Lasten kanssa matkalla - Pietari

Testiryhmässä:
kaksi äitiä ja lapset Rufus, 4, Peppi, 3, Lotta, 5 ja Nestori, 6

+ kivointa oli uiminen hotellissa, Lotta
+ parasta oli aamiainen, Nestori
- yllättävän vaikeaa löytää mihinkään kun ei puhu kieltä, äiti PauliinaLasten kanssa matkalla - Pietari. Kuva: Pauliina Ståhlberg

MATKA
VR:n Allegro vie Helsingin keskustasta kolmessa ja puolessa tunnissa Pietariin. Junassa on siistit vessat ja kiva leikkipaikka, jossa lapset viihtyvät. Venäjälle ei matkusteta hetken mielijohteesta, koska sinne pitää hankkia viisumi. Helpointa on, jos hoitaa matkustusasiakirjat kuntoon Venäjän matkoihin erikoistuneen matkatoimiston kanssa. Koska emme puhu venäjää meitä odotti hotellista tilattu auto perillä.

NÄE JA KOE
Pietaria kutsutaan Pohjoisen Venetsiaksi. Veneajelu Neva-joen kanavia pitkin on mahtava tapa nähdä kaupunkia. Nähtävää 42 saaresta koostuvassa kaupungissa todella riittää. Neva-joen rannalla sijaitseva kaupunki on pullollaan upeita palatseja, loisteliaita kirkkoja ja kanavia. Pieniä risteilyveneitä lähtee keskikapungin siltojen kupeesta. Risteilyjä on eripituisia ja -hintaisia, usein lapset pääsevät ilmaiseksi. Lapset kurottelivat kohti matalia sillanaluksia, jännittävää! Risteily oli ehdottamasti parasta matkallamme.Lasten kanssa matkalla - Pietari. Kuva: Pauliina StåhlbergVälimatkat ovat pitkiä ja lastenrattaiden kanssa liikkuminen muutoin kuin kävellen on hankalaa. Mukaan kannattaa pakata hyvät kävelykengät ja sateenvarjo.

Teimme kaupunkikierroksen Hop On Hop Off -kaksikerroksisella bussilla. Ostimme liput pariksi päiväksi. Homma ei ihan toiminut, sillä busseja meni harvakseltaan emmekä osanneet tulkita aikatauluja. Mutta lapset tykkäsivät kaksikerroksisesta bussista. Me äiditkin saimme kuulokkeiden opastuksen kautta tietoa kaupungin rikkaasta historiasta samalla, kun näimme Pietarin nähtävyyksiä helposti.

METRO
Nopein tapa liikkua ruuhkaisessa miljoonakaupungissa on metro, johon turvauduimme, kun bussia ei näkynyt. Neva-joen suiston geologisten olosuhteiden takia Pietarin metro on myös yksi maailman syvimmillä kulkevista metroista. Lapsista oli jännittävää laskeutua aina vaan alaspäin liukuportaita. Ruuhka-aikaan en lapsiani metroon veisi, ihmiset eivät välitä pikkuisista ja tungos on melkoinen.

SHOPPAILE
Nikolai Gogol kirjoitti, ettei ole mitään parempaa kuin Nevski Prospekt -katu. Tuttu mutta kuitenkin erilainen Stockmann löytyy myös Nevski Prospectilta. Jos on Stockmannin kanta-asiakaskortti mukana, voi lapset jättää Stockan siistiin ja turvalliseen lapsiparkkiin sillä välin, kun itse shoppaa. Stockalta löytyy myös herkkuosasto, josta löytyy vaikka välipalaa hotelliin.Lasten kanssa matkalla - Pietari. Kuva: Pauliina StåhlbergRUOKA
Blinejä ei myydäkään joka kulmassa, kuten olin kuvitellut. Söimme kerran pitsaa, joka maistui epäystävällisestä tarjoilijasta huolimatta ja toisen kerran hampurilaista kansainvälisessä pikaruokaketjussa. Hampurilaisateria maistui samalle kuin kotonakin eli upposi hyvin.

MAJOITUS
Suomalaisessa Sokos Hotel Palace Bridgessä on tavallisten huoneiden lisäksi huoneistoja, joissa mahtuu olemaan perheenkin kanssa ja niissä on mikro ja jääkaappi. Hotellia ei mainosteta lapsille, vaikka siellä on mahtava allasosasto kylpylän yhteydessä. Nestorin mielestä aamupalan pullat olivat matkan kohokohta. Muille lapsille parasta koko matkalla oli uiminen hotellin pore-ja uima-altaissa. He olisivat viihtyneet uimassa koko päivän. 

MUSEO
Legendaarisessa Eremitaasin museossa voi nähdä taidetta kerrakseen. Vaikka museoon voi ostaa liput etukäteen netistä, jonotimme satojen muiden turistien kanssa. Jono kulki kuitenkin nopeasti ja lapset juoksentelivat museon sisäpihalla.

Lasten kanssa matkalla - Pietari. Kuva: Pauliina StåhlbergLasten kanssa kannattaa suunnitella tarkkaan, mitä haluaa nähdä ja suunnata suorinta reittiä sinne. Aloitimme entisistä kuninkaallisista tiloista kiehtovine kultakirjailluin valtaistuimineen. Kullanhohdetta riittää ja kaikki on kuin suoraan sadusta. Kulta ja kimallus saikin pikkutyttöjen mielikuvituksen laukkaamaan. Ihmeen hyvin lapset museossa viihtyivät.

Pietari-Paavalin katedraaliin on haudattu kaikki Venäjän keisarit Pietari Suuresta lähtien. Sieltä löytyy myös viimeisen tsaariperheen hautapaikka. Puoliltapäivin laukaistaan merkkilaukaus tykillä tsaarinaikaisia perinteitä kunnioittaen. Kuuntelimme laukaisua Eremitaasin edessä joen rannalla. Tsaariperheen traaginen tarina teki vaikutuksen varsinkin pikkutyttöihin. Peppi pohti pikkuprinsessojen surullista kohtaloa vielä kuukausia matkan jälkeenkin.

Pauliina Ståhlberg on Puoli seitsemän -ohjelman toimittaja ja neljän lapsen äiti.

kommentit

Meillä vähän erilaiset kokemukset kesäkuulta. Pietarilaiset ottavat lapset huomioon erittäin hyvin! Autot antavat tietä, jos ylität katua lasten kanssa vaikka ei olisi edes suojatietä. Metrossakin eräs ystävällinen rouva piti huolta lapsestamme, kun tämä karkasi yksin viereisiin liukuportaisiin jne. Syötiin hyvin ja halvalla paikallisissa kansankuppiloissa ja ajeltiin takseilla, busseilla ja marsrutkilla. Pietarin julkisen liikenteen kulkuneuvojen liikkeitä voi muuten seurata netistä livenä, mites Helsingissä? Lapsille löytyy ihan älyttömästi tekemistä. Pelkästään museoissa voisi viettää monta viikkoa, sitten vielä huvipuistot, luistelut, retket lähiympäristöön ym.

>Mahtava paikka To, 2013-08-01 21:36

Ihanaa että teillä meni noin hyvin! Mekin haluamme käydä uudestaan, siellä on niin paljon nähtävää. Ensi kerralla minun pitää vaan suunnitella paremmin. Heremitaasi on suurenmoinen eikö olekin!

>Pauliina Ke, 2013-08-14 11:14

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä