yle.fi


 

 

 
 

 

 
 

Animaatiotekniikat

On olemassa lukuisia eri työskentelytapoja ja tekniikoita, joilla voidaan luoda animaatioita. Rikas työtapojen kirjo tarjoaa mahdollisuuden aloittaa ilman aiempaa kokemusta. Liikkeen illuusio syntyy jo pelkällä paperilla ja kynällä. Tekniikoita voi myös yhdistellä. Mielikuvitus on rajana animaation tekemisessä!

Animaatiopajan opetuksen kuusi vaihetta:

1. Havainto, elämys – johdatus käsiteltävään aiheeseen, usein esimerkkityö, ohjelma
2. Kokeilu – työskentelyn idea ja ilmaisu hahmottuvat oppilaille
3. Harjoittelu – kokeilussa havaitut elementit tutuksi mm. työskentely, tekniikka
4. Ryhmätyö – pohjautuu omaan ilmaisuun (työskentely dokumentoidaan!)
5. Katsominen ja arviointi – ensisijaisesti työskentelyprosessin arviointia
6. Soveltaminen – mediataidot käyttöön, integrointi aihekokonaisuuksina eri aiheisiin

Harjoitukset:


ikoni_harjoitus

Pieni ja iso plärä

Ennen varsinaisen animaation tekoa kannattaa oppilaiden kokeilla animaation ideaa pienellä havainnollistavalla kokeilulla.


ikoni_harjoitus

Skannausanimaatio

Skannausanimaatiossa luodaan liike oppilaiden piirtämille hahmoille. Liikkeen luomiseen tarvitaan videon editointiohjelma.


ikoni_harjoitus

Piirrosanimaatio

Yksinkertaisen piirrosanimaation voi tehdä GIF-animaationa kuvankäsittelyohjelmalla. Ohjelmassa kuvat väritetään ja niihin lisätä tausta.


ikoni_harjoitus

Pala-animaatio

Pala-animaation hahmot tehdään kartongista leikaten tai repien. Hahmoja liikutellaan esimerkiksi kartongista valmistetulla taustalla.


ikoni_harjoitus

Vaha-animaatio

Vaha-animaation hahmot muovaillaan vahasta tai savesta. Hahmojen ei tarvitse olla monimutkaisia, vaan animaation toiminta voi olla hyvinkin yksinkertaista.


ikoni_harjoitus

Esineanimaatio

Hahmoina esineanimaatiossa toimivat muun muassa nuket ja muut esineet, joita liikutellaan taustalla. Lavastus voidaan rakentaa esimerkiksi pahvilaatikkoon.


ikoni_harjoitus

Valokuva-animaatio

Yksinkertainen valokuva-animaatio tehdään GIF-animaationa kuvankäsittelyohjelmalla. Animaatio syntyy yksittäisiä, toisistaan hieman poikkeavia kuvia yhdistämällä.


 
 

Poimintoja  

opepallo

Varkaat tiedon valtatiellä

Internet on kaikessa laajuudessaan sekä hyödyllisen että myös täysin tarpeettoman tiedon aarreaitta. Tiedon käyttämiseen on jokaisella ... Lue lisää