Mitkä seurakuntavaalit?

Seurakuntavaaleissa äänestettiin laiskasti. Vain 15,6 prosenttia äänioikeutetuista äänesti. Etusivu pohtii, miksi kirkko ei kiinnosta.

Twiittaa: #etusivu
Soita: (09) 148 28 22

Päivän kysymys:
Pitääkö maaseutu elävöittää vai autioittaa? 

Kun radiosoitto ei riitä – näillä duuneilla suomalaismuusikot maksavat laskunsa

23.7.2014 klo 11:05 | Sofia Thurén | Lähde: YleX | Kommentit (4)

Lieminen, Brandon, Aurora, Kasmir ja Softenginen pojat rahoittavat musiikkiunelmiaan päivätöillä.

Anssi Kela avasi blogissaan Levoton tyttö -hitistä saamiaan tuloja. Yksi vuoden 2013 isoimmista kotimaisista kappaleista tuotti artistille bruttona yhteensä 75 694 euroa, josta Kela on maksanut veroina lähes puolet pois.

Moni aloitteleva artisti joutuu kuitenkin pitämään päivätyönsä musiikkiuransa ohella. YleX soitti nousukiidossa oleville artisteille ja kysyi, tarvitseeko heidän tehdä yhä päivätöitä.

Lieminen pyörittää levyjä ja myi ennen kebua: "En soita omia kappaleitani"

Lieminen - Kuva: Fried MusicLieminen - Kuva: Fried Music

Tääl on Lieminen -hittimies keikkailee tänä kesänä ahkerasti festareilla. Muusikkoon on saattanut törmätä myös kassan takana helsinkiläisessä Döner Harju -kebabravintolassa.

- Mä olin siellä duunissa joskus ajat sitten, se on mun frendien rafla. Oon tehnyt ravintola- ja baarihommia muutaman vuoden. Siksi olen tehnyt sielläkin muutaman vuoron, Lieminen kertoo.

Tällä hetkellä Liemisen työt pyörivät pelkästään musiikin ympärillä. Studiohommien ja keikkojen lisäksi artisti tekee rahaa myös DJ:nä - muttei soita omia kappaleitaan.

- Kyllä jengi pyytää niitä, mutta en mä ikinä soita. Se tuntuu tosi väärältä, Lieminen sanoo.

Softenginen basisti on valomies ja laulaja myyntineuvottelija: "Nimmarit pitää kirjoittaa melkein kaikille"

Softengine - Kuva: Sony MusicSoftengine - Kuva: Sony MusicSoftenginen jäsenet ovat tehneet useamman albumin kattavan levytyssopimuksen Sony Musicin kanssa, mutta bändiläiset jatkavat yhä muissakin töissä.

Laulaja Topi Latukka on myyntineuvottelijana Arkkiplussa-yrityksessä, joka myy toimistotarvikkeita, liikelahjoja ja tekstuureita. Muusikko tapaa päivätyössään paljon ihmisiä, joista lähes kaikki pyytävät nimmaria ja yhteiskuvaa. Latukka sai nykyisen työnsä bändin kautta.

- Pomoni hoiti jossain vaiheessa meidän fanituotemyyntiä, Latukka kertoo.

Työnantaja joustaa laulajan bänditouhujen kanssa. Latukka on esimerkiksi pystynyt olemaan viikkoja kiinni studiolla. Muusikko myöntää, että nyt olisi hyvä aika keskittyä pelkästään musiikkiin.

- Pitäisi olla paremmat liksat, Latukka sanoo.

Myös yhtyeen basistin elämä on kiireistä. Eero Keskinen käy lukiota ja tekee samalla hommia valomiehenä. Basisti on vastannut valoista esimerkiksi Seminaarinmäen mieslaulajien ja Reckless Love -yhtyeen keikoilla. Keskinen on suunnitellut myös Softenginen keikoilla nähtävät led screen -valot.

Brandon myy moottoripyörävarusteita: "Kollegat kuittailee, kun haastattelut soi radiossa"

Brandon - Kuva: Timo LaunonenBrandon - Kuva: Timo Launonen

Floridalaissyntyinen räppäri Brandon valmistelee uutta levyään studiolla, mutta käy samalla päivätöissä. Räppäri on omien sanojensa mukaan vielä toistaiseksi töissä All right -moottoripyörävarusteliikkeessä. Välillä muusikko saa kuulla kuittailua työkavereiltaan, kun Brandonin haastatteluita tai musiikkia soi radiossa.

- Jos on jotain hommia, mitä pitää tehdä, jotta pystyy tekemään sitä mitä rakastaa, sitten ne tehdään. Se on vaan sitä, että uskoo omaan juttuun, Brandon kertoo.

Muusikko on viime aikoina pitänyt keikkataukoa ja viettänyt pitkiä päivä studiossa. Brandon toivoo, että työ kantaa hedelmää, kun räppäri pääsee esittelemään uutta materiaalia keikkalavoille. Päivätöiden lopettaminen vaatisi artistin mukaan runsaampaa keikkailua ja radiosoittoa.

Aurora henkilökohtaisena avustajana: "Olen päättänyt, etten enää mene sinne"

Aurora - Kuva: Sony MusicAurora - Kuva: Sony Music

Eilisen aurinko -kappaleesta tunnettu Aurora on tällä hetkellä äitiyslomalla. Artisti ansaitsi tätä ennen elantonsa pyörätuolissa olevan naisen henkilökohtaisena avustajana. Muusikon mukaan fyysinen, rutinoitunut työ toimii hyvin luovan studiotyöskentelyn vastapainona.

- Siinä on tilaa prosessoida biisejä samalla, Aurora kertoo.

Aurora on valmistunut vuonna 2009 muusikoksi Pop & Jazz Konservatoriolta ja päätyi avustajan työhön sattumalta. Artistin mukaan virallinen koulutus antaa valmiuksia tehdä töitä laajalti musiikin parissa soolouran hiljaisempina aikoina.

- Monet kaverini opettavat, vetävät muskareita tai antavat soitto- ja laulutunteja. Olen itsekin jonkin verran opettanut, mutta se ei ole ehkä mun juttu. Mulla ei riitä kärsivällisyys, Aurora sanoo.

Muusikko lähtee aktiivisesti keikkailemaan syksyllä, kun debyyttialbumi julkaistaan. Aurora luottaa siihen, ettei joudu enää palaamaan päivätöihin.

- Olen irtisanoutunut sieltä ja päättänyt, etten enää mene sinne. Pyrin nyt työllistämään itseni musiikilla.

Kasmir rahoitti musahommia kokkina: "Se on super-rankkaa työtä"

Kasmir - Kuva: Universal MusicKasmir - Kuva: Universal Music

Ennen soolouraansa Kasmir ansaitsi elantonsa kokkina muun muassa helsinkiläisessä ravintola Siltasessa. Artisti lauloi Collarbone ja 15 Minutes Before the Dive -bändeissä ja joutui pitkään tasapainottelemaan rockmuusikon ja kokin ammattien välillä. Kummallakin alalla työ painottuu iltoihin ja viikonlopuille.

- Olen tehnyt kokin hommia on-off vuodesta 2001 saakka. Kaikki, jotka ovat olleet ravintola-alalla tietävät, että se on super-rankkaa työtä. Jossain vaiheessa jouduin tekemään päätöksen, että kumpi se on, mihin satsaan, Kasmir kertoo.

Pehmeää poppia laulava partasuu elää nyt ensimmäistä vuotta pelkällä musiikilla. Uravalinta varmistui sen jälkeen, kun Kasmir teki Fireworks-kappaleen HeavyWeight DJs -ryhmän kanssa. Biisin suosio johti sopimukseen Element Music -yhtiön kanssa.

- Lauloin siinä kirjoittamani kertsin. Sitä kautta muut tuottajat rupesivat kyselemään, että kuka on tehnyt nämä hommat. Konemusapiirit on pienet, ja tieto liikkuu nopeasti, Kasmir kertoo.

Nykyään laulaja kirjoittaa päivätyökseen kappaleita toisille artisteille. Kasmir kirjoitti Anna Abreun uudelle levylle kappaleen High and Dry ja työstää musiikkia myös ulkomaille.

- Tehdään nyt Jonas Karlssonin kanssa sellaista jenkkiartistia kuin Tiffany Giaa ja katsotaan, lähtisikö sille ura urkenemaan. Saksaan tehdään kappaletta Voice-kisaja Michael Schultelle.

Lue myös:

Softengine-laulaja päivätöistään: Yritän olla piilossa, etteivät ihmiset näe

Kommentointi

Kommentit (4)

Kunhan vain olisivat onnellisia että töitä riittää, Oululaisilla niitä ei enää ole.

>jeevi 23.07.2014, 16:56

Njooh, jos herra anonyymi osaisi kuvitella kuinka paljon musiikin teko vie aikaa ja rahaa, kuinka paljon ns. oikeat työt sitä tekoprosessia häiritsee niin luultavasti olisi melko hiljaa. varmaan miettisit uudestaan. Samalla ehkä taustalta kuuluis radiosta joku biisi jota joku on hartaudella ja rakkaudesta lajiin tehnyt aina kun on oikeilta töiltään ehtinyt ja viilannut kuukausia, ehkä jopa vuosia jotta se kuulostais hyvältä ja et joku pääsis lataamaan sen ilmaiseks ittellensä netistä. kuulostaa hyvältä?

>tervetuloa kokeilemaan 23.07.2014, 16:54

Joskus tuntuu, että sillä paskalla musiikilla jengi juurikin elää.

>Anonyymi 23.07.2014, 14:35

Onhan se nyt ihan kauheeta että joutuu oikein oikeita töitäkin tekemään.. Jos musa on paskaa niin sillä vaan ei elä suomessa ainakaan. Ammatinvalintakysymys

>Anonyymi 23.07.2014, 11:44
Muualla Yle.fi:ssä