Kerran päivässä riisun äitiyden viitan

Äitiyden viitan voi karistaa junassa. Kuva: stock.xchng, L.Bonnett.

Oletteko huomanneet, että aamuruuhkat ovat täynnä muutosta? Lukemattomat vanhemmat matkustavat töihin ja karistelevat vanhemmuutta hartioiltaan. Niin teen myös minä. 

Junan nytkähdettyä liikkeelle käyn äitimäisen tunnollisesti läpi aamua ja perheeni tarpeita. Pakkasinko jumppakassin esikoiselle kouluun? Muistinko siirtää kuopuksen rukkaset pyykkinarulta tarhareppuun?

Sitten päästän irti perheestäni. Naps, katkaisen napanuoran. Tunnustelen omaa oloani. Mitä minulle kuuluu tänään? Minkälainen nainen istuu nyt lokakuisena tiistaiaamuna tässä junassa. 

Työmatka on hyvä hetki minuuden reinkarnaatiolle. Riisun vanhemmuuden viitan harteiltani. Seuraavat kahdeksan tuntia olen minä, ilman lisäviitteitä. Tarvitsen matkustamisen antaman tauon muutokseen, sillä se ei ole helppo. Se vaatii päätöksen olla ajattelematta vanhemmuutta, perhettä ja vastuuta.

Äitiys on iso osa identiteettiäni, mutta työpäivän ajan haluan ja saan olla muutakin. Minusta tulee minä, vaikkakin toisenlainen kuin se joka laittaa barbille kengän ja lohduttelee pipit. On helpottavaa päästää vanhemmuudesta irti hetkeksi.

Puolessa välissä matkaa olen jo muuttunut vähän itsekkääksi: On kutkuttavan omahyväistä suunnitella hakisinko ensin aamukahvin työpaikkani kahvilasta vai käpertyisinkö töihini työhuoneeni rauhaan. Lounaan syön aivan yksin! En mieti mitä millä oppitunnilla lapseni on juuri nyt.

Kukaan työkavereistani ei huuda minua pyyhkimään, enkä mieti törmääkö joku heistä juostessaan oven karmiin ja satuttaa otsansa. Olen töissä huolettomampi ja rennompi, koska kannan vastuun vain itsestäni. 

Mikään ei muserra vanhempaa niin kuin omista tarpeista tai toiveista luopuminen. Toisenlaisen minuuden salliminen auttaa minua sekä keskittymään töissä että tunnistamaan itseni, omat haluni ja tarpeeni selvemmin. Olen haaveillut vesijumpasta. Junassa olen valmis tekemään päätöksen ilmoittautumisesta.

Äitiys on mahtavaa, eikä sitä tarvitse häpeillä tai piilotella työpaikallakaan, mutta ei työkavereita tarvitse hukuttaa äitimäisiin juttuihin. Eihän vanhemmuus ja lapsihöpinä kaikkia kiinnosta - on virkistävää jutella välillä muustakin. 

Kun esikoinen soittaa koulusta tullessaan, napsahtaa äitivaihde automaattisesti päälle. Ei sitä niin syvälle voi piilottaa, ettei se tarpeen tullen kytkeytyisi automaationa on-asentoon. 

Kun palaan kotiin, kietoudun takaisin äitiviittaan. Junamatka tuntuu kestävän tuplasti niin kauan kuin aamulla, sillä näen silmissäni vain kurahousuihin pukeutuneen hiekkaisen lapsen vilkuttamassa tarhanporttien sisäpuolella. Iso ikävähali ja läpsyt hyvän tarhapäivän kunniaksi, mitä tehtäis illalla?

Olen jo unohtanut, miksi puoli tuntia sitten tuntui tärkeältä vastata viime tingassa esimiehen sähköpostiin ja melkein myöhästyä kotiin vievästä junasta.

kommentit

Hei Anni!

Tunnistanpa tuosta itseni 20 vuoden takaa. Olin silloin kahden pojan tuoreehko isä, toinen pojista oli jo koulussa ja toinen päiväkodissa. Jouduin myös toimimaan "yksihuoltajana" pitkiä jaksoja lasten äidin työn vuoksi. Jaksot olivat pitkiä, kuukausia, pahimmillaan puoli vuotta yhtäjaksoisesti. Olin siis työelämässä mukana koko ajan vanhempairahakaudet pois lukien.

Ajattelusi on hyvää ja siitä kannattaa pitää kiinni. Se pitää pienten lasten äidin ja isänkin mielen virkeänä ja estää loppuunpalamista. Olet etuoikeutetussa asemassa moniin ikätovereihisi verrattuna, sinulla on työ ja työpaikka kollegoineen, sinne on helppo mennä "irtaantumaan hetkellisesti äidin roolista". Ja aivan oikein, työssä kannattaa keskittyä muihin asioihin kuin lastenhoitoon, voit vaikka ajatella aktiivisesti urakehitystä, tai vain upota työnteon "flowhun" täysipainoisesti.

Toivottavasti rinnallasi on myös lasten isä. Hänen kanssaan voitte (ja pitääkin) jakaa esimerkiksi viikonloppuina vastuita lasten hoidosta, ruoanlaitosta jne. Tyyliin, tänä viikoloppuna minä hoidan rutiinit ja sinä olet vapaalla, ensi viikoloppuna minä vapaalla, sinulla vetovastuu lasten kanssa. Tekee hyvää molempien päille ja lapsetki ottaa asian hyvin, kun sen heille selvitätte - "hei onko nyt iskäviikonloppu vai hoitaako äiskä hommat?"

Tasatkaa ja jakakaa vastuita ja olkaa työssä omia itsejänne!

>sinkkupappa 50v Pe, 2013-11-01 20:55

Hei Sinkkupappa,

kiitos ihanasta tarinastasi. On tärkeää saada palautetta ja vielä näin ihanasti kirjoitettua, avot, tämä teki päivästäni paremman.

Ja vinkki vuorottelusta on juuri sama, jota puolisonikin on ehdottanut minulle jo pitkään. Mene sinä urheilemaan niin minä katson lapsia, ja sitten minä menen ystävien kanssa kahville, niin sinä katsot lapsia. Tänään minä laitan ruokaa, huomenna sinä.

Me äidit vaan tuppaamme joskus olemaan jääräpäisiä, emmekä usko että äitiydestä on toisinaan hyvä päästää irti, välillä on isinkin vuoro tai mummien ja pappojen :) Mutta sitä tässä opetllaan, päivä kerrallaan.

Toki myös perheen oma yhteinen aika on tärkeää. Näiden kanssa kun tasapainottelee, niin luulen, ettei kovasti voi mennä pieleen :)

Iloisin syysterveisin
Anni Alatalo

>Anni Alatalo Su, 2013-11-03 14:38

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä