noora loves eko,reilu ja luomu

  • Luonnonmukainen ihonhoito kunnioittaa ihmistä ja luontoa







    Siinä missä ekologisuus ja eettinen ajattelu valtaavat alaa kuluttajan mielissä ruokakaupassa, koskevat samat ajankohtaiset – ja toisaalta vuosituhansia vanhat – ilmiöt myös kosmetiikkaa. Luonnonmukainen tai luonnollinen ei tarkoita ainoastaan ilman kemikaaleja kasvatettuja vihanneksia, vaan myös laajaa skaalaa kosmetiikkatuotteita, -valmistajia ja -brändejä.

    Erilaisten allergioiden ja yliherkkyysoireiden yleistyessä on Suomessakin alettu kiinnostua siitä, mitä iholle ja hiuksiin oikeastaan laitetaan ja mitä pitkäaikaisvaikutuksia kemikaaleilla on.  Mitä tarkoittaa se pieni präntti rasvapurkin kyljessä? Tulisiko siitä ymmärtää jotakin? Onko purkin sisällöllä hirveästi väliä?

     

    Sertifikaatti takaa tuotteen turvallisuuden ja aitouden

    Ennen kuin tuotteita voi vertailla, on tärkeää ymmärtää mitä tarkoitetaan luonnon- ja luomukosmetiikalla. Käytetyt raaka-aineet ovat nimensä mukaan luonnollisia, eivät keinotekoisia eli synteettisiä. Mutta mikä ero on luonnonkosmetiikalla ja luomukosmetiikalla? Sen osaa selvittää Pro Luonnonkosmetiikan luennoitsija ja asiantuntija Minna Viinikallio:

    - Asia kannattaa ajatella niin, että luonnonkosmetiikka on yläotsikko ja luomukosmetiikka on sen alaotsikko. Luonnonkosmetiikkassa ei ole määritelty aivan tarkkoja määriä sille luomuainesosien määrälle, jota tuotteissa käytetään. Pyrkimyksenä kuitenkin on käyttää niin paljon luomuainesosia kuin mahdollista. Sen sijaan luomukosmetiikassa määritelmät ovat tarkempia. Luomukosmetiikassa on luonnollisestikin enemmän luomuainesosia kuin luonnonkosmetiikassa, mutta myös luonnonkosmetiikka sisältää luomuainesosia. Kun käyttää sertifioituja luonnon- tai luomukosmetiikkabrändejä, voi olla varma siitä, että käyttää turvallista ja testattua kosmetiikkaa. On hyvä suosia sertifioituja merkkejä, sillä luonnollisuudella ratsastaa nykyään moni merkki, jolla ei ole mitään tekemistä luonnonkosmetiikan kanssa! selvittää Viinikallio.

    Sertifikaatti onkin helppo nyrkkisääntö: kun tuotteella on sertifikaatti, on se testattu ja turvallinen sekä ihmisille että luonnolle. Laajimmalle levinneet luonnonkosmetiikkasertifioijat ovat saksalainen BDIH sekä italialainen AIAB. Englantilainen Soil Association ja ranskalainen Ecocert puolestaan sertifioivat luomukosmetiikkaa. Kaikki neljä sertifikaattia takaavat tuotteiden luonnollisuuden ja sen, että käytetyt ainesosat ovat turvallisia.

    Ammattilaisesta apua tuotteiden löytämiseen

    Olen nyt perillä siitä, miten löydän luotettavat tuotteet – kosmetiikkamarkkinoilla huijatuksi tuleminen kun ei ole tavatonta... Mutta kannattaa silti muistaa, että luonnonkosmetiikkaan pätee sama kuin muuhunkin: kaikki tuotteet eivät sovi kaikille ja siksi yhtä merkkiä kokeilleena ja pettyneenä ei voi vetää johtopäätöstä kaikesta luonnonkosmetiikasta. On tärkeää kokeilla ja etsiä itselle paras tuote, ja siinä auttaa parhaiten ammattilainen. Minä annoin kasvoni helsinkiläisen kauneushoitola Eko-Egon Elina Taavitsaisen käsiin. Taavitsainen suosittaa malttia niille, jotka haluavat siirtyä tavanomaisen kosmetiikan parista luonnollisempien tuotteiden pariin ja peräänkuuluttaa kokonaisvaltaista ajattelua:

    - Aloitan asiakkaan kasvohoidon mielelläni selän käsittelyllä. Selkärangan nikamaväleistä lähtevät hermot vaikuttavat sisäelimiimme ja selän hoitaminen heijastuu sitä kautta koko elimistöön. Myös kiinalaisessa ja intialaisessa lääketieteessä selän akupisteet ja chakrat ovat keskeisessä asemassa. On tietenkin myös tärkeää tutustua asiakkaaseen huolella ja tietää mahdollisimman paljon elämäntavoista, harrastuksista, ruokavaliosta, allergioista ja sairauksista – sillä kaikki vaikuttaa ihoon.

    Taavitsainen kyselee minulta huolella edellä mainitut asiat ja päätyy tekemään savihauteen alaselkääni. Se pidetään vaikuttamassa koko kasvohoidon ajan.  Lapaluiden alla on wine&dine-alue, jota hoitamalla rentoutetaan vatsaa. Vatsan rentoutuminen puolestaan heijastuu myös ihoon. Kasvojen hoitamisessa tarvitaan aivan yhtä paljon sisäistä kuin ulkoista hoitoa, ja stressin laukaiseminen on Egolaisille tärkeää:

    - Nykyihminen elää niin hektistä elämää, että monet unohtavat hoitaa itseään hoitaessaan kaikkea ja kaikkia muita. Me panostamme täällä siihen, että asiakas saa hyvää hoitoa, rentouttavaa musiikkia - tai hiljaisuutta - sekä myös makunautintoja. Oikea ravinto on tärkeä asia ihonkin hoidossa, Taavitsainen lisää.

    Valkosavi-riisimaito-kookos-naamion vaikuttaessa kaalinlehtien kanssa kasvoillani mietin, miksi onkin niin, että tiedämme vihannesten, hedelmien, runsaan veden juonnin, hyvien rasvojen ja vitamiinien olevan meille tärkeitä, mutta kosmetiikkaostoksilla luonnontuotteet ovat monelle tuntemattomia?

    - Kun luonnollista ravintoa pidetään ihmiselle parhaana ravintoa ja puhtaita raaka-aineita oikein peräänkuulutetaan, niin  miksi kosmetiikassa väitetään päinvastoin? Miten synteettinen voi olla iholle parempaa kuin luonnon omat aineet? kysyy estonomi Minna Viinikallio retorisesti ja jatkaa:

    - Kosmetiikan vaikutuksia on tutkittu tähän saakka lähes pelkästään ihmisen kannalta, ja niiden loppusijoituspaikka on unohdettu täysin tai sitä ei ole ymmärretty. Kosmetiikan keinotekoisten aineiden vaikutuksesta ympäristöön puhutaan ihan hirveän vähän, vaikka kyseessä on iso ja vakava ongelma. Jätevedenpuhdistamoita ei ole suunniteltu suodattamaan kosmetiikan kemikaaleja ja ne päätyvätkin suureksi osaksi meriin ja luontoon.

    Eko-Egossa lähestulkoon kaikki hoidoissa käytetyt aineet menevät asiakkaan päältä bioroskiin, todellista ympäristöajattelua!

    Luonnonkosmetiikka ei kerry ekosysteemiin

    Luonnonkosmetiikan ympäristönäkökulmaa  tukee vastikään julkaistu Rita Stiensin kirja Totuus kosmetiikasta. Kirjassa kerrotaan, kuinka turistirantojen korallien värit haalistuvat aurinkorasvojen uv-filttereiden jouduttua ihmisten ihoilta meriveteen. Ruotsin luonnonsuojeluliitto puolestaan tutkitutti aikaisemmin tänä vuonna aurinkorasvojen ympäristöön kertyvien aineiden määrän, ja tulos oli huima: jokaisessa tutkitussa tuotteessa oli 1 - 4 luonnolle haitallista kemikaalia.

    On siis iso ekoteko käyttää luonnonkosmetiikkaa!  Sertifioitu, luonnonmukainen kosmetiikka eroaa tavanomaisesta markettikosmetiikasta monella tavalla. Luonnonkosmetiikka ei sisällä:

    -    synteettisiä hajusteita

    -     väri- tai säilöntäaineita

    -    kovia, vaahtoavia pesutensidejä

    -    silikoneja tai mineraaliöljyjä

    Lisäksi luonnonkosmetiikassa käytetyt raaka-aineet ovat kasvi- tai kivikunnan tuotteita kuten öljyjä, uutteita ja mineraalipigmenttejä.

    Perinteisessä kosmetiikassa eniten yliherkistymisreaktioita aiheuttavat hajusteet ja säilöntäaineet, joita ovat esimerkiksi paljon puhutut parabeenit. Sertifioidussa luonnonkosmetiikassa ei parabeenejä ole, eikä se myöskään sisällä alumiinia, jota on markettien antiperspiranteissa.

    Toimiiko luonnonkosmetiikka yhtä hyvin kuin perinteinen?

    25 vuotta luonnonkosmetiikan parissa toiminut Taavitsainen osaa kiteyttää nopeasti pääsyyn siihen, miksi hän vannoo luomukosmetiikan nimeen: paremmat tulokset.

    - Tulokset ovat huomattavasti parempia ja asiakkaat tyytyväisempiä. Me vähennämme ensisijaisesti asiakkaiden oman ihon ja kehon kemikaalikuormaa, ja bonuksena ympäristönkin kemikaalitaakka kevenee.  Kun asiakas saapuu vastaanotolle, arvioin hänen ihonsa ja sille sopivat tuotteet, ja siitä se sitten lähtee. Meillä on myynnissä luonnonkosmetiikkasarjoja, joihin kuuluu myös meikkejä ja hiustuotteita, Taavitsainen kertoo.

    Hyvä tapa aloittaa luonnonkosmetiikan kokeilu on siis vaikkapa varata aika kosmetologille, joka osaa kertoa eri tuotteista ja tehdä niillä hoitojakin. Luonnonkosmetiikalla tehdään samanlaisia hoitoja kuin perinteiselläkin kosmetologilla, kaikkea hieronnasta ja ihonpuhdistuksesta käsihoitoihin ja ehostuksiin. Tarjolla on myös uutuuksia kuten kivihierontaa, jota allekirjoittanut myös testasi ja ihastui kovasti!

    Itse en yhden käynnin perusteella osaa sanoa, onko luonnonkosmetiikalla tehty hoito iholleni parempi kuin perinteinen, mutta nautin äärettömästi siitä, että sain iholleni raaka-aineita, jotka tuoksuvat luonnolliselle ja lisäksi ihoni oli hoidon jälkeen erittäin heleä ja pehmeä. Pitää kokeilla uudestaan ja seurata hoidon pitkäaikaisvaikutusta. Ravinnon ja elämäntapojen tärkeyttä ei saa unohtaa: kaikki heijastuu ihoon.

    Luonnonmetiikkaa myyvät kosmetologien lisäksi luontaistuotekaupat sekä hyvin varustetut tavaratalot. Jos kiinnostuit kokeilemaan, löytyy ohesta listaus eri paikkakuntien luonnontuotteita käyttävistä hoitoloista. Lista täydentyy vähitellen. Jos omaa paikkakuntaasi ei lastassa mainita, saattaa lähelläsi kuitenkin olla luonnonkosmetiikkahoitola. Vinkkaathan minulle, jos tiedät hoitolan, joka listalta puuttuu!

    Sertifioitua luonnonkosmetiikkaa käyttävät hoitolat

    Löytyykö omalta kotipaikkakunnaltasi luonnonkosmetiikkaa käyttävä kosmetologi, jota haluat suositella muillekin? Lisää jutun perään oma kommenttisi ja vinkkaa muille Olotilan lukijoille!

     

    Kommentoi 14 Lue kommentit


  • Sertifioitua luonnonkosmetiikkaa käyttäviä kosmetologeja ja hoitoloita

     

    Hoitoloita ei ole eritelty niissä käytettävien tuotesarjojen mukaan, eikä lista sisällä välttämättä kaikkia luonnonkosmetiikkaa käyttäviä hoitoloita. Lista on koottu 31.10.2008. 

    DRAGSFJÄRD
    ESPOO
    HELSINKI
    HYVINKÄÄ
    HÄMEENKYRÖ
    IISALMI 
    ILOMANTSI
    JÄRVENPÄÄ
    KERAVA
    KOTKA
    KUOPIO
    LAIHIA
    LOIMAA
    LOVIISA
     

    MIKKELI
    MOUHIJÄRVI
    OULU
    PORI
    PORVOO
    RIIHIMÄKI
    RAUMA
    ROVANIEMI
    RUOKOLAHTI
    SEINÄJOKI   
    TAMPERE
    TURKU
    VAASA
    VANTAA

     

     

     

    DRAGSFJÄRD

    Studio Ulla Andrejeff
    Furumalmintie 5 A 6
    25870 Dragsfjärd

    ESPOO

    Indigo Kauneus- ja Jalkahoitola
    Elina Tehikoski
    Maalarikuja 3
    02650 Espoo

    Kartanokylpylä Kaisankoti   
    Bodomintie 37
    02740 Espoo   
    www.kaisankoti.fi

    Kauneushoitola Minna Nevala-Hannula
    Norokuja 5 L 17
    02770 Espoo
    09- 8674 6380
    www.minnanhoitola.fi

    Kauneushoitola Riitta Haapala
    Linnuntie 6 A 1
    02661 Espoo

    HELSINKI

    Beauty Boutique
    Minna Vehkajärvi
    Kantalettarentie 7
    00420 Helsinki

    Kauneushoitola Charlotta
    Sanna Rantanen
    Isokaari 3
    00200 Helsinki

    Dr. Hauschka-hoitola Sofia
    Miila Kallonen, Dr.Hauschka –kouluttaja Suomessa
    Kuvernöörintie 14
    00840 Helsinki

    Kauneushoitola Eko-Ego
    Kaisaniemenkatu 1B
    00100 Helsinki
    www.ekoego.fi

    Aromaattinen Hoitola Marianne

    Kuparitie 1
    00440 Helsinki
    www.terveyskulma.fi

    Luontaishoitola Mesihelmi   
    Maamiehentie 19 A 2 krs.   
    00760 Helsinki
    www.mesihelmi.fi

    Organic Beauty House
    Tmi Unieva
    Caloniuksenkatu 6
    00100 Helsinki
    www.obh.fi

    Lymfa- ja kauneushoitola Tuulikki Pohjolainen
    Kaisaniemenkatu 1 C 8. krs
    00100 Helsinki

    Kauneushoitola Niina Pollari
    Mannerheimintie 64
    00260 Helsinki

    Kosmetologi Katri Soppela
    Naistenklinikka
    Haartmaninkatu 2
    00290 Helsinki

    Energiahoitola Valon Temppeli
    Mechelininkatu 28 B
    00100 Helsinki
    www.valontemppeli.com

    Kauneushoitola Vire
    Sipoonkatu 8 A 6
    00520 Helsinki
    www.kauneushoitolavire.com

    HYVINKÄÄ
       

    Aroma & Wellness
    Tmi Jaana Hiltunen
    Koivukuja 189
    05820 Hyvinkää

    jaana.hiltunen(a)pp7.inet.fi

    HÄMEENKYRÖ

    Kauneushoitola- ja hyvinvointikeskus Rosmarii
    Hämeenkyrön liikekeskus
    Härkikuja 2
    39100 Hämeenkyrö

    IISALMI   

    Hoitola Ruusunnuppu
    Riitta Rytkönen
    Pohjolankatu 9 A
    74100 Iisalmi

    ruusunnuppu(a)meili.fi

    ILOMANTSI

    Kauneushoitola Violetta
    Maritta Nuutinen
    Mantsintie 8
    82900 Ilomantsi

    JÄRVENPÄÄ

    Hyvänolonhoitola Keiju
    Sari Saario-Imponen
    Sibeliuksenkatu 3
    04400 Järvenpää

    KERAVA

    Hoitola Solania
    Keskikatu 4
    04200 Kerava

    KOTKA

    Luontaishoitola Spa Meritähti
    Seponkatu 13
    48600 Kotka    
    www.spameritahti.fi

    KUOPIO

    Ainon Elämänvireys
    Satamakatu 21
    70100 Kuopio
    www.ainonelamanvireys.fi

    LAIHIA

    Kauneushoitola P.I.G.M.E.N.T
    Minna Niemi   
    Mäki-Ruutintie 5
    66400 Laihia

    LOIMAA

    Hoitola Sabrina
    Turuntie 14
    32200 Loimaa

    LOVIISA

    Salon Mereth   
    Kuningattarenkatu 9
    07900 Loviisa

    MIKKELI

    Kauneus Keidas
    Riitta Siiskonen
    Raatihuoneenkatu 12 B 12
    50100 Mikkeli

    riitta.siiskonen(a)kauneuskeidas.com
    www.kauneuskeidas.com

    MOUHIJÄRVI

    Hoitola Rosmarii
    Veteraanintie 14
    38460 Mouhijärvi
     

    OULU

    Hoitola Eheäolo
    Hallituskatu 10 B, 90100 Oulu
    www.eheaolo.fi

    PORI

    Hoitola Laventeli
    Hanna Laurila
    Ratakatu 29
    28120 Pori

    Naturelisa (äitiyslomalla)
    Tuulikyläntie 135
    28220 Pori
    www.naturelisa.com

    Kauneushoitola Pia Söderlund/Hyvinvointi Center
    Valtakatu 4 A
    28100 Pori
    www.hyvinvointicenter.fi

    PORVOO

    Kosmetologi Kirsti Hägglund
    Pykälistöntie 75
    06500 Porvoo

    Kauneus- ja Luontaishoitola Marius
    Linnankoskenkatu 17
    06100 Porvoo
    www.hoitolamarius.com

    Marja Köngäs
    Jokikatu 36
    06100 Porvoo

    marjakongas(a)hotmail.com

    RAUMA

    Kauneushoitola Efrosiina
    Nortamonkatu 26
    26100 Rauma
    www.efrosiina.fi

    Kauneushoitola Helmi
    Hanna Airokivi
    Anundilankatu 6
    26100 Rauma

    RIIHIMÄKI

    Hämeenkadun Kauneushuone
    Sirpa Martikainen
    kauneushuone (at) phnet.fi
    www.kauneushuone.com

    ROVANIEMI

    Aroma-Ki
    Kauppakeskus Revontuli, 2 krs
    Koskikatu 27 B
    96100 Rovaniemi
    www.aroma-ki.fi

    Hoitola Rosanne
    Anne Härkönen (äitiyslomalla)
     Tuohitie 5 C 30
    96910 Rovaniemi

    RUOKOLAHTI

    Kauneus- ja hyvinvointihoitola Mar-Lee
    Harjukuja 2 as 3
    56100 Ruokolahti
    www.hoitolamar-lee.fi

    SEINÄJOKI   

    Kauneushoitola Satusalonki
    Valtionkatu 1 C
    60100 Seinäjoki
    puh. 06 - 414 1204
    www.satusalonki.sinfoniaoy.fi

    TAMPERE

    Kauneushoitola Aurinkolintu
    Kosmetologi Kirsi Pallari-Junttu
    Liikekeskus Siperia/Media 54
    Satakunnankatu 18
    33210 Tampere
    www.aurinkolintu.com

    Tampereen Kauneusateljee   
    Aleksanterinkatu 29 A , 7. krs
    33100 Tampere
    www.kauneusateljee.fi

    TURKU

    Day Spa Laventeli
    Rauhankatu 12 A
    20100 Turku

    FazeVisio
    Maariankatu 3b, 2 krs
    20100 Turku
    www.miakuusisto.net

    Forum Sauna
    Kurjenmäenkatu 17
    20720 Turku
    www.forumsauna.fi
    www.saunaterapia.com

    Kauneushoitola Tähtisalonki
    Asentajankatu 8, 2krs
    20320 Turku

    VAASA

    Day Spa Relax
    Minna Niemi
    Tropiclandia
    Kesäpolku 1
    65100 Vaasa

    VANTAA

    Kosmetologi Johanna Partonen
    Vanhaporvoontie 389
    01490 Vantaa
    040-8366385

     

    Kommentoi 0


  • Tamppooneja ja tahtotilaa




    Toimituksen naisia kiinnosti tietää, miten ja mistä aineista terveyssiteet valmistetaan, osa kun oli kuullut niiden aiheuttavat joillekin naisille pahoja allergisia reaktioita. Tajusin nopeasti, että arkemme on täynnä aineita, joista me emme tiedä mitään!

    En todellakaan osannut arvata, että naisten limakalvot altistuvat kuukausittain muoveille ja formaldehydille, tai että osa naisista saa polviin saakka ulottuvia allergiareaktioita. Tiesitkö, että siteitä ja tamponeita valkaistaan vetyperoksidilla? Kummallisinta on, ettei näiden tuotteiden myyntipakkauksissa tarvitse mainita aineita, joista tuotteet on tehty.

    Olemme tottuneet siihen, että ruokapakkauksista näkee rasvaprosentin ja lisäaineet, kosmetiikkatuotteissa on INCI-listat, tekstiileistä löytyvät valmistusmateriaali- ja pesutiedot jne. Terveyssiteet sen sijaan ovat joku kummallinen väliinputoaja, jonka koostumusta naisille ei muka tarvitse kertoa.

    Käytin terveysside-casea tässä havainnollistavana esimerkkinä siitä, kuinka helppoa kuluttajaa on olla informoimatta, vain jättämällä olennainen tuotetieto pois. Tieto, jota kuluttaja ei osaa kaivata. Terveyssiteen kohdalla kuluttaja ei välttämättä ymmärrä, että tietoa tarvittaisiin, naiset ehkä ajattelevat: ”Tässä on varmaan vaan pumpulia kun tässä ei lue mitään, tää on varmaan niin luonnontuote, ettei tässä tarvii mainita raaka-aineita…” Näin ajattelisin itse – ellen tietäisi toisin.

    On monia näkymättömiä asioita, joita kaupassa kannattaa huomioida. Kotimaisuus on tietenkin yksi asia. Minä suosin kotimaista luomua, joka on 100% kemikaalivapaata ja puhdasta ruokaa, jonka tuottaminen ja kuljettaminen on ekologista ja kestävää. Kuvitelma suomalaisen ruoan puhtaudesta on auttamattoman vanhentunut. Kuukausi takaperin kotimainen, maan johtaviin tomaatin tuottajiin kuuluva toimija jäi kiinni laittoman torjunta-aineen käytöstä. Juttu on menossa oikeuteen. Nämä tomaatit päätyivät kauppaan ja ihmisten suihin. Kyseessä olivat ihan tavalliset suomalaiset tomaatit, jotka helposti kuvitellaan jotenkin puhtaammiksi kuin vaikkapa espanjalaiset vastaavat. Suomalainen puhtaus on myytti.

    Me emme elä jossain pohjoisessa lintukodossa: Suomi on EU-maa ja suomalainen ruoka on EU:ssa tuotettua ruokaa siinä missä saksalainen, ranskalainen, tanskalainen tai espanjalainenkin. Kotimaisen suosiminen kannattaa tietenkin työllistävyyden näkökulmasta aina – olen iso Suomi-fani – omat mielikuvat puhtaudesta kannattaa silti päivittää 2000-luvulle. Sana suomalainen ei tarkoita samaa kuin kemikaalivapaa, se ei tarkoita puhtaampaa kuin naapurimaan tuote tai sen terveellisempää kuin ulkomainen vastaava elintarvike. Sana luomu tarkoittaa niitä asioita, joiksi sana suomalainen  usein mielletään. Kun siis suomalainen haluaa tukea kotimaista, ekologista ja kemikaalivapaata maataloutta, kannattaa kaupassa suunnata luomutuotteiden äärelle, jos niitä on tarjolla.  Esimerkiksi luomuliha saattaa kuulua kaupan valikoimiin, vaikkei se olekaan esillä lihatiskissä, aina kannattaa kysyä.

    Se, antaako kuluttaja arvoa luomutuotannolle, lapsityövoimavapaalle tekstiiliteollisuudelle, reilulle kahvin viljelylle tai kestäville tuotteille on jokaisen oma valinta. Toiselle merkkaa ei eläimillä testattu ja toiselle kotimaisuus. Kolmas valitsee reilun tuotteen ja neljäs haluaa vaan halvimman.  Ekologiseen tai eettiseen ostopäätökseen voi pyrkiä kaikessa teipistä autoon, kunhan muistaa puntaroida vaihtoehtoja edes joskus. Kukaan ei voi pelastaa maapalloa yksin, mutta kaikki voivat tehdä jotakin. Hinnan ei tulisi enää olla ainoa kriteeri ostamiselle ja laatu, se on saanut uusia, näkymättömiä, ulottuvuuksia – eettiset ja ekologiset sellaiset.

    Psst…




    Katso Kuningaskuluttajan kiinnostava juttu Kackerlacka-liikkeestä




    Juttu terveyssiteiden kemikaaleista Kuningaskuluttajassa

    Lue luonnonkosmetiikkasuosikeistani Metro-lehdessä

     

    Kommentoi 6 Lue kommentit


  • Tekoeko ärsyttää!

    Usein epäekologiset valinnat ja ostospäätökset tehdään vanhasta tottumuksesta välttämättä edes ymmärtämättä, että oma valinta voisi olla vihreämpi. Maailma kuitenkin muuttuu ja niin pitäisi tapahtua myös kulutustottumuksille ja elämäntavoille. Luksuksesta ja tyylistä ei silti tarvitse tinkiä!

    Eettiset valinnat eivät välttämättä ole helppoja tehdä. Mistä tietää, mikä tuote on ekologinen ja mikä ei? Miten vaatteen valmistusmaan olosuhteista voi olla varma?  Saako mitä tahansa tuotetta mainostaa sanalla luonnollinen?

    Olen superärsyyntynyt näkemään kaupassa tuotteita, joilla ei ole mitään tekemistä ekologisuuden kanssa, mutta jota kuitenkin ratsastavat vihreällä imagolla. Aivan tavalliset tuotteet saadaan näyttämään ympäristöystävällisiltä kun ne pakataan pahviin tai rusehtavaan pakkaukseen tai kun kylkeen lätkäistään sanat luonnollinen, luonnollisempi vaihtoehto, eko tai vihreä. Niin tekoekoa! Tekoekoissa tuotteissa käytetään usein maanläheisiä fontteja ja mainoksissa puhutaan Itämerestä, eläimistä, lapsista ja luonnosta. On vaikea erottaa mikä on totta ja mikä ei. Juuri näissä asioissa autan sinua ja kerron niksit oikeasti eettisten ja ekologisten valintojen helpottamiseksi. Sinun täytyy vain muistaa lukea blogia ja jakaa myös omat vinkkisi keskustelualueelle!

    Aikaisemmin ekoilua on pidetty hamppuhousuihin pukeutuvien rastapäiden touhuna, mutta ne ajat ovat takanapäin. Luomutuotteita saa jo jokaisesta ruokakaupasta, kestovaippabuumi kasvaa kasvamistaan, muovikassit ovat paheksuttavia eikä kukaan kehtaa enää ajaa citymaasturilla. Iso auto on yhtä junttia kuin paita Nykästyyliin farkkujen sisällä tai sukat sandaaleissa. Julkinen liikenne, työmatkapyöräily, kimppakyydit ja kävelypalaverit ovat monille ihan tavallista arkea. Joko sinä olet tehnyt voitavasi pienemmän ekologisen jalanjäljen jättämiseksi?

    Tulen antamaan sinulle monia vinkkejä edellä mainittuihin liittyen ja ehkä sinäkin voit antaa omia vinkkejäsi minulle ja muille lukijoille?

    Saatat olla Olotilassa parhaillaan ensimmäistä kertaa, ja haluankin vinkata sinulle viimekertaisesta jutustani, joka käsitteli luonnonmukaisia hoitoja tekeviä kosmetologeja. Luulin heitä olevan Suomessa vaan muutamia, mutta olin väärässä! Täältä löydät kokoamani listan paikoista, jotka käyttävät sertifioitua luonnonkosmetiikkaa. Huomaa kuitenkin, että lista täydentyy vielä.

    Jos tiedät kosmetologin, jonka pitäisi olla kyseisellä listalla, ilmoitathan minulle osoitteeseen: noora.vanhanen(a)yle.fi. Listalle pääsevät kosmetologit ja hoitolat, jotka käyttävät sertifioitua luonnonkosmetiikkaa.

     

    Kommentoi 9 Lue kommentit


kirjoittajasta

Noora loves eko,reilu ja luomu

Toimittaja Noora Shingler seikkaili trendien näkymättömien arvojen maailmassa vuonna 2009. Blogi paljastaa helppoja vinkkejä eettisen, ekologisen, terveellisen ja tyylikkään elämän kulutusvalintoihin.

kommentoiduimmat

Muualla Yle.fi:ssä