Nyt soi:

Biisilista netissä klo 11.

 

Viikon albumina soi Isac Elliotin Follow Me

Musaviikko käynnistyy CHVRCHESilla, Becky G:lla ja Nicki Minajilla, jolla on mukana tällä kertaa kunnon köriläskööri: Drake, Lil Wayne ja Chris Brown. Uusi viikko tarkoittaa myös uutta Viikon albumia. Tällä viikolla kuunnellaan Isac Elliotin odotettua kakkosalbumia. Kohta soi lanteita ketkuttava Hush!

Kuuntele Viikon albumia! 

Nightwish-rumpalin tila ei leikin asia: Unettomuus on hengenvaarallista

6.8.2014 klo 20:10, päivitetty 7.8.2014 klo 08:08 | JP Panttila | Kommentit (3)

Nightwish. - Kuva: Ville Juurikkala

Nightwish-yhtye käy jälleen läpi muutoksen, kun rumpali Jukka Nevalainen joutuu jäämään sivuun. Rumpali aikoo tulla vielä takaisin, selvittyään vakavasta unihäiriöstä.

Nightwish-yhtyeen rumpali Jukka Nevalainen on ilmoittanut jäävänsä pois bändin seuraavan levyn äänityksistä ja kiertueelta vaikean unettomuuden takia. Nevalainen on elänyt unettomuuden kanssa jo useamman vuoden.

- Olen tehnyt parhaani saadakseni asian hallintaan tai tullakseni ainankin toimeen sen kanssa, Nevalainen sanoo bändin julkaisemalla videolla.

Rumpali ei omien sanojensa mukaan pysty suoriutumaan unettomuuden takia muusikkona haluamallaan tavalla. Hän on yrittänyt useita keinoja saada unihäiriön hallintaan, mutta se ei ole onnistunut.

Mehiläisen vastaava lääkäri Pippa Laukka sanoo, että pitkään jatkunut unihäiriö ei ole leikin asia. Se saa ihmisen puolustuskyvyn järkkymään ja altistaa lihavuudelle, diabetekselle sekä sydän- ja verisuonisairauksille.

- Vakava unihäiriö on hengenvaarallinen. Jos sitä jatkuu pitkään, se on hyvin vakava tilanne, Pippa Laukka sanoo.

Unettomuuteen voisi maallikko tarjota hoidoksi yksinkertaisesti nukkumista. Kun unettomuus on jatkunut pitkään, syntyy kuitenkin kierre, josta on vaikea päästä pois.

- Syitä on monenlaisia. Unettomuus voi olla seurausta jonkinlaisesta elämäntilanteen muutoksesta tai stressistä. Kyse on jonkinlaisesta ylikuormituksesta, josta elimistö ei palaudukaan ja jää ikään kuin kierrokset päälle, Laukka sanoo.

- Sitten nukkumaanmenoa alkaa pelkäämään jo alitajuisesti. Vaikka on väsynyt, niin mieli ei silti vaivu lepoon, Laukka jatkaa.

"Nopeaa ratkaisua ei ole"

Pippa Laukka sanoo, että unettomuutta esiintyy kaikissa ammattiryhmissä. Joka viides, eli 20 prosenttia työikäisistä, kärsii unihäiriöistä joskus.

Muusikot harjoittavat ammattiaan intensiivisesti keikkaillen ja Nightwishin tapauksessa keikkaa on tehty Etelä-Amerikkaa myöden. Samalla ylitetään aikavyöhykkeitä ja toivutaan eri maanosien aikaerosta.

- On mahdollista, että aikaero vaikuttaa unettomuuden syntymiseen. Olen työssäni nähnyt sen tapahtuvan urheilijoille, jotka kiertävät kisoja maailmalla. Uni-valverytmin tasapaino on yksilöllistä. Bändissä aikataulujen säätäminen yhden ihmisen toiveiden mukaan voi olla vaikeampaa kuin yksilölajia harrastavan urheilijan.

Nightwishin rumpali Jukka Nevalainen on päättänyt selvittää vaikean unettomuutensa syyt ja haluaa palata takaisin bändin riveihin. Se voi olla pitkä prosessi. Lääkärin mukaan ensimmäiseksi kartoitetaan yleensä se, johtuuko nukkumattomuus jostain elimellisestä syystä eli liittyykö siihen neurologisia sairauksia, keuhkosairauksia, sydänsairauksia tai uniapneaa.

- Suurin osa unettomuudesta on kuitenkin toiminnallista eli jonkinlainen psykofyysinen ylireaktio. Sen taustalla olevat syyt pitää perata ja selvittää. Pidetään nukkumispäiväkirjaa ja tehdään kliininen tutkimus lääkärin vastaanotolla. Tällasilla lähdetään liikkeelle, Mehiläisen Pippa Laukka sanoo.

Aikaa paranemiseen hänen mukaansa kuluu yhtä kauan kuin unettomuus on kestänyt.

- Mitään nopeita ratkaisuja ei ole olemassa. Esimerkiksi riippuvuutta aiheuttavia lääkkeitä ei mielellään enää nykyään käytetä, koska ne auttavat vain tilapäisesti.

Lue myös: Tuomas Holopainen Nightwish-rumpalin lähdöstä: Tekee minut pohjattoman surulliseksi

Kommentointi

Kommentit (3)

Vuorotyöntekijöille unettomuus on tuttua ja heistä harvempi jääkään normaaliaikaan eläkkeelle, jotkut eivät ehdi eläköityä ollenkaan koska vaihtavat hiippakuntaa ennen eläkeikää. Aina puhutaan jetlageista yms. mutta vuorotyöläisen arki on yhtä unihäiriötä.

>Anonyymi 06.08.2014, 22:14

Myöskin erilaisten huumeiden ja piristeiden käyttö aiheuttaa unettomuutta!! Toivottavasti ne ei olis nyt tässä tapauksessa syynä

>Anonyymi 06.08.2014, 21:39

Uettomuus on yksi vaaralinen tekijä ihmiselle. Se kannataa hoitaa kuntoon. Nyky lääketiede on tullut ehkä typerämäksi kuin ennen koska lääketehtaat tuottaa lääkeitä ja lääkärit määrää. Lääkäreiten tehtävän on tehnet lääkevalmistajat. Ottaako lääkevalmistajat pileviä sairauksia esim yölistä verenpaineen nousu se voi johtua monesta tekijästä. Nämä johtaa huonoon unen laatuun.

>4t valvon joka yö 06.08.2014, 20:25
Muualla Yle.fi:ssä