noora loves eko,reilu ja luomu

 • Luonnonmukainen ihonhoito kunnioittaa ihmistä ja luontoa  Siinä missä ekologisuus ja eettinen ajattelu valtaavat alaa kuluttajan mielissä ruokakaupassa, koskevat samat ajankohtaiset – ja toisaalta vuosituhansia vanhat – ilmiöt myös kosmetiikkaa. Luonnonmukainen tai luonnollinen ei tarkoita ainoastaan ilman kemikaaleja kasvatettuja vihanneksia, vaan myös laajaa skaalaa kosmetiikkatuotteita, -valmistajia ja -brändejä.

  Erilaisten allergioiden ja yliherkkyysoireiden yleistyessä on Suomessakin alettu kiinnostua siitä, mitä iholle ja hiuksiin oikeastaan laitetaan ja mitä pitkäaikaisvaikutuksia kemikaaleilla on.  Mitä tarkoittaa se pieni präntti rasvapurkin kyljessä? Tulisiko siitä ymmärtää jotakin? Onko purkin sisällöllä hirveästi väliä?

   

  Sertifikaatti takaa tuotteen turvallisuuden ja aitouden

  Ennen kuin tuotteita voi vertailla, on tärkeää ymmärtää mitä tarkoitetaan luonnon- ja luomukosmetiikalla. Käytetyt raaka-aineet ovat nimensä mukaan luonnollisia, eivät keinotekoisia eli synteettisiä. Mutta mikä ero on luonnonkosmetiikalla ja luomukosmetiikalla? Sen osaa selvittää Pro Luonnonkosmetiikan luennoitsija ja asiantuntija Minna Viinikallio:

  - Asia kannattaa ajatella niin, että luonnonkosmetiikka on yläotsikko ja luomukosmetiikka on sen alaotsikko. Luonnonkosmetiikkassa ei ole määritelty aivan tarkkoja määriä sille luomuainesosien määrälle, jota tuotteissa käytetään. Pyrkimyksenä kuitenkin on käyttää niin paljon luomuainesosia kuin mahdollista. Sen sijaan luomukosmetiikassa määritelmät ovat tarkempia. Luomukosmetiikassa on luonnollisestikin enemmän luomuainesosia kuin luonnonkosmetiikassa, mutta myös luonnonkosmetiikka sisältää luomuainesosia. Kun käyttää sertifioituja luonnon- tai luomukosmetiikkabrändejä, voi olla varma siitä, että käyttää turvallista ja testattua kosmetiikkaa. On hyvä suosia sertifioituja merkkejä, sillä luonnollisuudella ratsastaa nykyään moni merkki, jolla ei ole mitään tekemistä luonnonkosmetiikan kanssa! selvittää Viinikallio.

  Sertifikaatti onkin helppo nyrkkisääntö: kun tuotteella on sertifikaatti, on se testattu ja turvallinen sekä ihmisille että luonnolle. Laajimmalle levinneet luonnonkosmetiikkasertifioijat ovat saksalainen BDIH sekä italialainen AIAB. Englantilainen Soil Association ja ranskalainen Ecocert puolestaan sertifioivat luomukosmetiikkaa. Kaikki neljä sertifikaattia takaavat tuotteiden luonnollisuuden ja sen, että käytetyt ainesosat ovat turvallisia.

  Ammattilaisesta apua tuotteiden löytämiseen

  Olen nyt perillä siitä, miten löydän luotettavat tuotteet – kosmetiikkamarkkinoilla huijatuksi tuleminen kun ei ole tavatonta... Mutta kannattaa silti muistaa, että luonnonkosmetiikkaan pätee sama kuin muuhunkin: kaikki tuotteet eivät sovi kaikille ja siksi yhtä merkkiä kokeilleena ja pettyneenä ei voi vetää johtopäätöstä kaikesta luonnonkosmetiikasta. On tärkeää kokeilla ja etsiä itselle paras tuote, ja siinä auttaa parhaiten ammattilainen. Minä annoin kasvoni helsinkiläisen kauneushoitola Eko-Egon Elina Taavitsaisen käsiin. Taavitsainen suosittaa malttia niille, jotka haluavat siirtyä tavanomaisen kosmetiikan parista luonnollisempien tuotteiden pariin ja peräänkuuluttaa kokonaisvaltaista ajattelua:

  - Aloitan asiakkaan kasvohoidon mielelläni selän käsittelyllä. Selkärangan nikamaväleistä lähtevät hermot vaikuttavat sisäelimiimme ja selän hoitaminen heijastuu sitä kautta koko elimistöön. Myös kiinalaisessa ja intialaisessa lääketieteessä selän akupisteet ja chakrat ovat keskeisessä asemassa. On tietenkin myös tärkeää tutustua asiakkaaseen huolella ja tietää mahdollisimman paljon elämäntavoista, harrastuksista, ruokavaliosta, allergioista ja sairauksista – sillä kaikki vaikuttaa ihoon.

  Taavitsainen kyselee minulta huolella edellä mainitut asiat ja päätyy tekemään savihauteen alaselkääni. Se pidetään vaikuttamassa koko kasvohoidon ajan.  Lapaluiden alla on wine&dine-alue, jota hoitamalla rentoutetaan vatsaa. Vatsan rentoutuminen puolestaan heijastuu myös ihoon. Kasvojen hoitamisessa tarvitaan aivan yhtä paljon sisäistä kuin ulkoista hoitoa, ja stressin laukaiseminen on Egolaisille tärkeää:

  - Nykyihminen elää niin hektistä elämää, että monet unohtavat hoitaa itseään hoitaessaan kaikkea ja kaikkia muita. Me panostamme täällä siihen, että asiakas saa hyvää hoitoa, rentouttavaa musiikkia - tai hiljaisuutta - sekä myös makunautintoja. Oikea ravinto on tärkeä asia ihonkin hoidossa, Taavitsainen lisää.

  Valkosavi-riisimaito-kookos-naamion vaikuttaessa kaalinlehtien kanssa kasvoillani mietin, miksi onkin niin, että tiedämme vihannesten, hedelmien, runsaan veden juonnin, hyvien rasvojen ja vitamiinien olevan meille tärkeitä, mutta kosmetiikkaostoksilla luonnontuotteet ovat monelle tuntemattomia?

  - Kun luonnollista ravintoa pidetään ihmiselle parhaana ravintoa ja puhtaita raaka-aineita oikein peräänkuulutetaan, niin  miksi kosmetiikassa väitetään päinvastoin? Miten synteettinen voi olla iholle parempaa kuin luonnon omat aineet? kysyy estonomi Minna Viinikallio retorisesti ja jatkaa:

  - Kosmetiikan vaikutuksia on tutkittu tähän saakka lähes pelkästään ihmisen kannalta, ja niiden loppusijoituspaikka on unohdettu täysin tai sitä ei ole ymmärretty. Kosmetiikan keinotekoisten aineiden vaikutuksesta ympäristöön puhutaan ihan hirveän vähän, vaikka kyseessä on iso ja vakava ongelma. Jätevedenpuhdistamoita ei ole suunniteltu suodattamaan kosmetiikan kemikaaleja ja ne päätyvätkin suureksi osaksi meriin ja luontoon.

  Eko-Egossa lähestulkoon kaikki hoidoissa käytetyt aineet menevät asiakkaan päältä bioroskiin, todellista ympäristöajattelua!

  Luonnonkosmetiikka ei kerry ekosysteemiin

  Luonnonkosmetiikan ympäristönäkökulmaa  tukee vastikään julkaistu Rita Stiensin kirja Totuus kosmetiikasta. Kirjassa kerrotaan, kuinka turistirantojen korallien värit haalistuvat aurinkorasvojen uv-filttereiden jouduttua ihmisten ihoilta meriveteen. Ruotsin luonnonsuojeluliitto puolestaan tutkitutti aikaisemmin tänä vuonna aurinkorasvojen ympäristöön kertyvien aineiden määrän, ja tulos oli huima: jokaisessa tutkitussa tuotteessa oli 1 - 4 luonnolle haitallista kemikaalia.

  On siis iso ekoteko käyttää luonnonkosmetiikkaa!  Sertifioitu, luonnonmukainen kosmetiikka eroaa tavanomaisesta markettikosmetiikasta monella tavalla. Luonnonkosmetiikka ei sisällä:

  -    synteettisiä hajusteita

  -     väri- tai säilöntäaineita

  -    kovia, vaahtoavia pesutensidejä

  -    silikoneja tai mineraaliöljyjä

  Lisäksi luonnonkosmetiikassa käytetyt raaka-aineet ovat kasvi- tai kivikunnan tuotteita kuten öljyjä, uutteita ja mineraalipigmenttejä.

  Perinteisessä kosmetiikassa eniten yliherkistymisreaktioita aiheuttavat hajusteet ja säilöntäaineet, joita ovat esimerkiksi paljon puhutut parabeenit. Sertifioidussa luonnonkosmetiikassa ei parabeenejä ole, eikä se myöskään sisällä alumiinia, jota on markettien antiperspiranteissa.

  Toimiiko luonnonkosmetiikka yhtä hyvin kuin perinteinen?

  25 vuotta luonnonkosmetiikan parissa toiminut Taavitsainen osaa kiteyttää nopeasti pääsyyn siihen, miksi hän vannoo luomukosmetiikan nimeen: paremmat tulokset.

  - Tulokset ovat huomattavasti parempia ja asiakkaat tyytyväisempiä. Me vähennämme ensisijaisesti asiakkaiden oman ihon ja kehon kemikaalikuormaa, ja bonuksena ympäristönkin kemikaalitaakka kevenee.  Kun asiakas saapuu vastaanotolle, arvioin hänen ihonsa ja sille sopivat tuotteet, ja siitä se sitten lähtee. Meillä on myynnissä luonnonkosmetiikkasarjoja, joihin kuuluu myös meikkejä ja hiustuotteita, Taavitsainen kertoo.

  Hyvä tapa aloittaa luonnonkosmetiikan kokeilu on siis vaikkapa varata aika kosmetologille, joka osaa kertoa eri tuotteista ja tehdä niillä hoitojakin. Luonnonkosmetiikalla tehdään samanlaisia hoitoja kuin perinteiselläkin kosmetologilla, kaikkea hieronnasta ja ihonpuhdistuksesta käsihoitoihin ja ehostuksiin. Tarjolla on myös uutuuksia kuten kivihierontaa, jota allekirjoittanut myös testasi ja ihastui kovasti!

  Itse en yhden käynnin perusteella osaa sanoa, onko luonnonkosmetiikalla tehty hoito iholleni parempi kuin perinteinen, mutta nautin äärettömästi siitä, että sain iholleni raaka-aineita, jotka tuoksuvat luonnolliselle ja lisäksi ihoni oli hoidon jälkeen erittäin heleä ja pehmeä. Pitää kokeilla uudestaan ja seurata hoidon pitkäaikaisvaikutusta. Ravinnon ja elämäntapojen tärkeyttä ei saa unohtaa: kaikki heijastuu ihoon.

  Luonnonmetiikkaa myyvät kosmetologien lisäksi luontaistuotekaupat sekä hyvin varustetut tavaratalot. Jos kiinnostuit kokeilemaan, löytyy ohesta listaus eri paikkakuntien luonnontuotteita käyttävistä hoitoloista. Lista täydentyy vähitellen. Jos omaa paikkakuntaasi ei lastassa mainita, saattaa lähelläsi kuitenkin olla luonnonkosmetiikkahoitola. Vinkkaathan minulle, jos tiedät hoitolan, joka listalta puuttuu!

  Sertifioitua luonnonkosmetiikkaa käyttävät hoitolat

  Löytyykö omalta kotipaikkakunnaltasi luonnonkosmetiikkaa käyttävä kosmetologi, jota haluat suositella muillekin? Lisää jutun perään oma kommenttisi ja vinkkaa muille Olotilan lukijoille!

   

  Kommentoi 14 Lue kommentit


 • Sertifioitua luonnonkosmetiikkaa käyttäviä kosmetologeja ja hoitoloita

   

  Hoitoloita ei ole eritelty niissä käytettävien tuotesarjojen mukaan, eikä lista sisällä välttämättä kaikkia luonnonkosmetiikkaa käyttäviä hoitoloita. Lista on koottu 31.10.2008. 

  DRAGSFJÄRD
  ESPOO
  HELSINKI
  HYVINKÄÄ
  HÄMEENKYRÖ
  IISALMI 
  ILOMANTSI
  JÄRVENPÄÄ
  KERAVA
  KOTKA
  KUOPIO
  LAIHIA
  LOIMAA
  LOVIISA
   

  MIKKELI
  MOUHIJÄRVI
  OULU
  PORI
  PORVOO
  RIIHIMÄKI
  RAUMA
  ROVANIEMI
  RUOKOLAHTI
  SEINÄJOKI   
  TAMPERE
  TURKU
  VAASA
  VANTAA

   

   

   

  DRAGSFJÄRD

  Studio Ulla Andrejeff
  Furumalmintie 5 A 6
  25870 Dragsfjärd

  ESPOO

  Indigo Kauneus- ja Jalkahoitola
  Elina Tehikoski
  Maalarikuja 3
  02650 Espoo

  Kartanokylpylä Kaisankoti   
  Bodomintie 37
  02740 Espoo   
  www.kaisankoti.fi

  Kauneushoitola Minna Nevala-Hannula
  Norokuja 5 L 17
  02770 Espoo
  09- 8674 6380
  www.minnanhoitola.fi

  Kauneushoitola Riitta Haapala
  Linnuntie 6 A 1
  02661 Espoo

  HELSINKI

  Beauty Boutique
  Minna Vehkajärvi
  Kantalettarentie 7
  00420 Helsinki

  Kauneushoitola Charlotta
  Sanna Rantanen
  Isokaari 3
  00200 Helsinki

  Dr. Hauschka-hoitola Sofia
  Miila Kallonen, Dr.Hauschka –kouluttaja Suomessa
  Kuvernöörintie 14
  00840 Helsinki

  Kauneushoitola Eko-Ego
  Kaisaniemenkatu 1B
  00100 Helsinki
  www.ekoego.fi

  Aromaattinen Hoitola Marianne

  Kuparitie 1
  00440 Helsinki
  www.terveyskulma.fi

  Luontaishoitola Mesihelmi   
  Maamiehentie 19 A 2 krs.   
  00760 Helsinki
  www.mesihelmi.fi

  Organic Beauty House
  Tmi Unieva
  Caloniuksenkatu 6
  00100 Helsinki
  www.obh.fi

  Lymfa- ja kauneushoitola Tuulikki Pohjolainen
  Kaisaniemenkatu 1 C 8. krs
  00100 Helsinki

  Kauneushoitola Niina Pollari
  Mannerheimintie 64
  00260 Helsinki

  Kosmetologi Katri Soppela
  Naistenklinikka
  Haartmaninkatu 2
  00290 Helsinki

  Energiahoitola Valon Temppeli
  Mechelininkatu 28 B
  00100 Helsinki
  www.valontemppeli.com

  Kauneushoitola Vire
  Sipoonkatu 8 A 6
  00520 Helsinki
  www.kauneushoitolavire.com

  HYVINKÄÄ
     

  Aroma & Wellness
  Tmi Jaana Hiltunen
  Koivukuja 189
  05820 Hyvinkää

  jaana.hiltunen(a)pp7.inet.fi

  HÄMEENKYRÖ

  Kauneushoitola- ja hyvinvointikeskus Rosmarii
  Hämeenkyrön liikekeskus
  Härkikuja 2
  39100 Hämeenkyrö

  IISALMI   

  Hoitola Ruusunnuppu
  Riitta Rytkönen
  Pohjolankatu 9 A
  74100 Iisalmi

  ruusunnuppu(a)meili.fi

  ILOMANTSI

  Kauneushoitola Violetta
  Maritta Nuutinen
  Mantsintie 8
  82900 Ilomantsi

  JÄRVENPÄÄ

  Hyvänolonhoitola Keiju
  Sari Saario-Imponen
  Sibeliuksenkatu 3
  04400 Järvenpää

  KERAVA

  Hoitola Solania
  Keskikatu 4
  04200 Kerava

  KOTKA

  Luontaishoitola Spa Meritähti
  Seponkatu 13
  48600 Kotka    
  www.spameritahti.fi

  KUOPIO

  Ainon Elämänvireys
  Satamakatu 21
  70100 Kuopio
  www.ainonelamanvireys.fi

  LAIHIA

  Kauneushoitola P.I.G.M.E.N.T
  Minna Niemi   
  Mäki-Ruutintie 5
  66400 Laihia

  LOIMAA

  Hoitola Sabrina
  Turuntie 14
  32200 Loimaa

  LOVIISA

  Salon Mereth   
  Kuningattarenkatu 9
  07900 Loviisa

  MIKKELI

  Kauneus Keidas
  Riitta Siiskonen
  Raatihuoneenkatu 12 B 12
  50100 Mikkeli

  riitta.siiskonen(a)kauneuskeidas.com
  www.kauneuskeidas.com

  MOUHIJÄRVI

  Hoitola Rosmarii
  Veteraanintie 14
  38460 Mouhijärvi
   

  OULU

  Hoitola Eheäolo
  Hallituskatu 10 B, 90100 Oulu
  www.eheaolo.fi

  PORI

  Hoitola Laventeli
  Hanna Laurila
  Ratakatu 29
  28120 Pori

  Naturelisa (äitiyslomalla)
  Tuulikyläntie 135
  28220 Pori
  www.naturelisa.com

  Kauneushoitola Pia Söderlund/Hyvinvointi Center
  Valtakatu 4 A
  28100 Pori
  www.hyvinvointicenter.fi

  PORVOO

  Kosmetologi Kirsti Hägglund
  Pykälistöntie 75
  06500 Porvoo

  Kauneus- ja Luontaishoitola Marius
  Linnankoskenkatu 17
  06100 Porvoo
  www.hoitolamarius.com

  Marja Köngäs
  Jokikatu 36
  06100 Porvoo

  marjakongas(a)hotmail.com

  RAUMA

  Kauneushoitola Efrosiina
  Nortamonkatu 26
  26100 Rauma
  www.efrosiina.fi

  Kauneushoitola Helmi
  Hanna Airokivi
  Anundilankatu 6
  26100 Rauma

  RIIHIMÄKI

  Hämeenkadun Kauneushuone
  Sirpa Martikainen
  kauneushuone (at) phnet.fi
  www.kauneushuone.com

  ROVANIEMI

  Aroma-Ki
  Kauppakeskus Revontuli, 2 krs
  Koskikatu 27 B
  96100 Rovaniemi
  www.aroma-ki.fi

  Hoitola Rosanne
  Anne Härkönen (äitiyslomalla)
   Tuohitie 5 C 30
  96910 Rovaniemi

  RUOKOLAHTI

  Kauneus- ja hyvinvointihoitola Mar-Lee
  Harjukuja 2 as 3
  56100 Ruokolahti
  www.hoitolamar-lee.fi

  SEINÄJOKI   

  Kauneushoitola Satusalonki
  Valtionkatu 1 C
  60100 Seinäjoki
  puh. 06 - 414 1204
  www.satusalonki.sinfoniaoy.fi

  TAMPERE

  Kauneushoitola Aurinkolintu
  Kosmetologi Kirsi Pallari-Junttu
  Liikekeskus Siperia/Media 54
  Satakunnankatu 18
  33210 Tampere
  www.aurinkolintu.com

  Tampereen Kauneusateljee   
  Aleksanterinkatu 29 A , 7. krs
  33100 Tampere
  www.kauneusateljee.fi

  TURKU

  Day Spa Laventeli
  Rauhankatu 12 A
  20100 Turku

  FazeVisio
  Maariankatu 3b, 2 krs
  20100 Turku
  www.miakuusisto.net

  Forum Sauna
  Kurjenmäenkatu 17
  20720 Turku
  www.forumsauna.fi
  www.saunaterapia.com

  Kauneushoitola Tähtisalonki
  Asentajankatu 8, 2krs
  20320 Turku

  VAASA

  Day Spa Relax
  Minna Niemi
  Tropiclandia
  Kesäpolku 1
  65100 Vaasa

  VANTAA

  Kosmetologi Johanna Partonen
  Vanhaporvoontie 389
  01490 Vantaa
  040-8366385

   

  Kommentoi 0


 • Tamppooneja ja tahtotilaa
  Toimituksen naisia kiinnosti tietää, miten ja mistä aineista terveyssiteet valmistetaan, osa kun oli kuullut niiden aiheuttavat joillekin naisille pahoja allergisia reaktioita. Tajusin nopeasti, että arkemme on täynnä aineita, joista me emme tiedä mitään!

  En todellakaan osannut arvata, että naisten limakalvot altistuvat kuukausittain muoveille ja formaldehydille, tai että osa naisista saa polviin saakka ulottuvia allergiareaktioita. Tiesitkö, että siteitä ja tamponeita valkaistaan vetyperoksidilla? Kummallisinta on, ettei näiden tuotteiden myyntipakkauksissa tarvitse mainita aineita, joista tuotteet on tehty.

  Olemme tottuneet siihen, että ruokapakkauksista näkee rasvaprosentin ja lisäaineet, kosmetiikkatuotteissa on INCI-listat, tekstiileistä löytyvät valmistusmateriaali- ja pesutiedot jne. Terveyssiteet sen sijaan ovat joku kummallinen väliinputoaja, jonka koostumusta naisille ei muka tarvitse kertoa.

  Käytin terveysside-casea tässä havainnollistavana esimerkkinä siitä, kuinka helppoa kuluttajaa on olla informoimatta, vain jättämällä olennainen tuotetieto pois. Tieto, jota kuluttaja ei osaa kaivata. Terveyssiteen kohdalla kuluttaja ei välttämättä ymmärrä, että tietoa tarvittaisiin, naiset ehkä ajattelevat: ”Tässä on varmaan vaan pumpulia kun tässä ei lue mitään, tää on varmaan niin luonnontuote, ettei tässä tarvii mainita raaka-aineita…” Näin ajattelisin itse – ellen tietäisi toisin.

  On monia näkymättömiä asioita, joita kaupassa kannattaa huomioida. Kotimaisuus on tietenkin yksi asia. Minä suosin kotimaista luomua, joka on 100% kemikaalivapaata ja puhdasta ruokaa, jonka tuottaminen ja kuljettaminen on ekologista ja kestävää. Kuvitelma suomalaisen ruoan puhtaudesta on auttamattoman vanhentunut. Kuukausi takaperin kotimainen, maan johtaviin tomaatin tuottajiin kuuluva toimija jäi kiinni laittoman torjunta-aineen käytöstä. Juttu on menossa oikeuteen. Nämä tomaatit päätyivät kauppaan ja ihmisten suihin. Kyseessä olivat ihan tavalliset suomalaiset tomaatit, jotka helposti kuvitellaan jotenkin puhtaammiksi kuin vaikkapa espanjalaiset vastaavat. Suomalainen puhtaus on myytti.

  Me emme elä jossain pohjoisessa lintukodossa: Suomi on EU-maa ja suomalainen ruoka on EU:ssa tuotettua ruokaa siinä missä saksalainen, ranskalainen, tanskalainen tai espanjalainenkin. Kotimaisen suosiminen kannattaa tietenkin työllistävyyden näkökulmasta aina – olen iso Suomi-fani – omat mielikuvat puhtaudesta kannattaa silti päivittää 2000-luvulle. Sana suomalainen ei tarkoita samaa kuin kemikaalivapaa, se ei tarkoita puhtaampaa kuin naapurimaan tuote tai sen terveellisempää kuin ulkomainen vastaava elintarvike. Sana luomu tarkoittaa niitä asioita, joiksi sana suomalainen  usein mielletään. Kun siis suomalainen haluaa tukea kotimaista, ekologista ja kemikaalivapaata maataloutta, kannattaa kaupassa suunnata luomutuotteiden äärelle, jos niitä on tarjolla.  Esimerkiksi luomuliha saattaa kuulua kaupan valikoimiin, vaikkei se olekaan esillä lihatiskissä, aina kannattaa kysyä.

  Se, antaako kuluttaja arvoa luomutuotannolle, lapsityövoimavapaalle tekstiiliteollisuudelle, reilulle kahvin viljelylle tai kestäville tuotteille on jokaisen oma valinta. Toiselle merkkaa ei eläimillä testattu ja toiselle kotimaisuus. Kolmas valitsee reilun tuotteen ja neljäs haluaa vaan halvimman.  Ekologiseen tai eettiseen ostopäätökseen voi pyrkiä kaikessa teipistä autoon, kunhan muistaa puntaroida vaihtoehtoja edes joskus. Kukaan ei voi pelastaa maapalloa yksin, mutta kaikki voivat tehdä jotakin. Hinnan ei tulisi enää olla ainoa kriteeri ostamiselle ja laatu, se on saanut uusia, näkymättömiä, ulottuvuuksia – eettiset ja ekologiset sellaiset.

  Psst…
  Katso Kuningaskuluttajan kiinnostava juttu Kackerlacka-liikkeestä
  Juttu terveyssiteiden kemikaaleista Kuningaskuluttajassa

  Lue luonnonkosmetiikkasuosikeistani Metro-lehdessä

   

  Kommentoi 6 Lue kommentit


 • Tekoeko ärsyttää!

  Usein epäekologiset valinnat ja ostospäätökset tehdään vanhasta tottumuksesta välttämättä edes ymmärtämättä, että oma valinta voisi olla vihreämpi. Maailma kuitenkin muuttuu ja niin pitäisi tapahtua myös kulutustottumuksille ja elämäntavoille. Luksuksesta ja tyylistä ei silti tarvitse tinkiä!

  Eettiset valinnat eivät välttämättä ole helppoja tehdä. Mistä tietää, mikä tuote on ekologinen ja mikä ei? Miten vaatteen valmistusmaan olosuhteista voi olla varma?  Saako mitä tahansa tuotetta mainostaa sanalla luonnollinen?

  Olen superärsyyntynyt näkemään kaupassa tuotteita, joilla ei ole mitään tekemistä ekologisuuden kanssa, mutta jota kuitenkin ratsastavat vihreällä imagolla. Aivan tavalliset tuotteet saadaan näyttämään ympäristöystävällisiltä kun ne pakataan pahviin tai rusehtavaan pakkaukseen tai kun kylkeen lätkäistään sanat luonnollinen, luonnollisempi vaihtoehto, eko tai vihreä. Niin tekoekoa! Tekoekoissa tuotteissa käytetään usein maanläheisiä fontteja ja mainoksissa puhutaan Itämerestä, eläimistä, lapsista ja luonnosta. On vaikea erottaa mikä on totta ja mikä ei. Juuri näissä asioissa autan sinua ja kerron niksit oikeasti eettisten ja ekologisten valintojen helpottamiseksi. Sinun täytyy vain muistaa lukea blogia ja jakaa myös omat vinkkisi keskustelualueelle!

  Aikaisemmin ekoilua on pidetty hamppuhousuihin pukeutuvien rastapäiden touhuna, mutta ne ajat ovat takanapäin. Luomutuotteita saa jo jokaisesta ruokakaupasta, kestovaippabuumi kasvaa kasvamistaan, muovikassit ovat paheksuttavia eikä kukaan kehtaa enää ajaa citymaasturilla. Iso auto on yhtä junttia kuin paita Nykästyyliin farkkujen sisällä tai sukat sandaaleissa. Julkinen liikenne, työmatkapyöräily, kimppakyydit ja kävelypalaverit ovat monille ihan tavallista arkea. Joko sinä olet tehnyt voitavasi pienemmän ekologisen jalanjäljen jättämiseksi?

  Tulen antamaan sinulle monia vinkkejä edellä mainittuihin liittyen ja ehkä sinäkin voit antaa omia vinkkejäsi minulle ja muille lukijoille?

  Saatat olla Olotilassa parhaillaan ensimmäistä kertaa, ja haluankin vinkata sinulle viimekertaisesta jutustani, joka käsitteli luonnonmukaisia hoitoja tekeviä kosmetologeja. Luulin heitä olevan Suomessa vaan muutamia, mutta olin väärässä! Täältä löydät kokoamani listan paikoista, jotka käyttävät sertifioitua luonnonkosmetiikkaa. Huomaa kuitenkin, että lista täydentyy vielä.

  Jos tiedät kosmetologin, jonka pitäisi olla kyseisellä listalla, ilmoitathan minulle osoitteeseen: noora.vanhanen(a)yle.fi. Listalle pääsevät kosmetologit ja hoitolat, jotka käyttävät sertifioitua luonnonkosmetiikkaa.

   

  Kommentoi 9 Lue kommentit


kirjoittajasta

Noora loves eko,reilu ja luomu

Toimittaja Noora Shingler seikkaili trendien näkymättömien arvojen maailmassa vuonna 2009. Blogi paljastaa helppoja vinkkejä eettisen, ekologisen, terveellisen ja tyylikkään elämän kulutusvalintoihin.

kommentoiduimmat

Muualla Yle.fi:ssä