Kiihkeitä tunteita Ralliradiossa

Ralliradion tähän asti kiihkeimmät hetket koettiin perjantaiaamuna kello 10-10.30.
Osa perinteisen Ralliradion ystävistä pettyi, kun Ralliradiossa ei kuulunutkaan Laukaan erikoiskokeen maaliintuloselostusta, vaan Ajantasa –ohjelmaan sisältynyt raportti perhokalastuksesta Inarinjärvellä. Tottahan se on, että perhokalastuksella ja MM-rallilla ei juurikaan ole yhtymäkohtia, vaikka muutama kuljettaja lajia harrastaakin vapaa-aikanaan ;-).

Radio Keski-Suomi on osa maan suosituinta kanavaa Radio Suomea. Se koostuu 20 Radio Keski-Suomen kaltaisesta maakuntaradiosta ja valtakunnallisesta ohjelmasta. Maakuntaradiot ovat äänessä arkisin kello 6.30-17 ja lauantaisin klo 7-12. Muina aikoina ohjelma virtaa valtakunnallisesti Radio Suomen studioista Helsingistä.

Vuosina 2000-2002 Radio Keski-Suomi pystyi toteuttamaan täyden palvelun Ralliradion suht itsenäisesti 99,3 taajuudella. Vuoden 2003 radiouudistuksessa Radio Suomen maakuntaradiot yhtenäistettiin ohjelmaprofiileiltaan samansuuntaisiksi. Niinpä vuosina 2003-2005 Ralliradiot toteutettiin lainaamalla sille taajuutta (87,6) YLE Puhe –kanavalta. Tähän ratkaisuun ei enää ole mahdollisuutta. Ensi vuonna vielä vähemmän, sillä YLE Puheesta tulee Yleisradion uusi valtakunnallinen kanava Radio Peili.

Tänä vuonna Ralliradio lähetään viime vuosista poiketen ULA-aalloilla Radio Keski-Suomen voimakastehoisilla lähettimillä (99,3 Jyväskylä ja 97,0 Pihtipudas). Nyt paikan päällä rallia seuraava yleisö kuulee lähetyksen rallireitin varrella pöpeliköissä entistä varmemmin. Tämä on huomattava parannus viime vuosiin verrattuna.

Valitettavasti tämän lähetinratkaisun myötä YLEn oli tehtävä myös joitakin kompromisseja. Yksi on se, että YLE Radio Suomen valtakunnalliset ja maakunnalliset uutis- ja ajankohtaislähetykset ovat lähetyksessä mukana. Radio Suomihan on ympäri vuoden vahva uutis- ja urheilukanava ja tässä kohti on syytä muistaa, että kaikki Radio Suomen reilut kaksi miljoonaa kuuntelijaa eivät ole ralliautoilun ystäviä. Näiden kahden U:n yhdistäminen ei aina onnistu kivuttomasti.

Ralliradioon, Radio Keski-Suomeen, Radio Suomeen, YLEn kuuntelijapalveluun ja jopa rallin järjestäjälle on virrannut runsaasti palautetta Ralliradion väliin tulevista uutisosuuksista. Varsinaisessa Ralliradiossa palautteen kirjaamiseen ei riitä resursseja, sillä toiminnan keskipisteenä on selostaa rallia maakuntaan ja välillä koko valtakuntaan. Palaute on meille kuitenkin kaiken kehittämisen A & O. Jos haluat, että palautteesi kirjataan jatkotoimia varten, soita YLEn kuuntelijapalvelun numeroon 09-1480 4333. Vielä kätevämpää on lähettää palaute sähköpostilla kuuntelijapalveluun osoitteeseen kuuntelijapalvelu@yle.fi. Lähetä sama viesti myöskin osoitteeseen mm-ralli@yle.fi.

Palautteella on aina merkitystä radiotoiminnan kehittämisessä. Pyrimme jo tässä rallissa nivomaan erikoiskokeiden kuumat maaliintulot ja uutislähetykset entistä sujuvammaksi lähetykseksi. Keinona on mm. ajaa uutislähetys pienellä viiveellä kuuman ryhmän maaliintulon jälkeen. Pudotimme ohjelmistosta pois myös muutaman uutislähetyksen, jotka olisivat vieneet aikaa EK-selostuksilta. Nettiradion kuuntelijoiden iloksi kerrottakoon, että EK-selostus kuuluu suorana netissä radiouutistenkin aikana, jos kärkikuljettajat tulevat silloin erikoiskokeen maaliin.

Ralliradion tulevasta kehittämisestä sen verran, että jatkossakin käytämme tällä hetkellä käytössä olevia suurteholähettimiä. Rallin ja uutisten yhteensovittamisessa voimme tehdä hedelmällistä yhteistyötä MM-rallin järjestäjän, AKK Sports Oy:n, kanssa. Sekä radiolle että rallille on oleellisen tärkeää, että yleisö pystyy nauttimaan kisasta täysin rinnoin. Kilpailun johdon kanssa käydyissä keskusteluissa on jo todettu, että erikoiskoeaikataluja voidaan suunnitella jatkossa myöskin Ralliradion omat aikatauluvaateet huomioiden. Se jos mikä, on järkevää yhteistyötä.

Terveisin Arvo Ralliradiosta