yle.fi


 

 

 
 

 

 
 

Kuvan keinot

Sanotaan, että yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Sanotaan myös, että kuva kertoo totuuden. Näin saattaa ollakin – mutta esimerkiksi valokuvan ottajalla on monia keinoja vaikuttaa katsojan kuvasta tekemään tulkintaan.

Kuvan rajaaminen on keinoista yksinkertaisin. Kuvan ottaja voi valita, kuinka suuri osa jostakin ihmisryhmästä otetaan kuvaan mukaan, tai hän voi jättää kaunista maisemakuvaa rumentavan autonromun kuvan ulkopuolelle. Kuvan kokokin vaikuttaa rajaukseen.

Kuvan kompositio eli sommittelu tarkoittaa sitä, miten kuvan eri osat sijoittuvat toisiinsa nähden. Mitä on keskellä ja mitä jää kuvan reunoille? Mikä on kuvassa lähellä ja mikä kaukana?

Kohde voidaan kuvata monesta eri suunnasta, kuvakulmasta, joka sekin vaikuttaa tulkintaan. Alhaalta päin kuvattu henkilö näyttää isommalta ja vaikutusvaltaisemmalta kuin ylhäältä päin kuvattu.

Myös väreillä, valaistuksella ja kontrastilla voidaan vaikuttaa kuvan tunnelmaan ja sen antamaan yleisvaikutelmaan. Varsinkin värien tulkinta on kulttuurisidonnaista: esimerkiksi punaiseen väriin yhdistetään eri merkitys eri kulttuureissa.

Vaikka valokuva vangitsee tilanteesta vain pysähtyneen hetken, se voi antaa vaikutelman liikkeestä. Kuva vauhdikkaasti astelevasta poliitikosta luo paljon dynaamisemman mielikuvan kuin kuva samasta henkilöstä nojatuolissa istumassa.

 
 

Poimintoja  

ylpallo

Julkisuuden tähden

Mediajulkisuus on nykyajan valuuttaa. Julkisuuden myötävaikutuksella tullaan valituksi eduskuntaan, hankitaan mandaatti päätöksille, myyd... Lue lisää