Kommentit
Ei kommentteja.
Pro Peruna -yhdistyksen tarkoituksena on lisätä suomalaisten tietämystä perunan ja perunatuotteiden ravitsemuksellisesta merkityksestä ja käyttötavoista sekä edistää perunan käyttöä.
- Ranskikset ovat tehneet paljon hallaa perunan maineelle. Eihän tällainen rasvassa tiristetty teollinen pikaruoka ole ollenkaan sama asia kuin oikea peruna. Vaihtoehtona voisi tarjota vaikka kuorineen keitetyistä perunoista tehtyjä lohkoperunoita, joissa on vitamiinit ja maku tallella, muistuttaa Liukkonen
- Peruna tarvitsee puolustajia, sillä moni syö esimerkiksi pastaa perunan sijaan, se kun on niin helppoa valmistaa. Mutta kun mietitään ravintoarvoja, niin eroa on kuin yöllä ja päivällä, Liukkonen jatkaa.
Perunan terveellisyydestä on monesti annettu ristiriitaisia tietoja ja sen on väitetty lihottavan, mutta Liukkonen on eri mieltä.
- Todellisuudessa silloin puhutaan siitä kaikesta muusta, jota nautitaan perunan kanssa. Peruna on erinomainen ja ravinnerikas raaka-aine.
Peruna muuntautuu vaikka tortillaksi
Pro peruna -yhdistys muistuttaa, että perunasta voi tehdä monenlaisia ruokia, eikä tähteitäkään kannata heittää pois.
- Jos vaikka perunamuusia jää tähteeksi, on siitä helppo valmistaa herkullista rieskaa. Sekaan lisätään ohra- ja vehnäjauhoja ja taikina taputellaan letuiksi tai levyksi ja paistetaan uunipellillä. Rieskoja voi halutessaan vielä täyttää, eli kyseessä on vähän kuin suomalainen tortilla, valistaa Liukkonen.
Suomalaiset tuntevat nykyään aika hyvin erilaiset perunalajikkeet ja niiden käyttömahdollisuudet. Perunalajikkeet on merkitty selvästi kaupoissa, mikä auttaa kuluttajaa löytämään eri käyttötarkoituksiin sopivan lajikkeen.
- On hyvä myös muistaa, että peruna on edullinen raaka-aine, muistuttaa Liukkonen.
29.1.2010 YLE Lahti/Mikko Tuomikoski/YLE Olotila
Ei kommentteja.
Lisää kommentti