noora loves eko,reilu ja luomu

 • Joululahjainspiraatiota

  Askartelu ja koristeleminen kuuluvat monen jouluperinteisiin. Minä en niinkään leikkaa, liimaa, ompele ja väkerrä, mutta aina joulukuun alussa kaivan kaapista joulukoristeet, -valot ja kynttilät, ja virittäydyn joulufiilikseen joululaulucd-levyjen säestämänä.

  Piipahdin muutama viikko takaperin Taikin joulumyyjäisissä etsimässä joululahjoja ja joululahjaideoita, ja löysinkin monta mainiota vinkkiä toteutettavaksi! Katsokaapa esimerkiksi näitä dinosaurus-pipareita:

   

  Ihan mainioita! Piparit eivät varsinaisesti olleet myynnissä, vaan kojulla kaupattiin piparkakkumuotteja, joita myyjä Hanna Poranen oli itse taivuttanut pellistä.

   

   Minä en taida itse lähteä taivuttamaan muotteja, mutta ehkä piparkakkujen leipomisen voisi silti toteuttaa jotenkin luovemmin. Esimerkiksi näin:

  Ihan mainioita! En tosin ehkä antaisi pimppipiparia joululahjaksi mummolle... Mutta siskolle tai kavereille kyllä, ehdottomasti. :)

  Jos muuten omaat itse hyviä piparkakkuideoita, osallistupa Olotilan ja Puoli seitsemän -ohjelman piparkakkukisaan täällä. Voittaja julkaistaan Ykkösen PS-ohjelmassa.

  Joululeipomusten lisäksi törmäsin myyjäisissä muutamiin erilaisiin vanhoista värikynistä askarreltuihin koruihin:

  Kahden alimman kuvan kaulakoru on sen verran taidokasta käsityötä, että tuskin ihan moni meistä osaisi tällaista kotosalla askarrella. Ylimmän kuvan korvikset sen sijaan ovat jo helpompi nakki. Korvakoruja voi tehdä melkin mistä tahansa, kunhan vaan hommaa itse korvaan kiinnitettävän osan vaikka askarteluliikkeestä. Bongasin esimerkiksi vanhoista napeista tehtyjä korviksia Design Forumin Ornamon joulumyyjäisistä viime viikonloppuna ja katsokaas näitä:

   

  Korvakorut on tehty vanhoista lusikanvarsista, ja onpa sekaan eksynyt vanha lamppukin.

  Löysin Taikista kuitenkin yhden ehdottomasn suosikkijutun: aivan ihanat liukuvärjätyt villasukat! Olen villasukkien suurkuluttaja ja sukkien suunnittelija Anna Walve taisikin vähän ihmetellä innostustani... Mutta eihän kuvan villaisia polvisukkia voi kuin rakastaa!

  Johanna Kokon tapa, ommella villapipoon nahkalippa on mielestäni hyvä idea: ehkä näin saa suojattua itsensä vaakasuoralta loskatykitykseltä edes vähän paremmin? Vai onko se toiveajattelua, loska siis! Tuntuu, että pienikin loskasade kohottaisi joulumieltä, kun ulkona on niin syksyistä ja pimeää...

  Myyjäislöytöjen sokerina pohjalla - sananmukaisesti - ovat Niina Thuneborgin irtokarkkikorut.

   

  Karkit ovat kuulemma ihan aitoja irtsareita, mutta ne on käsitelty jonkinsortin lakalla. Naureskelimme, että karkit olisivat melko varmasti olleet ikuisia ilman käsittelyäkin. Nyt ne ovat oikeasti i-kui-si-a. Vaikka tulisi minkälainen maailmanloppu ja täystuho, nämä ikikarkit eivät katoa olemasta millään. Ehkä.

  Pakko vielä esitellä Erika Niemisen Parasta jälkeen -koru. Huvittava. 

  Näistä ideoista kaikki eivät ehkä ole kotosalla toteutettavissa, tai edes kovin käytännöllisiä, mutta hauskoja ne ovat kaikki! Minä en tänä jouluna askartele, mutta leivon kyllä. Olen muutamana jouluna antanut lahjaksi itsetehtyä mysliä ja myös kuivatut omenalastut ovat hyvä joululahjaidea. Tärkeintähän kuitenkin on yhdessäolo ja kaikki ne omat joulurutiinit. Minä aion saunoa, laulaa, herkutella ja olla rakkaimpien seurassa. Se on parasta!

  Psst... Blogisarjani loppuu seuraavan blogaukseni jälkeen ja 1.1.2010 alkaen luvassa ovat uudet kuviot. Mutta mitkä? Siitä lisää viimeisessä blogauksessani!

  Kommentoi 5 Lue kommentit


 • Mekkojahdissa Linnan jatkoilla

  Taas on yhdet Linnan juhlat juhlittu ja Suomi tokenee mekkokrapulastaan. Miten itsenäisyysjuhlinnan keskiössä aina ovatkin Linnaan kutsuttujen naisten koltut? Onhan se nyt vähän hassua, eikö? Mutta toisaalta, ymmärrän mekkointoilun täysin: me suomalaiset hienostelemme ja panostamme itseemme ylipäänsä aivan liian harvoin, ja ehkä Linnan juhlat konkretisoivat sen glamourin, jota niin moni meistä välillä kaipaa.

  Osallistuin viime yönä Linnan jatkoille etsien väenpaljoudesta muun muassa ekologisia juhlamekkoja:

   

  Sukelsin siis jonnekin Miina Äkkijyrkän, Ike Kanervan, Sami Sykön, Aira Samulinin, Jorma Uotisen ja Mikko & rouva Alatalon ja kymmenien epätoivoisten wannabe-julkkisten sekaan etsimään kiinnostavia juhlakolttuja. Etsin ja etsin mekkoja, tuntikausia. Vielä puolenyön aikankaan ei Teatterin jatkoilla ollut näkynyt yhtäkään ekomekkoa. Puuh.

   

  Hih, Heidi Hautala näytti tullessaan niin hukassaolevan näköiseltä, että ehkä minun olisi pitänyt mennä häntä jututtamaan. Mutta taidan olla huono julkkistoimittaja, kun haluan antaa ihmisten mielummin olla rauhassa, kuin mennä piinaamaan heitä joksenkin turhan tuntuisilla kysymyksillä. Minusta ei tule uutta Rita Tainolaa... 

  Klipillä mainitsemani, käytetyistä videonauhoista tehty mekko nähtiin Linnassa Katri Komin yllä, mutta en valitettavasti bongannut häntä jatkoilta. Olisin halunnut kokeilla, miltä videnauhamekko tuntuu, se nimittäin näytti kotisohvalta katsottuna melkoisen jäykältä ja tönköltä, mutta oli mielestäni kuitenkin ihan yllättävän näyttävän näköinen. Linnassa nähtiin myös mekko, joka oli valmistettu t-paidoista ja pyyhkeistä, mutta Hanna Sarén ei kertonut lähetyksessä, kenen yllä mekko oli! Harmittaa ihan vietävästi. Asia on minulle siis yhä mysteeri...

  Mekkoturhautumisten jälkeen, sunnuntain puolella yötä, bongasin vihdoin juhlista Johanna Sumuvuoren, jonka mekon protovaihetta kävin kurkkaamassa viime viikolla. Nyt mekko näytti tältä:

  Sumuvuoren mekko oli mielestäni jo protovaiheessa upea, mutta valmiina vieläkin kauniimpi.

  Johanna Sumuvuori kertoi olevansa tyytyväinen pukuunsa, eikä hermostusta ollut aiheuttanut edes se, että puku valmistui vasta vähän ennen kuutta itsenäisyyspäivän iltana!

  Johannan puvussa asusteina toimivat näyttävä hiuskoru ja minimalistiset korvakorut. Ranneke oli tehty samasta materiaalista, jota mekon hartiakoristeissakin oli käytetty. Aina ei siis suinkaan tarvitse ostaa - tai vuokrata (kuten Maria Jungner oli tehnyt) - kalliita ja aitoja koruja, myös huomattavasti halvempi ratkaisu voi saada kantajansa näyttämään arvokkaalta. Löydät kuvat asusteista gallerian puolelta!

  Sumuvuori itse ihaili etenkin PMMPn Paula Vesalan Vanhatapio-mekkoa, joka itseasiassa oli yksi omistakin suosikeistani. Myös Maria Guzenina-Richardson näytti upealta. Kysyessäni Sumuvuorelta, mitä hän ylipäänsä ajatteli Linnan muodista, totesi poliitikko, että toivoisi eri ikäisten naisten suosivan rohkeasti nuoria suunnittelijoita. Kaiken kaikkiaan Sumuvuori piti Linnan mekkoloistoa tyylikkäänä.

  Kuulemani mukaan useampikin mekko oli Linnassa toista (tai jopa kolmatta) kertaa päällä. Esimerkiksi Sari Sarkolmaalla oli yllään mekko, jota on käytetty juhlissa aikaisemminkin. Elina Moisio puolestaan pukeutui Johanna Sumuvuoren vanhaan Linna-mekkoon.

  Väsyttyäni tulosta tuottamattomaan ekomekkojahtiin, lopetin hienostelun ja suuntasin kotiin:

   

  Linnan juhlat 2009 -kuvagalleriaan pääset tästä.

  Hanna Sarénin muotikommentit puolestaan löydät täältä. Mitä mieltä olit uudesta kommentaattorista?

   

  Kommentoi 7 Lue kommentit


 • Puhtaiden makujen puolesta

  Piipahdin kiinnostavan kuuloisessa Streetfood Helsinki -tapahtumassa kuulemassa, mitä muun muassa 10+Kiehuu! ja PMP oikein tarkoittavat.

  PMP eli Vaihtoehtoliike puhtaiden makujen puolesta on yhdistys, joka haluaa luoda vaihtoehtoja teollisuuden ja ruokakauppaketjujen homogeniselle ja prosessoidulle ruokatarjonnalle. PMP:n tavoite on alueellisten ruokakulttuurien kehittäminen. Tätä kannatan minäkin! Olisi upeaa, jos esimerkiksi suomalaiset ruokakauppaketjut ryhtyisivät ottamaan tuotevalikoimaansa enemmän paikallista tarjontaa ja edistämään lähellä tuotettujen elintarvikkeiden näkyvyyttä ja myyntiä. Ja se lähiruoka, sitä pitäisi myydä kohtuuhinnalla, eiikä ajatuksella "rahastetaan nyt niitä uushippejä, jotka ovat valmiita olemaan eettisiä ja ekologisia", sillä kyse on perusruoasta, ei elitistisestä liikkeestä.

  Streetfood Helsinki oli yksi PMP:n 10+Kiehuu! -projektin monista ruokatapahtumista. Tilaisuudessa oli nähtävissä melkoisen luovaa ruoka-aineiden esillepanoa, katsokaapa! ...ja jos videolla on ongelmia pyöriä, voit tsekata pätkän suoraan YouTubesta!
   

    ...ja sori yltiöpäinen zoomailu: testasin uutta kameraani ensimmäistä kertaa eilen, ja sen taisi huomata :)

  Klipillä oli muutamakin esimerkki ruoka-aineiden luovasta käytöstä: videon alun hammasharjoissa ei suinkaan siis ollut hammastahnaa, vaan jälkiruoaksi tarkoitettua piparminttutahnaa, joka tarjoiltiin vieraille hammasharjojen päältä. Sushi taas on luovaa ja kaunista alusta loppuun! Sushien lisäksi tarjolla oli voitaikinapohjaisiksi luulemiani "asioita", jotka olikin tehty kanannahasta! Hui.

  Sushirullista: kokki rullasi merilevän ja riisin väliin porkkanaa, kurkkua, lohta, ruohosipulia, krassia jne. eli puhtaita makuja. Juuri tätä PMP haluaa edistää: ei eineksiä ja teollista huttua, vaan aitoja ruoka-aineita ja makuja. 

  Projektin isä, ruokatoimittaja ja kirjailija Christer Lindgren valmistelee juuri elokuussa 2010 julkaistavaa Kiehuu! Uusi suomalainen keittiö -suurteostaan, jolle Streetfood ja muut tulevat ruokaprojektit luovat pohjaa. Odotan kirjaa innolla, sillä suomalainen ruokakulttuuri todella on murroksessa ja suurteokselle on tarvetta.

  Hienoa huomata, että Suomessakin ruoan ympärille alkaa syntyä mitä kiinnostavampia liikkeitä ja tapahtumia, asia kun koskee meitä kaikkia joka päivä. Näin joulun alla on sitäpaitsi helppo turvautua melkoisen ekologisiin, puhtaisiin ja kotimaisiin makuihin, niitähän se joulupöytä on pullollaan. Testasin juuri eilen, miltä maistuu huolella keitetty ohrapuuro (kauramaitoon tehtynä) rusinoiden, hunajan ja kanelin kanssa: vähintään yhtä hyvää kuin perinteinen riisipuuro, paitsi että paljon ekologisempi vaihtoehto. Mikset sinäkin vaihtaisi tänä jouluna riisiä ohraan? Kokeilepa!

   

   

  Kommentoi 5 Lue kommentit


 • Uusi Musta

  Hei kaverit. Kuten olen kertonut, on tämä viimeinen blogitekstini YLE Olotilassa. Tässä koko syksyn jatkuneen suunnittelutyön tulos:

  YLE JA TARINATALO VERKKOYHTEISTYÖHÖN

  YLE ja tuotantoyhtiö Tarinatalo aloittavat yhteistyön verkkopalveluissa. Ensimmäinen yhteinen verkkotuotanto, Uusi Musta käynnistyy tammikuussa.

  Palvelu perustuu suositun terveysväittämiä käsittelevän blogaajan Noora Shinglerin Kemikaalicocktail-blogin teemoihin.

  Uusi Musta tarjoaa verkossa kiinnostavasti toimitettuja juttuja ja videoita, kokoaa yhteen blogeja ja tarjoaa kontaktipinnan kaikille, joilla on tarve muuttaa elämäntyyliään kestävämpään suuntaan. Uusi Musta kyseenalaistaa naisille suunnattuja terveysväittämiä,
  kauneusihanteita ja tabuja ja paljastaa kaupallisuuden näiden taustalta. Uusi Musta aloittaa toimintansa netissä, mutta keväällä sisältöjä laajennetaan myös radioon 15-osaiseksi ohjelmasarjaksi. Käyttäjät osallistuvat voimakkaasti sivuston sisällöntuotantoon.

  Nooran tuottajaparina aloittaa digimediassa pitkän uran tehnyt Katja Lahti. Vastaavana tuottajana toimii Tarinatalon toimitusjohtaja Kari Tervo. YLEssä tilaajana toimii Jari Lahti ja Tarinatalon vastinparina Reetta Ranta.

  Lisätiedot:
  Jari Lahti, YLE, 0405444326
  Kari Tervo, Tarinatalo Oy, 0500-456978
  www.tarinatalo.fi

  Katsopa videoterveiseni Kemikaalicocktailista!

  Minä sanon siis nyt Olotilalle heipat, nähdään ensi vuoden puolella Uusi Musta -sivuilla. Löydät sivulle joko Kemikaalicocktail-blogin tai YLEn etusivujen kautta. Tarkkaa julkaisupäivää en vielä kerro, mutta huomaatte kyllä kun alkaa tapahtua!

  Hyvää joulunodotusta kaikille ja jännittävää vuotta 2010,

  xoxo Noora

  Kommentoi 1 Lue kommentit


kirjoittajasta

Noora loves eko,reilu ja luomu

Toimittaja Noora Shingler seikkaili trendien näkymättömien arvojen maailmassa vuonna 2009. Blogi paljastaa helppoja vinkkejä eettisen, ekologisen, terveellisen ja tyylikkään elämän kulutusvalintoihin.

kommentoiduimmat

Muualla Yle.fi:ssä