliseet kuten talvisodan henki tai suomalainen kansanluonne ovat sillä tavoin piristäviä asioita, että niihin voi suhtautua monin tavoin, tilanteesta ja mielentilasta riippuen. Niihin voi suhtautua harmittomasti ja iloisesti samalla tavoin pelkkinä työvälineinä kuin muihinkin satuihin. Silloin ne ovat samanlaisia leikkikaluja kuin kitsi ja puujalkavitsi. Toiseksi niihin voi suhtautua naiivisti eli uskoa niihin. Ja kolmanneksi niihin voi suhtautua analyyttisesti: voi esimerkiksi pohdiskella, miksi niihin yhä uskotaan tai on koskaan uskottu, tai mitä ne itse asiassa tarkoittavat.

    Lue lisää

  • Te puolijärkiset kaksimieliset ihmiset!

    5. toukokuuta 2010 Kirjoittaja: Erik Bäckman 1 1

    Turha loukkaantua. Se on tutkittu juttu. Markkinatutkijoiden kaappiluuranko on, että siitä mitä ihmiset väittävät aikovansa tehdä, voi tosi huonosti ennustaa mitä he loppujen lopuksi tekevät. Kun kysytään ihmisten autonostoaikeita ja verrataan toteutuneisiin ostoihin, suurin osa autonostajista tulee porukasta, joka väittää ettei aio ostaa autoa.

    Lue lisää

  • Korkeakulttuurimönjää

    20. huhtikuuta 2010 Kirjoittaja: Satu Keto-Kantele 0 1

    Julkista palvelua pahimmillaan? Korkeakulttuurimönjä nimeltä draama.

    Lue lisää

  • Kotikatu spin off

    14. huhtikuuta 2010 Kirjoittaja: Marko Rauhala 4 0

    Spin-off on suosikkisarjasta tai elokuvasta, miksei kirjastakin, ponnahtava jatkojaloste. Spin-off syntyy, kun jokin suosikkihahmo, teema, sisällön osa-alue tai vaikka koko konsepti alkaa kasvaa alkuperäisen teoksen rinnalla itsenäiseksi ilmiöksi. Jos ja kun näin tapahtuu, on arvioitava, voisiko kyseinen ilmiö olla niin vahva, että se voisi elää menestyksellä omaa elämäänsä.

    Lue lisää

test

  • Tornin juurelta

    Tornin juurelta -kolumni on YLEn fiktion tekijöiden ja vaikuttajien vaihtuva puheenvuoro.

Uusimmat kommentit

Pertti

Inspiraatio on petollinen rakastaja.