Kommentit
Ei kommentteja.
Ajoitus perustuu varhaisen esivanhempamme luiden kemialliseen analyysiin. Nykyisen Pekingin lähellä eläneen ihmisen leukaluusta selvitettiin kollageeniproteiinin pitoisuuksia. Ne osoittivat, etteivät kalat olleet hänelle vain satunnaista herkkua.
Kalansyöjä oli yksi varhaisimmista nykyihmisistä Aasiassa. Hänen eläessään ihmisen ei tiedetä vielä valmistaneen varsinaisia kalastusvälineitä, joten kalastamisen on täytynyt olla heille melkoinen ponnistus.
Tutkijat arvelevatkin, että kalaa oli pakko pyydystää vaikka käsin, koska nykyihmiset olivat juuri alkaneet levittäytyä Aasiaan ja Eurooppaan ja ruoan tarve oli suuri.
- Analyysimme tulokset ovat ensimmäiset suorat todisteet siitä, että vesistä saatu ravinto oli merkityksellistä varhaisten nykyihmisen selviämiselle ja asutuksen laajenemiselle, sanoo tutkija Michael Richards saksalaisesta Max Planck -instituutista.
Proceedings of the National Academy of Sciences -lehdessä ilmestyneen tutkimuksen tekemiseen ovat osallistuneet myös muun muassa Kiinan tiedeakatemia ja yhdysvaltalainen Washingtonin yliopisto.
Ei kommentteja.